Birma

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Birma image

Het verhaal van de Pindaya grotten.

Birma
Azië
E.J.

Het verhaal van de Pindaya grotten.

Het verhaal van de Pindaya-grotten of Shwe Oo Min grotten.

Pindaya cave ligt in Nyaung Shwe, Zuid Shan State in Myanmar.


De Pindaya caves (Shwe Oo Min grotten) zijn gelegen bij het dorpje Pindaya één kleine grot beneden en één op de top van een heuvel. Deze heb ik bezocht.

Het uitzicht op de top van de Pindaya grotten, zoals ze ook wel worden genoemd, is echt fantastisch. Het dorpje ligt middenin de prachtige natuur van de Shan heuvels en aan de rand van het Botaloke meer op een hoogte van ca. 1160 meter.

Er zijn veel legendes rondom de Pindaya-grotten. 

Eén van de legendes is dat een geblokkeerd pad aan het einde van de grot leidt naar de oude stad Bagan waar dus ook duizenden religieuze gebouwen staan en stonden. 

Een andere legende is het volgende verhaal. Zeven prinsessen waren gaan zwemmen in een groot meer.  Toen het begon te regenen, schuilden ze in een grot. Een grote spin zag dat en had wel zin in een lekker hapje. Hij spon een web voor de uitgang van de grot zodat de prinsessen er niet meer uit konden. Een ridder kwam op het hulpgeroep van de prinsessen af.  Hij wilde wel proberen de spin te doden met zijn pijl en boog maar dan wilde hij als beloning met één van de prinsessen trouwen.  De prinsessen gingen akkoord, de ridder doodde de spin en bevrijdde de prinsessen.  Uiteindelijk trouwde hij met de jongste en de mooiste prinses.

Bij de ingang is het verhaal van de legende van de ridder en de spin in het groot uitgebeeld.

De grot is via een overdekte steile trap (130 treden) te bereiken dit is opzich al een belevenis. Onderweg kun je monniken tegen komen die een praatje willen maken. En zo kun je ook even uitrusten. Maar je kunt ook met een lift omhoog.  Zodra je de grot binnenkomt word je stil van de ongelooflijk hoeveelheid Boeddhabeelden in alle soorten en maten en er staat ook nog een grote pagode vlakbij de ingang. Hier kun je, zoals het gebruik is in Myanmar, wat goudvelletjes kopen en deze op de pagode plakken als eerbetoon.In een hoekje kun je een velletje bladgoud kopen, bij een mannetje dat geduldig zit te wachten. 

In dit natuurlijke grottencomplex van miljoenen jaren oud met een diepte van rond de 150 meter kun je maar liefst 8000 Boeddha's bekijken en er komen er steeds nog meer bij.  De beelden worden hier verzameld sinds de 11e eeuw.

De Pindaya-grotten is een belangrijke bedevaartplaats voor boeddhisten in Myanmar.

Als je ze wilt bezoeken kun je het beste 's ochtends gaan voordat de dagjesmensen uit Kalaw of Inle aankomen.  En niet te vergeten als je de trappen helemaal vanaf beneden neemt heb je wel een goede conditie nodig. En vergeet geen water mee te nemen!

Foto's

Trap naar de Shwe Oo Min grot.
Trap naar de Shwe Oo Min grot.
E.J.
Boeddha's in de Shwe Oo Min grot.
Boeddha's in de Shwe Oo Min grot.
E.J.
Boeddha's in de Shwe Oo Min grot.
Boeddha's in de Shwe Oo Min grot.
E.J.
Uitzicht meer Shwe Oo Min grot.
Uitzicht meer Shwe Oo Min grot.
E.J.