Myanmar

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Myanmar image

Myanmar

Myanmar
Azië
Wisseschout

Vissen met dolfijnen

Vanuit Mandalay kun je een boot huren voor 2 dagen. Dit hadden we al in Nederland geregeld. Het is een prive-boot trip. Onze koffie staat al klaar aan boord en ook 2 tuinstoelen. Daar zitten we dan en slaan het vertrek uit de haven gade. Het is prachtig weer en we genieten van de vele boten die voorbijvaren. Sommige vol met aardenwerken potten en andere met alleen hout. Ook veel drijvende bamboevlotten waar ze gewoon op leven. Aan de kant veel kleien dorpjes met huisjes van bamboetakken gemaakt. Hier leven ze alleen in het droge seizoen.
we gaan onze "slaapkamer aan boord eens inspecteren. Er staat een bed waar ze een schot omheen geplaatst hebben. Meer is het niet. Na enkele uren gaan we aanleggen om te vragen of de dolfijnen in de buurt gesignaleerd zijn. Dat geeft ons de gelegenheid om eens rond te kijken. Vrouwen zijn de was aan het doen en aan het baden en dat is leuk foto's maken. We worden in een huisje uitgenodigd. Onze lunch is klaar en daarom weer aan boord. Ook eten is een heerlijke bezigheid. Daarna weer aan wal en we lopen naar een vissersdorpje. We hebben het idee dat hier nooit iemand komt. Wij zijn dan ook de attractie. De vissersdorpjes liggen verscholen tussen de bomen, dus zie je ze alleen als je er naar toe gaat. Tegen de tijd dat het donker wordt varen we naar het midden van de rivier waar we aan een zandplaat aanleggen. De loopplank wordt uitgegooid en een tafeltje en stoelen aan wal gebracht. Er wordt hout gesprokkeld en daarna eten we heel romantisch bij kaarslicht onder een sterrenhemel om van te watertanden [ nergens licht te zien ] Romantisch!!!! Eten op een zandbank midden in een rivier.
De volgende morgen heel vroeg komen er drie bootjes langszij . Twee roeibootjes en 1 moterbootje. Al vlug zien we de eerste zeer bedreigde zoetwater dolfijnen. Het zijn er drie. We moeten overstappen in de roeibootjes. [ valt nog niet mee] en dan gaan we er achteraan. Dolfijnen houden niet van het geluid van moterboten. De vissers maken geluiden om ze te lokken. Ze hebben er geen zin in. Het heeft de laatste dagen hard geregend en de rivier is troebel. Deze drie zijn op zoek naar de rest van de groep en hebben geen zin in de samenwerking met de vissers, Ze proberen het nog wel voor ons maar na 4 uur geven ze het op. We zien ze wel heel vaak dichtbij maar de samenwerking zien we dus niet. Toch was het een tocht om nooit te vergeten zo mooi.