Annapurna

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wapperende vlaggen op de Thorung La

Annapurna,
Nepal


Tijdens het Annapurna Circuit loop je (als je verstandig doet rustig aan) naar het hoogste punt op deze route, de Thorung La. Deze pas ligt op 5416m hoogte, in de verte zie je dan nog de veel hogere Annapurna's, waarvan alleen de Annapurna 1 hoger is dan 8000m. (bron: wiki)

Voor een gewone wandelaar als ik is die 5416m al voldoende; op de pas word je verwelkomd door de vele gebedsvlaggen en weet je: nu mag ik weer afdalen en "into thick air"!
Ga je het circuit lopen, probeer op tijd aan te komen in Thorung high camp vòòr de pas, waar je overnacht (op 4800m). In de nacht gaan de eerste wandelaars al met hoofdlampjes op weg om de Thorung La te bedwingen; wij zijn "pas" rond 7 uur weg gegaan, in het licht, en waren ruim op tijd op en over de pas, en ik vond het prettig om het hele stuk in het licht te lopen. Belangrijk is om voldoende te drinken (hete thee) voor je 's morgens op pad gaat, ook dat scheelt. Het is, als het goed weer is, ook heerlijk om op de pas even te genieten van het uitzicht, van je prestatie en van een lekker reepje of iets dergelijks om de energie weer aan te vullen. I did it!

De vlaggetjes hebben vandaag voor mij een extra feestelijk tintje, dank voor jullie felicitaties voor reisreporter van de week!