Mandalay Region

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Broer en zus voor een tempelbel in Mingun Birma

Mandalay Region,
Birma


Deze 2 kinderen, broer en zus, kwam ik tegen bij een bezoek aan Mingun in Birma, ze vonden het prima om gefotografeerd te worden.
Mingun is een landelijk dorpje dat 11 km stroomopwaarts aan de andere kant van de rivier bij Mandalay ligt. Om er te komen heb je een boot nodig die je in ongeveer een uur over de Irrawaddy rivier, naar je bestemming brengt.
In het centrum van Mingun staat het begin van wat de grootste stupa ter wereld had moeten worden (150 meter hoog). Koning Bodawpaya startte in 1790 de bouw met behulp van duizenden krijgsgevangenen en slaven. In 1819 verruilde de koning het tijdelijke voor het eeuwige en kwam de bouw van de stupa stil te liggen op 1/3 van zijn totale hoogte. Geen van zijn 120 kinderen wilde de bouw voort zetten.
Even verder van de stupa staat een pagode waar de bel van de stupa is ondergebracht. De bel zou, als de stupa klaar was, bovenin komen te hangen. Tijdens de aardbeving van 1839 werd de bronzen bel van bijna 91.000 kilo van zijn sokkel getrild. De bel bleef wonder boven wonder heel en werd in 1896 weer opnieuw in een staander geplaatst. Er zit geen klepel in en wordt geluid door op de buitenrand van de klok te slaan. Je kunt er onder gaan staan om de binnenkant van de klok te bekijken. Mingun is zeker een bezoek waard en prima te combineren met Mandalay als dat weer mogelijk is.