Myanmar

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Myanmar image

Birma ontwikkeld zich snel.....

Myanmar
Azië
Oudeschool

Birma ontwikkeld zich snel.....

Ik heb altijd naar Birma gewild. Als groot liefhebber van Azië en het Buddhisme stond Birma bovenaan mijn lijstje maar vanwege de militaire dictatuur die de inwoners duidelijk onderdrukte vond ik het geen optie om af te reizen. Toen er onverwacht verkiezingen kwamen en nobelprijs winnaar Aung San Suu Kyi toeristen onlangs opriep om toch vooral naar Birma te komen zagen we echter onze kans. Wij waren niet de enige die zo dachten want volgens veel inwoners en gidsen was het aantal toeristen verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder.
Toch konden we nog volop genieten van een prachtig land wat duidelijk nog geen massatoerisme gewend is. We werden niet belaagd door souvenir verkopers en bedelende mensen maar vrolijk begroet en vaak ook verbaasd nagestaard. De bevolking is vaak erg arm maar iedereen is optimistisch bezig met het bouwen aan betere toekomst. En dat bouwen bedoel ik ook letterlijk: er worden veel huizen gebouwd (rots wordt in gruis geslagen, daar worden ter plaatste weer stenen van gebakken en ter plaatste wordt cement gemengd en worden huizen gebouwd). Er wordt overal gewerkt aan betere wegen, winkeltjes verreizen en ook hotels want daaraan is op sommige plaatsen een groot tekort. Ook zijn er veel jonge Birmezen die rondlopen met moie plannen voor toeristen. Zo kwamen we een studente tegen die mountain bike tochten van Kalaw naar het Inle meer wil gaan organiseren. We hebben haar getipt dat ze dan wel fietsen met een hoog frame moet kopen want de meeste fietsen die nu verhuurd worden zijn alleen geschikt voor zeer kleine mensen.

De meeste Birmezen willen je als toerist graag helpen zonder dat ze er direct iets voor terug willen. Een verademing want in andere landen in Azië willen ze al geld als je koffer drie meter wordt gedragen. Birma is dus inderdaad een wondermooi land met prachtige tempels, met een geweldige natuur, bossen, meren en met overweldigend veel fruit en dus een energieke bevolking. Laten we als toeristen daar enorm van genieten maar laten we het niet verpesten zoals in andere Aziatische landen is gebeurd. Wees aardig terug, neem de tijd voor de mensen mar ga geen cadeautjes uitdelen aan kinderen, ook geen pennen en schriften. Voor dat je het weet staan alle kinderen toeristen weer op te wachten om te vragen om snoep of pennen. Als je iets aardigs of positiefs wil doen ga dan naar een plaatselijk schooltje of klooster kijk hoe het daar gaat en doe een donatie voor lesmateriaal.

Houdt er verder rekening mee dat er op dit moment zoveel toeristen naar Birma komen dat je niet alles vlak van te voren kan regelen. Er is een groot tekort aan met name hotel bedden in Bagan, Inle meer, Nagpali en Mandalay. We hoorden dat er vaak grote groepen toeristen moesten slapen in kloosters, overigens ook wel weer avontuurlijk. Ook binnenlandse vluchten en zelfs treinen zijn snel vol. Je kan wel prima dagtours met vervoer en Engels sprekende gidsen regelen bij je hotel, en dat is vaak veel goedkoper dan het in Nederland te regelen.

Alles van waarde is weerloos. Birma is een mooie juweel en ontwikkeld zich snel. Laten we er ons steentje aan bijdragen door het mooie en ongerepte zoveel mogelijk in stand te houden. En natuurlijk hoop ik de inwoners volop kunnen profiteren van meer vrijheid en meer welvaart.

Foto's

aed9e.jpg
aed9e.jpg
Oudeschool
d9d11.jpg
d9d11.jpg
Oudeschool
ed5a9.jpg
ed5a9.jpg
Oudeschool