Birma

Rondreis door Myanmar

rencontheirway was hier op 2014-11-08 Gepost op: 2015-04-10 0 reacties.
vandaag 29 oktober en morgen gaan we met een private saloon car op stap. Een Toyota royal saloon betekent dat, mooie auto, lekker rustig achterin, zonder bijbetalen. Onze chauffeur heet Jo en spreekt redelijk Engels, dus dat is handig. Bijvoorbeeld om het antwoord op de vraag te krijgen: waarom zit het stuur in de auto’s rechts en rijden we ook rechts? erg onhandig vindt hij ook, zeker met inhalen. Het komt omdat de auto’s uit Japan geïmporteerd worden ….
we gaan vandaag van Mandalay naar Monywa: morgen rijden we dan door naar Bagan.
onze eerste stop is bij Bodhi Ta Htaung, een kloosterdorp vol met allerlei Boeddha standbeelden, met als uitsmijter een mega staande en liggende boeddha bovenop een berg. Het kloosterdorp is gebouwd door een beroemde monnik in Myanmar. Er is ook een soort veld met allemaal zittende boeddha’s onder een parasolletje, het leek op een soort begraafplaats maar dat was het niet.
Bodhi Ta Htaung
de route gaat door allerlei kleine dorpjes en mooie landschappen. Rijstvelden, bananenplantages, uienvelden en kopermijnbouw. Dat ontsiert het landschap wel even. Maar meestentijds is het schitterend. Onze volgende bezichtiging is de Thanboddhay Paya, de pagode met 500.000 Boeddha beelden – groot en klein – er in. De volgende week is er een feest dus er is volop bedrijvigheid, sommige delen van de pagode worden nog even geverfd, tijdelijke winkeltjes worden opgebouwd.. Op het complex is ook een klein torentje wat we beklimmen om een mooie overview te hebben van de pagode, kost een beetje hoofdpijn bij Claudia omdat ze haar hoofd stoot, au!!
Thanboddhay Paya
Voor de lunch gaan we naar ons hotel in Monywa, leuke hut met een uitermate sfeervol restaurant, NOT. het eten is redelijk goed. Half uurtje relaxen en dan staat Jo weer klaar voor een uitstapje naar de Hpo Win Daung caves. Dit zijn een aantal grotten die al dan niet uitgehakt zijn en vol staan met Boeddha beelden. Sommige hebben mooie muurschilderingen. Dit zijn echt wat oudere boeddhistische zaken, heel anders en voor ons mooier dan de nieuwe gouden stoepa’s. De omgeving zit vol met apen, die brutaal genoeg zijn. Wij worden begeleid door een tweetal vrouwen die als verkoopsters/ gids meelopen. Als ze even niet opletten springt een aap zo in hun mand en graait een aantal met rietsuiker gevulde staafjes weg. Als voorzorgsmaatregel lopen we vanaf dat moment met een steen op zak.
Boeddha’s in de Hpo Win Daung caves
Dag 1 in de saloon zit erop, we gaan terug naar het hotel. Volgens Jo is er s avonds een night market waar we zouden kunnen eten. In the night wij op stap, redelijk wat tentjes maar toch iets te weinig aanlokkelijk, zeker voor Claudia. Richard eet wat makkelijker gewoon op straat, deze keer een vegetarische loempia. Waarvan ik dacht dat ie nog wel even het vet in zou gaan, helaas….. Plastic zakje eromheen, 0,20€, heerlijke loempia.
we eten maar in ons sfeervolle restaurant, lekker druk, alleen wij tweetjes…
‘ S ochtends. om 08.30 (uitslapen) staat Jo met de saloon car weer klaar voor ons. Op naar Bagan. Paar uurtjes rijden en dan met een private boat nog een para uurtjes. onderweg doen we maar 1 stop, in een authentiek dorpje Ma U Ale. We kijken bij iemand in huis, waar men wierookstokjes zit te maken en mandjes zit te vlechten.
Met handen en voeten maakt een mevrouw ter plekke voor ons een schaaltje dat we natuurlijk kopen. omdat we er drie voor 1$ krijgen moet ze nog even doorvlechten, kunnen wij mooi de oude ruïnes bekijken. Dit zijn allerlei stoepa’s van honderden jaren oud soms. Ze zijn gedeeltelijk overwoekerd met onkruid dus dat geeft wel een mooi effect.
Allerlei oude pagodes bij Ma U Ale
Vanaf Ma U Ale gaan we naar de boot, stukje varen naar Bagan. Er is ook een brug, de langste in Myanmar, als we die nemen zijn we er in 45 minuten. Maar een lekker stukje varen is nooit weg, duurt het alleen 2 uur. Langs de oevers zien we de eerste tekenen al van de grote hoeveelheid pagodes die we in en rond Bagan gaan tegen komen.
Pagodes op de oever van de Ayeyarwaddy bij Bagan.
als we aankomen bij Bagan, staat er al weer een mannetje klaar met een papier met Claudia haar naam erop. 5 minuten later zijn we in ons hotel, erg luxe en mooi!
wel een megategenvaller als we direct proberen een ballonvlucht te regelen…. De komende dagen zit alles vol. Heel hard onszelf overtuigd de afgelopen weken dat we géén hoogtevrees hebben, we waren er helemaal klaar voor…. Dan maar vanaf de grond alles bekijken de komende dagen.
0
0
Alle blogs van rencontheirway
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.