Chin

'293054' door Lione Kolsteren '293054' door Lione Kolsteren

BirmaChin

BirmaChin

Tattoo vrouw

Lione Kolsteren

Je moet er wat voor doen om hier te komen, in de afgelegen Chin State. Hier wonen nog enkele getatoeëerde vrouwen. Het verhaal wil dat jonge meisjes van deze stam werden getatoeëerd om te voorkomen dat ze door mannen van rivaliserende stammen werden gekidnapt. Het is de vraag of dit waar is. De traditie bestaat al sinds de elfde eeuw, maar is in de jaren tachtig van de vorige eeuw afgeschaft (verboden). Je ziet de getatoeëerde gezichten dus alleen nog bij vrouwen boven de vijftig jaar.

'303622' door reysigers '303622' door reysigers

BirmaChin

BirmaChin

Getatoeerde Chin...vr

reysigers

Het is tijdens een mooie wandeling in een Chin dorpje, waar getatoeerde Chin vrouwen ons van harte welkom heten. Hoewel het tatoeren al in de jaren ' 50 verboden is door de Birmese overheid komt het nog steeds voor, Alhoewel het hoofdzakkelijk enkele van de oudere generatie zijn die nog bedekt is met tatoeages. Volgens de overlevering worden de vrouwen getaoeerd om ze lelijk te maken, zodat ze niet door vreemde volkeren gestolen kunnen worden. Maar dat was in vroegere tijden. En deze tijd worden geen gezichtstatoeage meer aangebracht. Voor deze RRers is deze vrouw misschien wel herkenbaar.

'293764' door Lione Kolsteren '293764' door Lione Kolsteren

BirmaChin

BirmaChin

Chin

Lione Kolsteren

De Chin is een stam die in het vrij ontoegankelijke uiterste zuidwesten van Myanmar, tegen de grens met Bangladesh aan, woont. Sommige oudere vrouwen hebben nog een getattoeëerd gezicht. Met haar rode mond van het kauwen op de betelnoten (wat een stimulerende werking geeft), de tattoos en de grote gaten in het oor is het wel een bijzonder hoofd vind ik! Vroeger werden alle jonge meisjes van deze stam getattoeëerd, maar sinds ongeveer 1980 is het verboden. Daarmee is de traditie eigenlijk aan het verdwijnen.

'247978' door gorke '247978' door gorke

BirmaChin

BirmaChin

Chin vrouw

gorke

Als je in Mrauk U bent is het leuk om een boottochtje te maken naar de Chin staat. Daar wonen nog wat oudere vrouwen met een tatoeage in het gezicht. Ze geven je graag een rondleiding door het dorp waar ze wonen.

'490563' door Esthers '490563' door Esthers

BirmaChin

BirmaChin

Chin vrouw

Esthers

Tussen haar geweven kleedjes zit deze vrouw die in een van de Chin dorpen aan de Lemro rivier ten noorden van Mrauk U woont. Je kan deze dorpen bezoeken met een dagexcursie. Er wonen hier nog maar enkele vrouwen met hun getatoeëerde gezichten die al op leeftijd zijn. Van de huidige regering mag men deze tatoo's niet meer aanbrengen. Men komt hier rond van de toerist bezoeken waarbij men zelf geweven kleedjes verkoopt.

'74837' door dancermarc '74837' door dancermarc

BirmaChin

BirmaChin

Neusfluit

dancermarc

Prachtige oudere Chin dame speelt neusfluit

'268098' door gorke '268098' door gorke

BirmaChin

BirmaChin

Chin-vrouw

gorke

De permanente tatoeages werden bij meisjes in de pubertijd aangebracht. Het diende om de vrouwen met opzet lelijker te maken, om ontvoering door lokale leiders te ontmoedigen. Gelukkig is dit tegenwoordig door de regering verboden.

'295538' door wisseschout '295538' door wisseschout

BirmaChin

BirmaChin

Zonsopkomst

wisseschout

Het is wel even vroeg uit bed en een eind omhoog klimmen maar dan heb je ook wat. Deze foto is genomen in Mrauk-U . We sliepen in het Vesali resort [ erg goed/mooi en leuk] en daar achter begon gelijk een pad naar boven.

'525707' door neretslok '525707' door neretslok

BirmaChin

BirmaChin

Bij de Chin

neretslok

Als we het glibberige en steile pad opklimmen, dat ons naar het dorp moet leiden, heeft het nieuws zich al verspreid. Er komen twee vreemdelingen aan. Tientallen kinderen omringen ons op onze weg naar het dorp. Daar aangekomen, ontmoeten we de spinnenwebvrouwen. Ze geven ons keurig een hand. Foto’s maken is geen enkel probleem en we wandelen in alle rust door het kleine arme dorpje, voordat we weer op het centrale pleintje komen, waar nog steeds een menigte dorpelingen staat. Zo ongeveer gaat het een half uurtje later ook in het volgende dorp. Dit dorp is zo mogelijk nog mooier en authentieker. De oudere dames begroeten ons weer en nodigen ons uit. Zo zitten we een uurtje op een bankje. We krijgen kokosmelk en een paar banaantjes aangeboden. We verstaan geen woord van elkaar, maar de sfeer is bijzonder goed. De dames lijken het erg gezellig te vinden. We beseffen de vrouwen met de gezichtstatoeages, de echte reden om naar dit gebied (twee uur varen vanaf Mrauk U in de staat Rakhine) toe te gaan, er over wellicht enkele jaren niet meer zijn. De vrouwen hebben een hoge leeftijd en over een aantal jaren zullen zij er niet meer zijn. Het is, zoals het in veel afgelegen gebieden op de wereld is: de westerse moderne wereld doet ook bij veel oorspronkelijk levende stammen zijn intrede, hun tradities verdwijnen. Het is niet anders, maar wij vonden het toch bijzonder om dit nog meegemaakt te hebben.

'307928' door wimvanginkel '307928' door wimvanginkel

BirmaChin

BirmaChin

Chin vrouw

wimvanginkel

In de heuvels rondom Mindat, de hoofdstad van Chin-staat in Birma, liggen vele kleine, traditionele dorpjes, Al wandelend hier doorheen kom je veel getatoeerde Chin vrouwen tegen.

'138782' door Ahasverus '138782' door Ahasverus

BirmaChin

BirmaChin

Op stap met broertje

Ahasverus

Zoals overal ter wereld zorgen kinderen voor kindeen, hier in het gouden Birma

'306366' door Lione Kolsteren '306366' door Lione Kolsteren

BirmaChin

BirmaChin

Tattooed lady

Lione Kolsteren

Ons bezoek aan een tweetal Chin dorpjes was het zoveelste hoogtepunt van onze Myanmar reis. De dames waren uitermate vriendelijk en de sfeer was heel relaxt. Bij deze dame lopen de tattoolijnen mooi mee met haar rimpels.

'269048' door gorke '269048' door gorke

BirmaChin

BirmaChin

Chin vrouw

gorke

Ben je in Mrauk U bezoek dan eens de Chin staat, je kan per boot naar deze regio varen. Het is een prachtige tocht van circa 2,5 uur. Je wordt hartelijk ontvangen door de vrouwen en krijgt een rondleiding door verschillende dorpen.

'266224' door gorke '266224' door gorke

BirmaChin

BirmaChin

Triest

gorke

Afgelopen december zijn we in de Chin-staat geweest om de tatoo vrouwen te bezoeken. We kregen een hartelijk ontvangst en hebben een leuke rondleiding door het dorp gehad. Dit vrouwtje vonden we een beetje triest ik denk dat ze blind is.

'493672' door Esthers '493672' door Esthers

BirmaChin

BirmaChin

Uit het venster

Esthers

In een van de dorpjes die we tijdens een dagtochtje over de rivier naar de chin vrouwen bezochten zat deze vrouw glimlachend vanuit haar huis op palen de toeristen te bekijken.

'510728' door wisseschout '510728' door wisseschout

BirmaChin

BirmaChin

Mooi is anders, maar.

wisseschout

Het wordt niet meer gedaan deze gezicht tatoeages bij de Chin vrouwen. Gelukkig zou ik zeggen, want het moet toch wel pijnlijk zijn en dan ook nog je oren zo uitgerekt. Vriendelijk zijn ze hier zeker en we lopen rustig rond in hun dorpje aan de Lemro rivier. Je komt hier met een boot en met gids.

'250255' door gorke '250255' door gorke

BirmaChin

BirmaChin

Loeren

gorke

Tijdens een wandeling door een van de dorpjes die wij bezochten in de Chin staat zagen wij dit ventje zitten. Hij zat het allemaal eens even aan te zien want veel toeristen komen hier niet.

'298133' door Lione Kolsteren '298133' door Lione Kolsteren

BirmaChin

BirmaChin

Bijna licht

Lione Kolsteren

's Morgens vroeg op, om rond half zes weg te varen voor de lange tocht van Mrauk U naar Sittwe, is geen straf. Varend over de rivier zie je langzaam de zon opkomen. Bij dit huisje was alles nog rustig. Samen met het bootje vormt het een mooi belicht stilleven in dit prachtige landschap.

'300568' door Lione Kolsteren '300568' door Lione Kolsteren

BirmaChin

BirmaChin

Chin dame

Lione Kolsteren

Ik bewaar bijzondere herinneringen aan ons bezoek aan een Chinstam in de staat Chin. Bijzonder, deze getatoueerde vrouwen. Tegenwoordig is het verboden. De tattooed ladies zijn dan ook allen bejaard, en over niet al te lange tijd zullen ze er niet meer zijn, waarmee een traditie uitgestorven zal zijn.

'256185' door gorke '256185' door gorke

BirmaChin

BirmaChin

Tattoo

gorke

Een van de Chinvrouwen die we bezocht hebben in de Chinstaat. De permanente versieringen werden in de puberteit aangebracht als rite de passage. Met de veranderde, christelijke, visie van de vorige eeuw, werd de legende dat gezichtstatoeages vroeger dienden om vrouwen er met opzet lelijker door te maken, om ontvoering door Birmese of lokale leiders te ontmoedigen.

'306162' door Lione Kolsteren '306162' door Lione Kolsteren

BirmaChin

BirmaChin

Chin jongetje

Lione Kolsteren

Nee, trendy is Birma absoluut niet, dit is de normale haardracht voor Chinjongetjes. De Chin is een stam die in Bangla Desh, India en het uiterste westen van Birma woont. Misschien iets voor een volgende haarmode voor jongetjes hier??

'74261' door dancermarc '74261' door dancermarc

BirmaChin

BirmaChin

Ossewagens terug van.

dancermarc

Onderweg kwamen wij meerdere ossewagens tegen. Het was telkens een verbluffend schouwspel.

'270440' door gorke '270440' door gorke

BirmaChin

BirmaChin

Chin-vrouw

gorke

De Chin heten ook wel Zomi en wonen deels in Burma en deels in India. De vrouwen staan bekend om hun getatoeëerde gezichten. Volgens legende tatoeëren de vrouwen hun gezichten omdat Birmese mannen de Chin erg aantrekkelijk vonden. Men hoopte de vrouwen zo minder aantrekkelijk te maken. Wij bezochten Chin dorpen vanuit Mrauk-U.

'138178' door Ahasverus '138178' door Ahasverus

BirmaChin

BirmaChin

Pijprookster 1

Ahasverus

Opmerkelijk bij de Chin zijn de getattoëerde en pijnprokende vrouwen