Mandalay

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Mandalay image

Rondreis door Myanmar

Mandalay
Myanmar
Rencontheirway

Rondreis door Myanmar

Als de zon onder is lopen we naar onze taxi die midden in een VIP colonne van een ASEAN conferentie staat te wachten, onder politiebegeleiding terug naar Mandalay, ieder kruispunt afgezet om ons door te laten.
Het is alweer vrijdag, onze tweede week begint, rustige dag willen we ervan maken zodat we een beetje fit de trein van 04.00 hebben vannacht.
We dubben tussen lopen en een taxi naar een aantal pagodes, dus doen we allebei de helft. De eerste stop is Kuthodaw pagoda, waar meer dan 700 witte huisjes rondom de gouden stoepa staan met in elk ervan een pagina uit de Tripitaka op marmer gegraveerd. The worlds largest book…
50 meter verderop is de Sanda Muni Pagode, hier staan nog eens 1700 witte huisjes met commentaren op de Tripitaka. Al met al best wel indrukwekkend.
Voor de volgende stop lopen we eerst de verkeerde kant op maar we komen dan toch echt bij Atumashi monastery, met vlak daarnaast het Shwe Nan Daw monastery. De laatste is de mooiste van de twee, helemaal van teakhout gemaakt en vol moet mooi houtsnijwerk.
Om terug te gaan willen we toch wel een taxi nemen, een mannetje komt al snel naar ons toe, taxi? Jawel maar niet achterop de motor….
Gelukkig komt de lokale buslijn 23 net voorbij die naar het centrum gaat, dus voor 0,40€ maar met de bus; levert ons wel veel bekijks op. We doen nog even de plaatselijke markt waar we op een gegeven moment de uitgang niet meer konden vinden! Niks leuks te shoppen hier, alleen maar allerlei tierelantijntjes en slippers.
We wandelen terug naar het hotel, flink stuk tippelen, net als we bedenken dat een glas drinken wel lekker zou zijn, zien we een restaurant. Heerlijke burger maar gelijk genomen. Verzadigd en verkwikt lopen we weer door. De rest van de dag luieren we, gaan vroeg eten en naar bed… De trein wacht op ons om 04.00..
Een vroegertje vandaag, 0300 werden we opgehaald om naar het station te gaan. Ook deze keer weer upper class, alleen geen sleeper maar een seater. Wel lekker veel beenruimte maar de stoelen zitten niet heel geweldig. Nadeel van veel beenruimte is dat je ook goed ziet dat er muizen door de trein lopen. De trein gaat via een soort zigzag naar boven. Dat betekent dat we sommige stukken achteruit gaan om zodoende weer een stuk vooruit omhoog te kunnen. Een en ander uit betrouwbare bron overgeleverd gekregen want zelf (Richard) lag ik te slapen.
Ander hoogtepunt was een brug over een ravijn heen, 1 spoor zoals alles hier waar we stapvoets overheen rijden. Best wel diep ravijn, geen Grand Canyon, maar zeker wel een Canyon.
We komen iets later dan gepland aan in Hsipaw, half uurtje op een reis van11 uur valt best mee. Op het station staat iemand van Mr Charles Guesthouse iedereen op te vangen die daar overnacht; gaan we met een groepje van 8 in een brommer met een laadbak naartoe.
Gezien de treinreis en het tekort aan slaap is het plan dat we een kort rondje door het dorp doen, ergens wat eten en dan lekker op bed gaan liggen: de simpelste plannen zijn vaak het best

Foto's

4cc7a.jpg
4cc7a.jpg
Rencontheirway