Shan

'68709' door fischerboxtel '68709' door fischerboxtel

BirmaShan

BirmaShan

Spelende of werkende.

fischerboxtel

Typisch straatbeeld in Birma.

'389367' door dreamer666 '389367' door dreamer666

BirmaShan

BirmaShan

Akhu Oudje

dreamer666

Tijdens een bezoek aan een dorpje in de omgeving van Kengtung een ontmoeting met dit oude vrouwtje. Deze stam herken je door de pijpjes die ze roken. Vlug nog iets proberen te verkopen voor de foto haha.

'293401' door gorke '293401' door gorke

BirmaShan

BirmaShan

Laat licht

gorke

Het Inle Lake is een zoetwatermeer in de Shan-staat in Birma . Aan het eind van de middag is het zeer de moeite waard om een tochtje over het meer te maken. Je ziet dan veel vissers aan het werk in het mooie avondlicht.

'521522' door neretslok '521522' door neretslok

BirmaShan

BirmaShan

Op de Beluo...Chaungr

neretslok

Een hele kudde zwemmende koeien, ik had het nog nooit eerder gezien. Het is één van de fraaie landelijke tafereeltjes die we zien als we ten zuiden van het Inlemeer de Beluo Chaungrivier afzakken, nog verder zuidwaarts. De zwemmende koeien belanden aan de overkant. Een dagelijkse klus is weer geklaard. We bevinden ons in centraal Myanmar. In dit gebied is alles nog oorspronkelijk gebleven. Het zal er honderd jaar geleden niet anders aan toe zijn gegaan dan vandaag. Hier moet werkelijk niets veranderd zijn. Slaperige dorpjes aan het water, waar we traag aan voorbij glijden. Veel bootjes en bedrijvigheid op het water, bamboebossen, rijstvelden. Op de achtergrond van dit idyllische rivierlandschap de altijd wazige blauwachtige bergen. En overal die opgestoken vriendelijk zwaaiende handen. Zonder uitzondering. Hier groet men elkaar en iedereen die langs komt. Dit is het meest vriendelijke, zachtaardige volk dat ik ken. Er wordt gezegd dat Myanmar het Azie is zoals het honderd jaar geleden was. Je moet echter wel snel zijn....

'408954' door Everlasting '408954' door Everlasting

BirmaShan

BirmaShan

The two sisters

Everlasting

Two of the daughters, the eldest is a twin. They stayed in the corner of the room and hardly dared to look at us at first. The wood-fire in the center of the room smelt wonderfully sweet I remember. Pa-O people in Northwest Shan province 2012

'236572' door GrietBuis '236572' door GrietBuis

BirmaShan

BirmaShan

Vervoersmiddelen.

GrietBuis

Wij reisden met een een bus door Myanmar. Op een smal weggetje net gestopt om te genieten van het mooie uitzicht. Op dat moment kwamen deze mensen net terug van een dag werken op het land. Geen busje om alle mensen te vervoeren, nee, iedereen zoekt een plekje op de net gerooide aardappels. Wij vormden een welkome afleiding op weg naar huis.

'416127' door enroute2 '416127' door enroute2

BirmaShan

BirmaShan

Nieuwsgierig

enroute2

Vanuit Kalaw kun je mooie wandelingen maken door het omringende heuvellandschap, waar je de traditionele dorpjes van de Palaung en Pao volkeren passeert, en overal word je vriendelijk verwelkomd door de lokale bevolking. Deze kleintjes komen nieuwsgierig even kijken welke vreemde westerse snuiters nu hun huisje weer passeren.

'136629' door GrietBuis '136629' door GrietBuis

BirmaShan

BirmaShan

Longneck.

GrietBuis

Het Inle meer is bekend vanwege de op palen gebouwde dorpen, de drijvende markt, de drijvende tuinen, en de beenroeiers. Het meer is ruim 20 km lang en op zijn breedst ruim 5 km. In één van de op palen gebouwde huizen was een demonstratie cheroot (sigaretten) maken. Daar zat deze Longneck dame. Ze hebben deze benaming te danken aan het feit dat vanaf hun jeugd rond hun hals koperen ringen worden aangebracht waardoor hun nek steeds langer is geworden.

'502375' door afrika '502375' door afrika

BirmaShan

BirmaShan

Blij met foto

afrika

Tijdens een trekking in de buurt van Kalaw aten we bij de familie van deze oude vrouw. Ik heb foto's van haar en andere mensen uit het dorpje naar de gids gestuurd en vanavond kreeg ik een mail dat de oude vrouw een week voordat hij weer in het dorpje was, overleden was. Haar familie was ontzettend blij en tot tranen toe geroerd met de foto's, temeer daar ze nu nog wat tastbare herinneringen hebben. Ik kreeg er kippenvel van. Dat je met zo'n kleine moeite iets meer kunt betekenen voor de mensen.

'457863' door Everlasting '457863' door Everlasting

BirmaShan

BirmaShan

Bye, see you soon

Everlasting

We leave today for Bangladesh :). So together with this group of Pa-o people that waved us goodbye during our trek, - I wave you all goodbye,- fijne jaarwisseling en tot februari!....................

'457112' door neretslok '457112' door neretslok

BirmaShan

BirmaShan

Sagar

neretslok

Het vergeten gebied van Sagar heb ik dit wel eens genoemd. Tussen Inlemeer en Loikaw, midden in het land van de PaO ligt dit enorme tempelruinecomplex. Geen hond zie je hier (nou, die nog wel, maar geen mens in ieder geval). Je loopt hier alleen: het is zoals het is en niets meer of minder. Een geweldig complex, beetje unheimisch ziet het er uit maar dat is schijn....

'308089' door gorke '308089' door gorke

BirmaShan

BirmaShan

Inle Lake

gorke

Het 22 kilometer lange Inle lake ligt in de provincie Shan State. Inle Lake is het op een na grootste meer in Myanmar en ligt op bijna negenhonderd meter hoogte. Tegen het eind van de middag is het goed toeven op het meer, je ziet dan veel vissers aan het werk.

'456791' door JaccoenLaurie '456791' door JaccoenLaurie

BirmaShan

BirmaShan

Lesverstoorder

JaccoenLaurie

Gebiologeerd staan de kinderen naar hem te kijken. Waar hij precies mee bezig is weet ik niet. De lerares is minder blij met hem, want de kinderen horen eigenlijk in de klas te zitten. De fascinatie is voor de kinderen blijkbaar groot, want het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Zo nu en dan komt de man langs het schooltje en steeds weer lopen de kinderen de klas uit om te kijken wat hij aan het doen is.

'459862' door JaccoenLaurie '459862' door JaccoenLaurie

BirmaShan

BirmaShan

Eye See You

JaccoenLaurie

In Myanmar hebben we zoveel schoolkinderen gezien, we konden er geen genoeg van krijgen. Ze zijn ook allemaal zo enthousiast en fotogeniek. De kinderen hier deden allerlei gebaren terwijl ze je aankeken. Wat ze er precies mee bedoelden weten we niet. Eye See You vond ik wel een toepasselijke titel. Tussen alle andere kinderen lijkt dit jongetje ons indringend aan te kijken. Het is tevens de titel van een film met Sylvester Stallone, maar die is inhoudelijk niet echt vergelijkbaar met de foto.

'553034' door marcvankessel '553034' door marcvankessel

BirmaShan

BirmaShan

Jimmy op wereldreis

marcvankessel

" Hoe sterk is de eenzame fietser die kromgebogen over zijn stuur tegen de wind zichzelf een weg baant ? " Jimmy - Boudewijn de Groot

'457697' door marjolijn '457697' door marjolijn

BirmaShan

BirmaShan

Tea for two

marjolijn

Gezellig! , de markt is er natuurlijk niet alleen om inkopen te doen, maar ook om bij te praten en de laatste nieuwtjes uit te wisselen. Deze twee dames hebben de inkopen gedaan en hebben nu de schaduw opgezocht om samen even te genieten van een kopje thee voordat ze weer op huis aan gaan. Ergens in een dorpje onderweg van Mandalay naar Bagan.

'386866' door enroute2 '386866' door enroute2

BirmaShan

BirmaShan

Zoethoudertje

enroute2

Als je marktverkoopster bent en je hebt ook je kinderen mee, heb je meer dan je handen vol. De spullen sorteren, onderhandelen met kopers, wegen, je centen tellen en ook de kleintjes in de gaten en zoet houden. Dat heeft de moeder van deze kleine meid op de markt van Pindaya heel letterlijk genomen, door haar een heerlijke sugar cane te geven, geen omkijken meer naar!

'487644' door neretslok '487644' door neretslok

BirmaShan

BirmaShan

Platteland Birma

neretslok

Wij vroegen onze chauffeur om ook eens van de doorgaande weg af te gaan en ons een typisch Myanmarees platteland of dorpje te laten zien. Er hoefde geen bezienswaardigheid volgens het boekje te zijn. Het duurde lang voordat hij het begreep, maar uiteindelijk zetten hij ons ver van de bewoonde wereld af en hebben wij een tijd gewandeld. Je ziet dan inderdaad veel meer!

'343828' door jomo01 '343828' door jomo01

BirmaShan

BirmaShan

Jongen op terras

jomo01

Deze jongen gefotografeerd op een terras van een typisch houten huis in één van de dorpjes van de minderheden in KYAING TONG.Het was zo mooi om hem achter de sponnetjes te fotograferen.

'518770' door chateau '518770' door chateau

BirmaShan

BirmaShan

Stenen maken.

chateau

We lopen vanuit Kalaw richting bergen voor onze trekking van 18 kilometer. Overal is vooruitgang merkbaar. Houten huizen worden vervangen door stenen huizen. Deze vrouw maakt stenen voor de huizenbouw. Het gaat met eenvoudig gereedschap en niet al te snel. Het cement wordt gegoten in een mal. Vervolgens wordt het geplet en dan in de zon te drogen gelegd.

'486282' door JaccoenLaurie '486282' door JaccoenLaurie

BirmaShan

BirmaShan

Through the Window

JaccoenLaurie

In Myanmar hebben we zoveel verschillende scholen bezocht dat ik het aantal niet meer weet. We konden er absoluut geen genoeg van krijgen. Al die blije vrolijke kinderen, het is totaal anders dan hier in het westen.

'551084' door marcvankessel '551084' door marcvankessel

BirmaShan

BirmaShan

Een schat van een men

marcvankessel

Een van de mooie dingen van reizen vind ik het contact met de lokale bevolking. En zeker wanneer ze net zo geïnteresseerd zijn in jou als jij in hun. Tijdens onze motortocht door de bergen rondom Hsipaw hebben we 5 bergdorpjes aan gedaan, waarvan we er in 4 geen andere toerist zijn tegen gekomen. Overal werden we hartelijk ontvangen en twee keer zijn we zelfs binnen gevraagd voor een kopje thee. Het Palaung omaatje op de foto is de moeder van de man die ons binnen vroeg. Wat een lief mens was dat. Ze bleef ons maar aanraken en praatte voluit. Dat wij constant beleefd lieten merken dat we haar niet begrepen (taal), deerde haar niet. Hele verhalen vertelde ze. Zo jammer dat we geen idee hadden waar ze het over had.

'485354' door neretslok '485354' door neretslok

BirmaShan

BirmaShan

Kalaw

neretslok

Kalaw is een relatief koel bergstadje. Eens in de vijf dagen is het hier markt. Hoewel het behoorlijk regende (zie de plas links onder) was de gezelligheid er niet minder om. Uren hebben wij hier rond gestruind.

'110412' door gorke '110412' door gorke

BirmaShan

BirmaShan

Bagan

gorke

Met de bouw van 13.000 pagodes en tempels in de dertiende eeuw is de stad Bagan ontstaan. Inmiddels zijn er, als gevolg van verwoestingen door Mongolen en door de aardbeving van 1975, nog iets meer dan 2.000 over. Verspreidt over 42 vierkante kilometer roept dit gebied echter nog steeds associaties op met het ‘dal der koningen’ in Egypte; er heerst een sprookjesachtige en tijdloze sfeer.