Rakhine reisblogs

The power of the Monk

gorke was er (tot 08 dec 2009) Gepost op 19 jan 1025 reacties


Is er meer tussen hemel en aarde?

Dag 2 van onze vakantie, de rondreis door Myanmar is begonnen. Ons eerste reisdoel is Mandalay, deze plaats konden we in 2007 niet bezoeken in verband met de monniken opstand. Omdat Mandalay twee dagen rijden is moeten we een overnachting maken in Taungoo. Een plaats waar niet veel te beleven is. Onderweg vertelde Soe, onze chauffeur, dat er in Taungoo een mooi meer is, waar je de zonsondergang prachtig kunt fotograferen. Daar hadden wij natuurlijk wel oren naar, nu maar hopen dat we voor de zonsondergang in Taungoo zijn want je weet maar nooit met die wegen in Myanmar.
Onderweg natuurlijk diverse fotostops gemaakt hierdoor begon de tijd wel te dringen. Het laatste stuk van de route maar besloten om door te rijden. Gelukkig verliep de reis voorspoedig totdat we in Phyu Sayadan aankwamen. Hier werden we bij een kruispunt in de plaats tegen gehouden. Even later kwamen er een tiental touringcars voorbij rijden vol met monniken gevolgd door allerlei auto`s volgeladen met mensen. Dat hadden wij weer,onze zonsondergang konden wel vergeten. Soe, wat is er aan de hand vroegen wij. De Monk is dead antwoordde hij. Er zijn 500.000 monniken in Myanmar, dus dit zal toch niet bij iedere Monk gebeuren. Nee, dat klopte dit was Mahasy een hele belangrijke en bekende Monk, wie kent hem niet. Ja hoor, even later kwam er een prachtige praalwagen voor rijden met daarop de Monk, althans dat dachten wij. Later bleek dat hij twee weken geleden al in Yangon was gecremeerd en dat nu zijn as naar de rivier werd gebracht zodat hij kon reïncarneren. Soe vroeg zullen we bij de rivier gaan kijken, natuurlijk dan maar geen zonsondergang. Bij de rivier aangekomen, duizenden mensen,volgens Soe 30.000 leek ons wel erg veel. Voor zover wij konden zien waren wij de enige blanke toeristen, we werden door iedereen naar voren gehaald en binnen no time stonden we vooraan. Tijdens de ceremonie diverse toespraken van monniken, helaas voor ons niet te verstaan. Op een gegeven moment wordt dan de as naar de rivier gedragen. Ineens ontstaat er veel beroering, nonnen staan te springen van geluk, handen worden naar de hemel geheven, ik word aan mijn arm getrokken, look look iedereen kijkt en wijst omhoog, een REGENBOOG. Hoe is dit mogelijk, een nagenoeg blauwe lucht, geen regen en dan toch een regenboog recht boven de rivier, Volgens de omstanders is dit een teken van de monk. Voor mij onbegrijpelijk, ik moest wel even een traan weg vegen. Terug gekomen bij Soe vertelde hij dat dit de tweede keer was in 26 jaar dat hij dit mee maakte, hij moest en zou de foto van de regenboog hebben. De zonsondergang gemist maar wel een bijzondere ervaring rijker.
Is er dan toch meer tussen hemel en aarde?

gorke Positie 74 (22351 p.) Lid sinds 13-09-2007 Foto's en tips: 1595 Blogs: 29 Fans: 73

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
De Regenboog
blogfoto nr. 2
Ze gingen uit hun dak
blogfoto nr. 3
Ze gingen uit hun dak
blogfoto nr. 4
30.000 mensen??
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Christmas Eve at Sunny`s place
4 16
Gepost op 25 december
India Odisha
Nieuwe spelregels voor Columbus - deel 2
0 8
Gepost op 03 april
Nederland Utrecht

Reacties bij deze blog

sidonius

Door: sidonius • Geplaatst op

Wat een prachtig verhaal Margo, en dit bewijst maar weer eens dat je dingen op reis maar moet laten gebeuren, van je pad of plan af, go with the flow en dan maak je de meest bijzondere dingen mee. Overigens zit er, gezien je foto met die wolkenveren, wel vocht in de lucht, maar het blijft bijzonder, ook die vorm van de regenboog!

mama-afrika

Door: mama-afrika • Geplaatst op

Heel bijzondeer, prachtig moment, super beschreven, once in al lifetime moment. Heerlijk!!!

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Zacht zonlicht op 30.000 tranen.
Daar moet wel een regenboog van komen.
Mooi!

zeester

Door: zeester • Geplaatst op

Wat een bijzonder verhaal en "ontmoeting"

Leeu

Door: Leeu • Geplaatst op

Kippevel verhaal. Mooi beschreven!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.