Rangoon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rangoon image

Rondreis door Myanmar: Naweeën van een cycloon

Rangoon
Birma
Janhermens

Rondreis door Myanmar: Naweeën van een cycloon

onze reis zit er weer op. We mogen terugzien op een erg indrukwekkende rondreis door Birma.
Ondanks de vele regenbuien hebben we ons niet laten belemmeren in het genieten van de mensen, het landschap en de cultuur. We hebben weer vele nieuwe indrukken op mogen doen, het verschil tussen arm en rijk is hier nog groter dan b.v. in India. Door ons tussen en onder de mensen te begeven, proef en ervaar je dit en wat voelen we onszelf dan toch weer enorm rijk, letterlijk en figuurlijk!
Juist de storm (cycloon Giri) en de vele regenbuien hebben ons dit extra laten voelen, we mochten b.v. schuilen bij een familie en eigenlijk zelfs meeëten. We wilden gráág schuilen, maar toen zagen we pas in welk een eenvoud we terecht waren gekomen. Zes schamele hutjes bij elkaar waar een twintigtal mensen leefden in, naar onze begrippen, barre omstandigheden en ons desondanks gastvrij onthaalden en eten aanboden!
We konden natuurlijk na de bui niet weggaan zonder ook iets van onszelf achter te laten!
Het leek wel alsof ze nog nooit blanken hadden gezien. We werden weer veelvuldig betatst of onze kleur wel écht was! We zijn in hun ogen natuurlijk erg wit!
Waar zouden we ook bruin van moeten worden met al die regen!?!
Zulke indrukken zouden we niet willen missen en deze waren er veelvuldig.

Eten, het liefste in eenvoudige lokale restaurantjes, we hebben zelden lekkerder gegeten! En, érg goedkoop! Eén willen we beslist noemen zonder enkele andere tekort te doen: Ngapali Kitchen Restaurant, pas enkele maanden open maar een overheerlijke 'fish soup' en 'rice seafood'!
Ondanks alle waarschuwingen zijn we nergens ziek van geworden, we hebben alles gegeten!
Malaria, nee geen malariatabletten, wel vitamine B12. De mensen zelf zeggen ook steeds dat er nauwelijks malaria voorkomt, tenzij je de berggebieden intrekt.
Rabiës, hondsdolheid, waarvoor ons een inenting dringend geadviseerd werd is niet nodig. Honden genoeg, maar ze waren banger voor ons dan wij voor hen!

We nemen veel herinneringen mee terug en zullen thuis nog meer te vertellen hebben dan andere jaren!
Nu we weer thuis zijn kunnen we rustig alles overdenken, de vele indrukken die we opgedaan hebben zullen nog lang blijven hangen.
Het zal moeilijk blijven om goede en juiste informatie over Myanmar te krijgen, de militaire regering bepaalt wat wél en wat niet naar buiten mag. De bevolking zelf is bang om zijn mening te geven, de angst gearresteerd te worden is groter dan de drang naar vrijheid. Een politiek getinte mening blijft vaak zonder gezicht! De weer vrijgelaten Aung Suu Kyi loopt het risico opnieuw gearresteerd te worden!
De boycot waarmee de wereld meent het Birmese leger te kunnen verslaan werkt al jaren averechts, we hebben zelden een land gezien waar zóveel buitenlandse producten te koop waren, en die kwamen heus niet alle uit de omringende landen die niet meedoen aan deze zinloze boycot.

Christien heeft weer de jaarlijkse problemen met de omschakeling naar het westerse ritme, ze wordt 's morgens nog vaak tussen vier en vijf wakker.
Ikzelf heb aan het vele lopen in het laatste weekend door het 'schone' regenwater een ontsteking opgelopen aan mijn rechtervoet,deze is naar binnen geslagen. Een zware antibioticumkuur was nodig en helpt!

We kijken terug op een mooie en indrukwekkende reis en verheugen ons alweer op volgend jaar!

Foto's

7f112.jpg
7f112.jpg
Janhermens
bbf2c.jpg
bbf2c.jpg
Janhermens
18061.jpg
18061.jpg
Janhermens