Inle Lake reisblogs

Phaung Daw U festival

dereizigers was er (tot 25 okt 2002) Gepost op 16 feb 106 reacties

Vandaag is het Phaung Daw U festival op het Inle meer. Dat willen we zeker meemaken, dus is het weer vroeg uit bed en richting aanlegsteigers. Nog lekker suf, gaan we in een lange gemotoriseerde teakhouten kano zitten, maar hier op het meer komt er snel verandering in als we aankomen op de plek waar het spektakel zo meteen zal gaan beginnen. De spanning neemt niet alleen bij ons toe. Een enorme mensenmassa in dezelfde kleine gemotoriseerde kano’s is op het meer, vaak monniken in hun rode kleren of lokale mensen.

En dan zien en horen we ze. De eerste boot met beenroeiers komt eraan. Grote lange smalle boten. In het midden is een soort leunbalk waaraan ze zich kunnen vasthouden. Aan weerszijde zo’n 30 beenroeiers in een zelfde klederdracht. Op sommige boten is ook een podium gemaakt. Dansers en muzikanten hierop sporen de roeiers aan. Wauw, wat een geweldig schouwspel. De massaliteit van de toeschouwers, de vele beenroeiers, dansers op de boten en palmboom versieringen maken indruk. Boot na boot komen ze voorbij, aan elkaar verbonden met een touw. Wat moet dit een kracht kosten.

Het zijn zo’n 20 boten die vandaag de overtocht naar de andere kant van het meer maken. De laatste 2 boten zijn het meest bijzonder. De allerlaatste is een drijvende, goudkleurige pagode met de Boeddhabeelden. Zodra deze voorbij is, starten alle kano’s hun motor en varen langs de stoet om deze vervolgens weer aan zich voorbij te laten gaan. Uiteraard doen wij dit ook, dat willen we nog wel eens een keer zien.

Via een kanaal gaan we naar het klooster in het dorp, waar het ook al een drukte van jewelste is. Zodra de beelden in het klooster zijn, mogen de andere boten ook aanleggen. In de gebedshal staan om de beelden lange tafels met veel offerandes; fruit, maar vooral mierenzoet uitziend gebak.

Nu zien we de beelden ook van dichtbij. De oorspronkelijke vormen zijn nog maar amper te herkennen. Door de gelovigen wordt er iedere keer een stukje bladgoud opgeplakt. Laag na laag heeft dit de vormen behoorlijk veranderd. Prachtig om dit mee te maken.

dereizigers Positie 31568 (0 p.) Lid sinds 13-09-2009 Foto's en tips: 320 Blogs: 7 Fans: 6

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Tijdens het Phaung Daw U festival zijn zeer velen op het water.
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Len Dong ceremonie in Dong Dang (omgeving Long San)
3 10
Gepost op 06 november
Vietnam Noord Vietnam
Qat-sessie
2 7
Gepost op 11 juli
Jemen Sana'a omgeving
Te veel keuze
0 15
Gepost op 30 mei
Jemen Sanaa

Reacties bij deze blog

Mireille

Door: Mireille • Geplaatst op

LIjkt me bijzonder om te zien. leuk te lezen over dit festival

roosje64

Door: roosje64 • Geplaatst op

Wat een leuke blog. Bijzonder dat je er bij was!

Jelle51

Door: Jelle51 • Geplaatst op

Geweldig en heel goed beschreven!!

Lione Kolsteren

Door: Lione Kolsteren • Geplaatst op

Wat geweldig dat je dit hebt mogen meemaken! Goed beschreven!

mulderlis

Door: mulderlis • Geplaatst op

Leuk om te lezen over dit festival! Ik heb ook een reis op het oog die dit festival aandoet...

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.