Mandalay

'167734' door vlinder '167734' door vlinder

BirmaMandalay

BirmaMandalay

U-beinbrug

vlinder

Het eind van de droge periode. Het water in het meer staat laag, maar er is nog genoeg om de 1,2 kilometer lange, bijna 150 jaar oude teakhouten brug een doel te geven. Voetgangers en fietsers hobbelen over de ongelijke planken naar de overkant. Groenten en koopwaar worden heen en weer gebracht, souvenirs verkocht en monniken lopen terug naar het klooster. Als de zon zakt, steken ze mooi af tegen de oranje kleurende lucht.

'504990' door Jelle51 '504990' door Jelle51

BirmaMandalay

BirmaMandalay

Monnik met parasol

Jelle51

Birma of zoals het ook wordt genoemd Myanmar,is sinds enkele jaren ontsloten en het is toeristisch geworden. Toch zijn er ook in Mandalay nog plekken waar het rustig is en hele mooie oude kloosters zijn. Wij namen een taxi voor de gehele dag en lieten ons rondrijden. De taxichauffeur was onze gids en hij liet ons de mooie plekken zien.Zo ook een prachtig oud klooster waar we deze monnik tegen kwamen.

'515683' door Jelle51 '515683' door Jelle51

BirmaMandalay

BirmaMandalay

Ook de monniken...fot

Jelle51

Deze monniken staan te fotograferen op het terrein van de Kuthodaw-pagode. In de witte stoepa’s het zijn er 729 in totaal staat een bladzijde uit de Tripitaka, een boeddhistisch geschrift uit 500 voor Christus.en verwijst naar de collectie vroegste geschriften van het boeddhisme. De bladzijden zijn van marmer. Er is door een groot aantal monniken jarenlang aan gewerkt.

'458136' door MiekeLejeunevdVen '458136' door MiekeLejeunevdVen

BirmaMandalay

BirmaMandalay

Taxi!

MiekeLejeunevdVen

Ongeveer 10 km. ten noorden van Mandalay ligt Mingun, beroemd om de onafgewerkte Pagode. Daarbij zijn ook resten van twee Chintei beelden die de trap naar de Mantara Qui moesten bewaken. Op de foto zie je 'n gedeelte ervan met twee ossenkarren "taxi" ervoor.

'485601' door chateau '485601' door chateau

BirmaMandalay

BirmaMandalay

Shwenandaw-klooster:.

chateau

Als je Mandalay bezoekt mag een bezoekje aan het schitterende Shwenandaw-klooster beslist niet ontbreken. Het dateert uit 1880 en is gebouwd door koning Thibaw Min. Het klooster is geheel opgetrokken uit teakhout en is voorzien van prachtig houtsnijwerk. Het wordt ook wel het Gouden Paleisklooster genoemd. Het heeft als enige de Britse granaten overleefd. Vanuit onze accommodatie zijn wij er al vroeg per fiets naar toe gereden, dé ideale manier om jezelf te verplaatsen in Mandalay en de bezienswaardigheden te bekijken. Als je er vroeg bent dan heb je alle tijd en vooral ruimte om dit mooie klooster goed te bekijken. Want rond 10.00u - 10.30u arriveren de eerste toeristenbussen en wordt fotograferen moeilijker. Toen wij er waren liep er een groepje erg jonge monniken rond die gewillig op de foto gingen. Om dit klooster te kunnen bezoeken moet je een permit kopen voor 10USD. Daar kun je dan wel drie dagen gebruik van maken om de rest te bezoeken.

'311099' door Lione Kolsteren '311099' door Lione Kolsteren

BirmaMandalay

BirmaMandalay

Op de fiets

Lione Kolsteren

Deze meneer neemt nog even de 1200 meter lange U Beinburg, nabij Amarapura. Het is een teakhoutenbrug die hoog boven het meer loopt. Vooral tegen de avond is het hier bijzonder fotogeniek. Je ziet honderden locals, monniken en ook toeristen over de brug wandelen. Deze fietser viel mij op. Met het licht van de oranje ondergaande zon een mooi gezicht zo, vind ik zelf.

'399192' door dannydekoning '399192' door dannydekoning

BirmaMandalay

BirmaMandalay

Leren in het klooster

dannydekoning

Deze foto is genomen in een prachtig teakhouten klooster bij Inwa (Ava) in de Mandalay Region. Het was erg indrukwekkend om te zien hoe de kinderen hier les kregen. Myanmar (Birma) video compilatie van onze reis: http://www.youtube.com/watch?v=aQATEk0MAFY

'486710' door Everlasting '486710' door Everlasting

BirmaMandalay

BirmaMandalay

Before the tourist...

Everlasting

An excursion from Mandalay or Sagaing that is a must to do is an early morning visit to Inwa. I say early morning because not only is the light at its best, but you can enjoy the peaceful village life among the old pagodas before the tourist buses arrive.Its what makes Inwa so attractive. The rice is being planted, the soil here is fertile and irrigation was not an issue with the Irrawaddy so close at hand.

'516821' door Mariel75 '516821' door Mariel75

BirmaMandalay

BirmaMandalay

Goede voornemens

Mariel75

Bij een nieuw jaar horen goede voornemens. Op het niveau van onze wereld is het streven naar een zo duurzaam mogelijk bestaan een goed idee. Zeker in Azie hebben ze daarin nog wel een slag te slaan. Deze dame, ergens in het landelijk gebied rond Mandalay ontmoet, heeft wellicht nog een ander goed voornemen, het stoppen met roken van de in Birma gemaakte sigaren.

'489392' door Jelle51 '489392' door Jelle51

BirmaMandalay

BirmaMandalay

Birmaanse Monnik

Jelle51

In Mandalay heb je veel bezienswaardigheden, , zoals het Paleis in Mandalay, Mandalay Hill en meerdere mooie oude kloosters zoals het Shwenandaw Monastery, waar deze foto is genomen. Wij hebben voor een dag een taxi genomen om al het moois te bewonderen. De taxi chauffeurs weten de mooiste plekken en goede eetgelegenheden te vinden. Aan het eind van de dag geëindigd aan de U Bein Bridge om de zonsondergang te bewonderen.

'519925' door neretslok '519925' door neretslok

BirmaMandalay

BirmaMandalay

Taungthaman

neretslok

Als je bij het Taungthaman meer bent, zal dat bijna altijd zijn voor de beroemde Ubein brug, die het meer ruim 1200 meter overspant. Draai je je om, dan is het ook de moeite waard. Het is bijna avond, sommige locals nemen hun 'bad' in het meer. Waarom de boom zo kaal is weet ik niet, maar het maakt het wel tot een mooi plaatje.

'457316' door jamievanommering '457316' door jamievanommering

BirmaMandalay

BirmaMandalay

U Min Thonze

jamievanommering

Foto’s posten van Birma is hot! En dat is niet gek, want het is een bizar fotogeniek land. In Sagaing, in de buurt van Mandalay, bezochten wij een bijzondere pagode genaamd U Min Thonze, wat 30 grotten betekent. Deze maanvormige pagode is te betreden vanuit 30 deuren en bevat 45 boeddha’s. Zo mooi!

'170828' door vlinder '170828' door vlinder

BirmaMandalay

BirmaMandalay

Netjes achteraan...aa

vlinder

Bij het klooster van Amarapura wonen op drukke momenten wel 1000 monniken. Al deze jongens en mannen eten maar twee keer per dag en dat heeft nogal wat voeten in de aarde. Stel je voor dat je voor zulke aantallen een maaltijd moet bereiden! Als het lunchtijd is (de tweede en laatste maaltijd van de dag), stellen alle monniken zich in twee lange rijen op en lopen rustig en zwijgend langs de vrijwilligsters die hen rijst en vlees (!) opscheppen. Daarna lopen ze door naar een grote hal en zetten zich aan de maaltijd.

'295536' door Lione Kolsteren '295536' door Lione Kolsteren

BirmaMandalay

BirmaMandalay

Hippe opa

Lione Kolsteren

Deze hippe opa woont zelfstandig op het terrein van het, door sommige reisreporters beroemd op RR gemaakte, bejaardentehuis in Mingun, nabij Mandalay. Muts op (ondanks de 30 graden C), sjaal om, zonnebril scheef op zijn hoofd, laat Opa maar schuiven....

'458059' door jannekeh '458059' door jannekeh

BirmaMandalay

BirmaMandalay

Dringen

jannekeh

Leuk met z'n allen voor de camera, de kinderen in de school hebben zich prima vermaakt met die twee toeristen, wij trouwens ook. 't Is altijd de moeite waard om een schooltje te bezoeken.

'401260' door Regien '401260' door Regien

BirmaMandalay

BirmaMandalay

Bikes on the Bridge

Regien

Al diverse malen heb ik de bekende U Bein bridge op deze site voorbij zien komen. Dit is mijn versie! Ik kan me nog herinneren dat ik tot mijn enkels in de blubber ben gezakt om zo recht mogelijk zicht op de brug te kunnen hebben. En toen was het wachten tot het meest fotogenieke onderwerp voorbij zou komen. Voor mij waren dat deze vrouwelijke fietsers, die voor een mooi silhouet zorgen bij ondergaande zon.

'494756' door enroute2 '494756' door enroute2

BirmaMandalay

BirmaMandalay

Een tweede bezoek aan

enroute2

Als je de oude teakhouten U Bein-brug tegen zonsondergang bezoekt, krijg je spectaculaire taferelen te zien, overgoten door een warme oranje-rode gloed. Maar ga zeker ook overdag een wandeling maken over deze indrukwekkende oeververbinding van 1200 meter lang, wanneer er nauwelijks toeristen zijn en het Taungthmanmeer een serene rust uitstraalt.

'460757' door neretslok '460757' door neretslok

BirmaMandalay

BirmaMandalay

Mingun

neretslok

Erg leuk om te doen is de boottocht van Mandalay naar het 10 km noordelijker gelegen dorpje Mingun. Daar is het nodige te zien, o.a. de tempel op deze foto. Ik moest het even opzoeken, hij heet de Myatheindan. Niet vlekkeloos wit meer, maar de tempel steekt wel mooi af bij de strakblauwe lucht!

'458384' door neretslok '458384' door neretslok

BirmaMandalay

BirmaMandalay

Aan de wandel

neretslok

Ik meende deze ooit al geplaatst te hebben maar dat blijkt niet zo te zijn. Daarom bij deze alsnog. Uit de serie ' Aan de wandel, met fiets' , op de Ubein brug.

'460069' door JaccoenLaurie '460069' door JaccoenLaurie

BirmaMandalay

BirmaMandalay

Sunset @ U-Beins...Br

JaccoenLaurie

Voor ons was dit een van de meest indrukwekkende plaatsen voor de zonsondergang. Sowieso is de 1,2 kilometer lange houten brug erg bijzonder, maar de sfeer neemt enorm toe wanneer de lucht oranje geel kleurt. We hebben hier ontzettend genoten.

'552966' door dorie '552966' door dorie

BirmaMandalay

BirmaMandalay

Stratenmakers

dorie

We waren lopend op weg naar het Kha Khat Wain klooster in Bago. Vlakbij het klooster waren jonge mannen bezig met de straat aan het teren, Het was zwaar werk, vrouwen waren stenen aan het sorteren, de mannen legden deze op straat en overgoten ze met hete teermassa.

'461532' door neretslok '461532' door neretslok

BirmaMandalay

BirmaMandalay

Road to Mandalay

neretslok

Bij dit beeld van de houten brug Ubein, 10 kilometer ten zuiden van Mandalay, denk ik altijd aan The road to Mandalay. Het is een gedicht, het is een liedje (o.a. opgenomen door Robbie Williams) en het is een film. En wel een Amerikaanse film uit 1926, een avonturenfilm die zich in en om Mandalay afspeelt De film werd in 28 dagen opgenomen en kostte 209.000 dollard. Hij leverde 267.000 en toen begon men in te zien dat films maken wel degelijk lucratief (winstgevend) kon zijn!

'552726' door dorie '552726' door dorie

BirmaMandalay

BirmaMandalay

Toevallige...voorbijg

dorie

We zaten op een bankje aan het water genieten van alles wat e voorbij zagen komen, volgeladen fietsers met mensen en groentes. Deze dame was ook even toe aan een rustmoment, we hadden een leuk contact. Ze nam ons nieuwsgierig op en wees naar onze camera`s en we lieten zien hoe je foto`s terug kunt kijken.

'553019' door dorie '553019' door dorie

BirmaMandalay

BirmaMandalay

Min-ga-laa-ba

dorie

Min-ga-laa-ba betekent goedemorgen, deze aardige Birmese vrouw, was samen met een hele groep vrouwen rijst aan het poten. In Birma wordt er veel rijst verbouwd, het is een belangrijk landbouwproduct en er wordt ook veel rijst geconsumeerd. Het poten wordt vaak met hele famlie's en hele vriendenscharen gedaan.