Mandalay

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Mandalay image

Mandalay en omstreken

Mandalay
Myanmar
Seijlhouwer

Mandalay en omstreken

Vanuit Bangkok hadden we een directe vlucht naar Mandalay met AirAsia van rond de €70. In Mandaly stond bij de airport een bus van AirAsia al klaar om ons gratis te brengen naar het centrum van Mandalay. In de bus vragen ze nog in welk hotel je zit en we werden 1 straat van ons hotel gedropped. Het Royal City Hotel in Mandalay is een schattig hotel, met vriendelijk personeel en prima kamers met een klein ontbijt inbegrepen voor 40USD per nacht voor 2 personen.
Na check in zijn we met de taxi naar Mandaly hill gereden en zijn daar blootsvoets (schoenen en sokken moeten bij alle tempels en Pagoda's in Myanmar uit en moest je hier helaas tegen vergoeding achter laten) naar boven gelopen voor een mooi uitzicht over mandalay. Let op, je kan beter vanuit het hotel een taxi nemen die op je wacht en je terugbrengt. Dit kost 7000kyat. De taxi'ls onderaan Mandalay hill vragen 5000kyat voor een enkeltje! s'avonds gegeten bij Bistro Mandalay op aanraden van een Amerikaanse vrouw die al 9 maanden in Mandalay woonde. Prima eten met een lekker Birmees biertje van een liter.

Voor onze tweede dag in Mandaly hadden we een taxi voor de hele dag (35.000kyat) die ons door het oude gedeelte van Mandalay heeft gereden en naar de oude steden rondom Mandalay: Amarapura, Sagaging Hill, Inwa en Paleik. Onze taxi chauffeur was alleen een beetje radeloos met ons omdat we naar zijn standaard altijd veel te snel weer terug waren bij de taxi. Zonder gids is een tempel gewoon weer een tempel en loop je er vrij snel door heen, wat onze chauffeur Mohamed blijkbaar niet gewend was van zijn touristische passagiers. Een gids mee is dus wel leuker, omdat je zo meer te weten komt over de geschiedenis van de bouwwerken en de verhalen erachter.

We begonnen bij de Maha Ganayon Kyaung Monestary in Amarapura om daar om 10:15 alle 2000 monniken te eten krijgen. In een processie lopen ze met hun bakje naar de tafels waar ze rijst krijgen uitgedeeld door donateurs, daarna eten ze met zn allen in een grote zaal. Dit is echt mega toeristisch en het is dringen om een plekje te krijgen voor een goede foto, maar ook wel indrukwekkend om te zien. Monniken in Myanmar mogen niet werken, ze leren en bidden de hele dag. Omdat ze niet mogen werken, verdienen ze niks en is dus alles voor hen gratis: medische zorg, transport, etc. Eten krijgen ze dus ook via donaties.
Daarna zijn we doorgereden naar Sagaging hill voor uitzicht en een aantal tempels, en naar Inwa (een van de oude hoofdsteden van Myanmar). Hier ga je met een pontje naar de overkant van de rivier waar horsecarts klaar staan om je rond te rijden voor 6000kyat (ongeveer $6). Op zich we grappig, maar niks bijzonders te zien verder, eerder een tourist trap dan een aanrader. Vooral omdat de monestary waar je door de horsecart wordt afgezet ook weer geld kost om binnen te gaan.
De dag eindigde weer in Amarapura waar de U Bein's Bridge is. Een houten brug op palen over de rivier heen. Hier komen honderden toeristen heen om de zonsondergang te kijken. Omdat de brug zo lang is en er meerdere plekken zijn vanwaar je zonsondergang kan kijken wordt je niet verdrongen door de toeristen en eerlijk is eerlijk, de plaatjes die je schiet zijn super mooi en zou je zo een poster van kunnen maken. Je kan er ook voor kiezen om vanaf het water (in een roeibootje) de zonsondergang te bekijken, maar vanaf het midden van de brug, waar een kleine land-tong is, is ook een super spot.
S'avonds nog gegeten bij een leuk tentje in de buurt (Green Elephant) wat we uit de lonely planet hadden gehaald, waardoor de prijzen ook meteen stuk hoger zijn. Maar super goede service en mega lekker eten.

Voor het wisselen van USD naar Kyat kan je het beste naar MTT (Myanmar Travel & Tours). Hier kan je ook tickets voor de bus en boot naar agan en andere plaatsen kopen, wat goedkoper is dan bij de hotels.

Foto's

cd7d2.jpg
cd7d2.jpg
Seijlhouwer
9e2ed.jpg
9e2ed.jpg
Seijlhouwer
5d75b.jpg
5d75b.jpg
Seijlhouwer