Myanmar

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Myanmar image

Rondreis door Myanmar

Myanmar
Azië
Rencontheirway

Rondreis door Myanmar

Ondanks de eerdere informatie dat we geen plekje in een ballon kunnen krijgen, vragen we het toch nog maar een keer, het antwoord blijft helaas hetzelfde.
Als alternatief moeten we dan zelf maar op de grond alle tempels, pagodes en stoepa’s gaan bekijken. Omdat het nogal een groot gebied is, kunnen we dat niet lopend, dus moeten we vervoer hebben. Iets wat we nog niet eerder hebben gedaan, we huren E-bikes. Dat zijn brommertjes die elektrisch zijn. Niks geen rijbewijs, geen borg, gewoon opstappen en wegscheuren. Het lijkt er sowieso wel op dat er weinig regels zijn, je ziet nauwelijks politie en iedereen doet wat ie wil, wel netjes begeleid door toeteren, zodat je weet dat er iets aankomt. Ook het leger zie je nergens op straat terug en dat voor een land dat strak onder bestuur van het leger en de generaals staat, merken we daar helemaal niets van.
Het is bloedheet en dat merk je als je weer stilstaat, zolang je rijdt heb je een lekkere windje om je heen. De eerste dag doen we redelijk relaxt en rijden we alleen over geasfalteerde wegen. Er zijn zoveel dingen om te zien ongelofelijk gewoon. Over het hele gebied rondom Bagan liggen honderden tempels, daterend van 1000 jaar geleden.
We rijden van tempel naar pagode, naar stoepa, naar … Prachtig om te zien, zeker als we een pagode in kunnen en kunnen beklimmen, van bovenaf zie je toch nog beter hoeveel van dit soort gebouwen er verspreid over het landschap liggen.
Als we terug naar ons hotel rijden zien we vlak voordat we het terrein op rijden een klein winkeltje waar parasolletjes uitgestald staan, die wil Claudia al zoo lang hebben. Dus wij naar de shop… Een parasol, een lamp van een parasol en een masker zijn het gevolg en omdat we zulke goede klanten zijn, krijgen we een presentje: een armband.
Het hotel is trouwens supermooi, er is een zwembad, een Spa en een goed restaurant. Zeker het ontbijt is het vermelden waard, superuitgebreid. Niet alleen de reguliere Aziatische kant met de rijst en noodles, maar ook westerse zaken als pain chocolate (speciaal voor Arthur), croissants eieren met spek.
Ook de tweede dag nemen we de E-bikes weer en we voelen ons stoerder dus we gaan ook de zandpaden op, moeten we ook wel om weer wat andere tempels te bereiken. Een van de dingen die we vandaag bezoeken is de Bagan watchtower. Een uitkijktoren waar ook een hotel in en bij zit. Schitterend complex overigens . Als we boven op de toren staan, hebben we een schitterend uitzicht! Dit is vergelijkbaar met het uitzicht vanuit een ballon!
De batterij van onze E-bikes raken leeg en we kiezen voor een shortcut dwars door het veld heen. Een zandpad zoals we in Namibië-Botswana ook tegen zijn gekomen, maar ja… Een E-bike heeft natuurlijk maar 2 wheeldrive… Dus dat is ploeteren en schuiven door het zand. Totdat Claudia zelfs zo erg door het zand schuift dat ze omvalt een rijstveld in. Een gecontroleerde val met een redelijk zachte landing, wel wat pijn in de arm en nek maar gelukkig verder niets. Of het zouden de talloze klitjes moeten zijn van de planten die aan haar kleren blijven hangen. Gelukkig redden we het met de accu en komen we zonder dat we hoeven te lopen terug bij ons hotel. ‘s avonds eten we nog een keer lekker in het restaurant, je weet nooit wat het morgen gaat worden… Dan gaan we naar Kalaw.
vandaag gaan we met de plaatselijke Peppi en Kokkie in de auto naar Kalaw. Zowel Peppi als Kokkie praten niet veel buiten de deur dus dat was lekker rustig. Onderweg stoppen we bij een winkeltje (warenhuis is beter gezien wat ze allemaal verkopen) waar we in 1 min 30 een rondleiding krijgen langs pindaolie maken, palmwijn maken, palmsuiker maken; ze hadden blijkbaar veel haast. Voor 3.000 kyat nog een fles palmwijn van 40% gekocht, kijken wat senior daar van vindt.
Dan gaat de reis verder naar mount Popa, een pelgrimsoord boven op een berg. We konden natuurlijk naar boven lopen volgens Peppi en Kokkie, maar dat hebben we even over geslagen.

Foto's

15d67.jpg
15d67.jpg
Rencontheirway
c59ce.jpg
c59ce.jpg
Rencontheirway
c59ce.jpg
c59ce.jpg
Rencontheirway
8d712.jpg
8d712.jpg
Rencontheirway
8d712.jpg
8d712.jpg
Rencontheirway
61d64.jpg
61d64.jpg
Rencontheirway
61d64.jpg
61d64.jpg
Rencontheirway