Yangon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Yangon image

Buddha waardig!

Yangon
Birma
Leeu

Buddha waardig!

Vol verwachting gingen wij naar de Shwedagon Pagode waarvan wij hoopten dat hij ons tegemoet zou schitteren. Helaas bleek dat niet zo te zijn want tot onze grote teleurstelling bleek hij in de steigers te staan en dit gebeurd 1 keer in de 5 jaar. De eerste gedachte was dat hebben wij weer want kijkend naar onze vakantiefoto's treffen wij dit regelmatig aan. Belangrijke gebouwen die net in de steigers staan voor schoonmaak en herstel.
Kijkend naar de Shwedagon Pagode hoorde we het volgende: Hij moet je altijd tegemoet glimmen en het goud moet schitteren. Na 5 jaar is door de weersinvloeden het goud dof geworden en beschadigd en niet meer Buddha waardig. Het goud wordt van de Pagode afgehaald en weer opnieuw gesmolten. Je kunt dan een plaatje goud voor $600,- kopen en de mannen mogen dit zelf bevestigen op de Pagode. In dat plaatje staat de naam van de schenker. Dit gaat met een groot ceremonieel gepaard. Elke ochtend vindt dit plaats, de namen van de schenkers worden in grote boeken genoteerd en afgeroepen. De schenker staat daarbij. De plaat goud wordt in een speciaal karretje omhoog getakeld. Waarna de mannelijke schenkers naar boven gaan om persoonlijk het plaatje goud op de pagode te bevestigen. De Pagode heeft dan na 3 maanden een nieuw jasje.
Het was fascinerend om dit allemaal van dichtbij te mogen zien. De toewijding van alle mensen die hierbij betrokken zijn is enorm.
Wij hebben een hele tijd staan kijken hoe dit allemaal gaat en kijken nu zeker anders aan tegen gebouwen in de steigers want er zit eigenlijk altijd een mooi verhaal achter

Foto's

0a838.jpg
0a838.jpg
Leeu