Rangoon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rangoon image

Rangoon

Rangoon
Myanmar
Syllie

Yangon

Syl, 8 februari 2010
Birma , Yangon 34°

Mingalaba (of zoiets = goedendag)
Zo, heb zowaar een internetcafeetje gevonden naast het hotel! Ik ben in 1371 beland (volgens de kalender van Myanmar), en inderdaad, je gaat hier wel een behoorlijk eind terug in de tijd.... De reis is me meegevallen, hoewel het een roteind vliegen blijft, was het best te doen. Ik heb nu al meer dan een etmaal niet geslapen en ben een beetje de weg kwijt. Ga zo maar even een tukje doen voor het diner! Het bevalt tot nu toe prima, de groep lijkt heel aardig. Prima reisleiding die hier al 15 jaar zit en dus veel te vertellen heeft. De sfeer is geweldig hier, dit is echt authentiek Azië! De meesten lopen in longgy (lange rok), man en vrouw. Twaalfdehands auto's met het stuur links, maar ze rijden er inmiddels wel rechts dus da's niet zo handig. Op bussen reist er een bijrijder mee die kijkt of er ingehaald kan worden... Qua geld is het ook een heel gedoe; ik heb 1 biljet van 100 dollar gewisseld en heb er 95 biljetten voor teruggekregen.... Wel handig is dat onze lokale gids Myo voor bank speelt; we kunnen bij hem wisselen tegen een prima koers. Hij loopt dus met een enorme rugzak vol geld rond. Ongelooflijk! Ik liep net naar het internetcafé en ben wel 5 keer aangesproken, iedereen maakt een praatje. Allemaal heel relaxed. Ben net even wezen lunchen met 3 medereizigers, en was voor 3 dollar klaar, incl. cola en een literfles water. Dat schijnt overigens nog duur te zijn... Kleine biljetten zijn schaars hier, zodat je soms sigaretten of zelfs snoepjes als wisselgeld krijgt. Ik heb de eerste twee sigaretten al te pakken, haha! Het is allemaal best overweldigend, waarschijnlijk ook omdat ik een beetje wazig ben in mijn hoofd van het slaaptekort. De nacht voor vertrek ook maar 4 uur geslapen, dus ik ga er hier een eind aan breien en even een paar uurtjes pitten. Straks met z'n allen eten en een Yangon by night tour. Morgen vertrekken we om 7.30 (!!!) op tempeltour. Maar het schijnt dat iedereen hier altijd om 21 uur in bed ligt, dus vroeg opstaan zou geen probleem moeten zijn. Vreemd allemaal! Maar ik voel me goed en heb er zin in. Ik zit hier met een heel raar toetsenbord, dus let niet op typefouten... De verbinding is ENORM traag, morgen of zo weer een poging
Liefs
Syl

Syl, 8 februari 2010
Birma , Yangon 37°

Duizelingwekkende belevenissen
Ik kom even afkoelen in het op een generator aangestuurde internetcafeetje. Het is werkelijk bloedheet! Gelukkig een niet al te vochtige hitte, maar 37 graden is voor deze dame op dit moment nog een beetje aan de hete kant. Ik moet nog acclimatiseren! Overal op straat draaien de generatoren; de stroom is voor de zoveelste keer uitgevallen. Gisterenavond in mijn hotelkamer ben ik na 12 x stroomuitval in 2 uur in slaap gevallen en de tel kwijtgeraakt. Ik heb nog nooit een land meegemaakt waar zovaak de stroom uitvalt! Maar goed, dat hoort er allemaal bij. We hebben gisteren heerlijk gegeten aan de rivier bij het Junior Duck restaurant. Was wel een erg duur diner want het was een chique restaurant, ik was maar liefst 5 dollar kwijt... Na het eten nog een toertje langs de belangrijkste pagodes gemaakt, die allemaal prachtig waren verlicht. Als eerste de fameuze Shwedagon Pagode, prachtige gouden stoepa die zodanig was verlicht dat hij zowat vanuit de hele stad te zien was. Ook zijn we langs de Kerawiek gegaan, een kitscherige betonnen drakenboot, een replica van het vaartuig van een van de vele koningen. De weerkaatsing in het water was mooi. Op ieder "trottoir" en iedere hoek van de straat staan stalletjes met plastic kleuter meubilair die doorgaan voor restaurantjes. Of anders wel boekhandels, kledingwinkels of een "Blokker". Je weet niet waar je kijken moet, overal is wel wat te zien! Was om 20.30 uur al in mijn kamer waar ik na een broodnodige douche in slaap ben gesukkeld. Om 5u15 klaar wakker, ben maar wakker gebleven want ik moest toch om 6u30 op. Om 7 uur zat ik aan een lekker ontbijtje van toast met gebakken ei en een heel acceptabele koffie. Om 7u30 zat ik al in de bus op weg naar de grootste, mooiste en meest heilige pagode van het land; de Shwedagon Pagode.

(Ik sluit even af om op te slaan voordat straks de generator overgaat op gewone stroom en ik alles kwijt ben, verhaal wordt zometeen vervolgd met de belevenissen van vandaag)