Mandalay

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Mandalay image

Myanmar - Mandalay, Ayeyarwaddy rivier & Royal Palace

Mandalay
Myanmar
Ronderegt

Myanmar - Mandalay, Ayeyarwaddy rivier & Royal Palace

Zondag 01 maart 2015:
Ontbijt op de 5e etage met zicht op de stad. Net na half tien vertrekken we met een taxi naar het Royal Palace welke wordt omgeven door een muur van de oude stad, dit in een vierkant van 7920 meter lengte (totale omtrek), buiten de muur ligt dan de slotgracht rond het complete complex van 25 meter breed. Voor buitenlandse bezoekers zijn er enkele regels, of beperkingen zoals je het wilt noemen, toegang en vertrek is alleen via de oostelijke poort (Do Hitate Gate) toegestaan, bij deze poort verplicht een ticket van 10.000 Kyat te kopen en foto's maken en vrij rondlopen alleen op het Palace terrein (alle overige wegen zijn 'restricted area' en dus niet toegangkelijk daar het een legerbasis betreft.
Bij aankomst verwijst de zwaar bewapende militair je naar het ticket hokje en na aankoop van de zogenaamde 'ticket argeologisch zone' kun je via de toegangspoort de hoofdweg uitlopen naar het Palace. Door de poort mogen geen brommers met draaiende motor in of uitgaan, heel apart en de exacte reden is ons niet bekend. Het complex op zich heeft veel historische waarde, helaas verder weining inrichting, wel een museum en een uitkijktoren die een goed overzicht geeft van het terrein. Het is zondag en de Birmese meisje hebben hun beste kleedje aan, wij zijn vandaag de attractie en velen willen dan ook met ons op de foto, genoeg van dit, hapje eten (nasi en noodles met ei) en tijd om verder te gaan. Buiten de poort laten we ons naar het treinstation brengen (met de taxi), kijken er wat rond, op 1 verdwaald bord na is alles in het Birmees verder is het geen interessante plaats en besluiten we om het vocht aan te vullen op een locaal terras en om de bezigheden van de Birmezen hiervandaan waar te nemen. Na nog een tussenstop lopen we via de 'Clocktower' naar de 84e straat alwaar tussen de 27e en 29e straat de avondmarkt wordt gehouden, we eten er 'verknipte' springrolls (loempia met een schaar doorgeknipt in kleine stukken) en kijken naar de vele kraampjes met vleesfondue en hun bijzondere vleesassortiment.

Zaterdag 28 februari 2015:
Na de visumcontrole en het ophalen van de bagage zijn we in Myanmar ...... taxi, taxi sir, taxi ......even de rust bewaren, altijd beter op een vliegveld, rondkijken, ah geldautomaat, eerste prioriteit geld halen. Locale valuta is Kyat (10.000 Kyat is 8,50 euro) de automaat werkt en geeft via de Visa maximaal 300.000 Kyat (wel in 60 biljetten van 5.000 dus best veel papier).
13.00 uur, een gratis shuttlebus van AirAsia brengt ons naar het centrum van Mandalay in de nabijheid van het treinstation, we lopen de laatste paar straten naar het gereserveerde A1 hotel op de hoek van de 83e en 32e straat, bij aankomst worden we met een drankje welkom geheten door een 7-tal personeelsleden en krijgen een ruime kamer op de 2e etage.
We nemen wat tijd voor ons zelf om vervolgens wat rond te gaan kijken, lopen richting Ayeyarwaddy rivier (westen) via de 32e straat, dwalen af om via een locale markt in een achteraf straatje terecht te komen (geen reiziger te zien, hoe doen ze het toch), vervolgens komen we uit bij het Shwe Bin Klooster aan het Things Yarzan kanaal, een stilstaand niet al te fris water met een mooie houten brug naar de overzijde richting rivier. We komen aan bij de Jetty boot terminal waar veel goederen (met de hand geladen en gelost), evenals toeristen hun weg vinden over het water, onder andere naar Bagan.
We lopen via de 35e straat naar het oosten en nemen een taxi die ons op verzoek afzet op de hoek van de 80e en 30e straat (handig dit systeem, je weet altijd waar je bent), nemen wat vocht tot ons en komen vervolgens terecht in een binnentuin van een hotel om een hapje te eten. Terug naar het hotel, tijd voor nachtrust.

Foto's

7f8f5.jpg
7f8f5.jpg
Ronderegt
cdd8d.jpg
cdd8d.jpg
Ronderegt
ef8f5.jpg
ef8f5.jpg
Ronderegt