Pindayagrotten foto's & tips

'546796' door marcvankessel '546796' door marcvankessel

BirmaPindayagrotten

BirmaPindayagrotten

Jeu de Myanmar

marcvankessel

Alhoewel het in Kalaw wordt afgeraden om zelf met de motor de bergen in te trekken (en bij 2 verhuurbedrijfjes zelfs specifiek wordt verboden) is het bergachtig gebied tussen Kalaw en Pindaya goed op eigen gelegenheid met de motor te doen. Je komt langs talloze afgelegen bergdorpjes die, in dit deel van Birma, bevolkt worden door de Palaung, Danu of Pa-O. Bijna niemand spreekt een woord Engels, maar je wordt zonder uitzondering overal welkom geheten. Het lijkt of hier in veel gevallen de tijd heeft stilgestaan. Hier geen satellietschotels op de daken en ook geen mobile-shop in de straat zoals je die nu overal ziet in Myanmar. Dus wat doe je als tiener als je de tijd wilt doden en niet de beschikking hebt over een mobieltje of en nintendo? Dan speel je een spelletje Jeu de Myanmar met je vrienden. Om geld natuurlijk. Want voor niets gaat de zon op. De spelregels zijn vrij eenvoudig: Er wordt een kuiltje in de grond gegraven en daarin wordt het geld (inleg) gelegd. Vervolgens probeert iedereen zijn linkerslipper zo dicht mogelijk bij het kuiltje te gooien of een andere slipper weg te kaatsen. En na de linkerslipper is de rechterslipper aan de beurt. Wiens slipper na beide beurten het dichtst bij het geld ligt heeft de pot gewonnen.

'516471' door chateau '516471' door chateau

BirmaPindayagrotten

BirmaPindayagrotten

Parasolletje verven.

chateau

Vlak bij de grotten van Pindaya bevinden zich enkele werkplaatsjes waar de bekende parasols van Birma gemaakt worden. Veel ervan zijn erg toeristisch. Op ons verzoek bracht onze chauffeur ons naar een werkplaatsje waar het niet krioelde van de toeristen. Hier konden we op ons gemak het hele proces van het vervaardigen van deze parasols goed bekijken.

'456971' door MiekeLejeunevdVen '456971' door MiekeLejeunevdVen

BirmaPindayagrotten

BirmaPindayagrotten

Zwaar werk.

MiekeLejeunevdVen

Op weg naar de Pindayagrotten nemen we even 'n sanitaire stop en maken 'n wandeling door de omgeving, daar zagen we hoe een gedeelte van de weg werd gerepareerd door vrouwen. Je gloort je ogen niet als je ziet hoeveel stenen ze in een mand op hun hoofd mee sjouwen, ongelooflijk!!!!

'524340' door enroute2 '524340' door enroute2

BirmaPindayagrotten

BirmaPindayagrotten

Heilige katten in...B

enroute2

Ontspannen met een sigaartje in zijn hand kijkt deze man respectvol naar de in het zonlicht soezelende katten. In de tempels en kloosters in Birma tref je deze dieren veel aan en over het algemeen worden ze goed verzorgd. Er is me wel eens verteld dat ze in dit land als heilig worden beschouwd, maar ik heb dit niet echt kunnen verifiëren. Deze foto is gemaakt bij de uitgang van de Pindaya Grotten, een van de vele ‘must sees’ in Birma.

'443141' door enroute2 '443141' door enroute2

BirmaPindayagrotten

BirmaPindayagrotten

Duitse helmen

enroute2

Na verloop van tijd begon het me steeds meer op te vallen dat veel motorrijders in Birma een Duitse WOII-helm dragen, al dan niet gedecoreerd met een hakenkruisje - of swastika - en ik heb er zelfs een keer een met een SS-teken gezien. In eerste instantie zou je denken dat ze daar de overgebleven Nazi-helmen hebben geimporteerd, maar ze zijn dusdanig populair, dat ze zelfs nieuw gefabriceerd worden in dit land. Dat zijn zo van die vreemde dingen die je tegenkomt als je reist.

'435875' door Lockvos '435875' door Lockvos

BirmaPindayagrotten

BirmaPindayagrotten

Pindaya

Lockvos

Vanuit het dorp kunnen sportievelingen naar boven lopen om de druipsteengrot te bezoeken die halverwege de heuvel ligt . De druipsteen is echter bijzaak, want je gaat erheen om de meer dan 8000 Boeddhabeelden te bewonderen. Ze zijn door pelgrims neergezet. Neem een goede zaklamp mee!

'1102631' door LRison '1102631' door LRison

BirmaPindayagrotten

BirmaPindayagrotten

Pindaya Caves.

LRison

In de bergen van Pindaya zijn de Pindaya grotten een bezienswaardigheid in de grotten meer dan 8000 Boeddha beelden waarvan de oudste gedateerd is in 1794, de paden en trappen er naar toe zijn allemaal overkapt en tegen de berg bij de grot is een lift gemaakt.