Myanmar

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Myanmar image

De laatste hoogtepunten

Myanmar
Azië
Graaf

De laatste hoogtepunten

Woensdag 17 maart
Vroeg vertrekken, eerst nog langs de Shwe Yan Yagh Monastery, het beroemde houten klooster met de ovale ramen (waar hopelijk net wat monniken in verschijnen). De naast gelegen tempel, pagode bevat eeuwenoude glasmozaïken afbeeldingen. Dan naar Heho Airport om naar Yangon te vliegen, daar aangekomen hebben we allemaal weer gelijk last van de hitte. We stappen in de bus en rijden via Bago naar Kyaukhtiyo, waar we in een hotel overnachten buiten het dorp, in huisje op de berg tussen plantages.
Donderdag 18 maart
We hadden kunnen kiezen voor de pelgrimsroute, een weg die in ca 4 uur naar boven voert, maar het grootste gedeelte van de groep neemt de truck bergopwaarts naar een punt vanwaar alle buitenlanders verder moeten lopen, lokale pelgrims kunnen met de truck helemaal naar boven. Het is een pittige klim die sommigen binnen een uur kunnen lopen. De hele weg wordt je lastig gevallen door dragers, onderweg veel terrasjes waar de drankjes wel erg prijzig zijn, maar waar we toch 1x neergestreken zijn. Ik heb er dan in totaal ruim 2 uur over gedaan. Eenmaal boven werden we opgewacht door Mr. Win die de tickets al verzameld had. We konden ook al op de kamer in het hotel en even later de Gouden Rots bezocht. Dan even lekker een dutje en eind van de middag terug naar de Gouden Rots. Het wordt nu al veel drukker, er komen heel veel pelgrims en buitenlandse toeristen (zeer veel Thai) die hier allemaal komen offeren, wierook branden, bellen kopen en met naam ophangen, kaarsjes branden, bloemen offeren, bladgoud op de steen plakken etc. (alleen mannen mogen bij de rots komen) of gewoon bidden. Het is een hele drukte, naast het plein héél veel stalletjes met medicinale kruiden, souvenirs, kitsch en prullaria, veel bamboegeweren en toeters. We wachten de zonsondergang af voor nog een paar mooie plaatjes dan dalen we af naar de restaurantjes-straat, waar meisjes bij het zien van potentiële klanten om het hardst roepen om ze naar binnen te trekken. Nog even langs de rots voor een paar nachtopnames en terug naar het hotel.
Vrijdag 19 maart
Vanochtend weer afgedaald in ruim een half uur naar het “truck-station”, vanwaar we naar beneden rijden naar Kyaukhtiyo waar onze bus al staat te wachten. Met een koffiestop in Waw rijden we naar Bago, een voormalige hoofdstad. Hier bezoeken we eerst de Shwemawdaw pagode, met 114 meter de hoogste van het land. Daarna het Golden Palace, een reconstructie van het koninklijk paleis uit de 16de eeuw. Na de lunch nog de Shwethalyaung tempel met een 55 meter grote liggende Boeddha, die momenteel helemaal ingepakt is omdat zijn gewaad van een nieuwe laag bladgoud voorzien wordt. Dan nog naar de Kyaik Pun Paya tempel uit de 15de eeuw met 4 wel 30 meter hoge Boeddha’s die met de rug naar elkaar toe zitten. Onderweg naar Yangon nog een stop bij de grootste War Cemetery uit de 2de Wereldoorlog, waar keurig onderhouden graven liggen en de namen van 27.000 oorlogsslachtoffers staan. Terug in Yangon weer naar hetzelfde hotel, ’s avonds bij een naburige Italiaan gegeten, matige kwaliteit, behoorlijk prijzig en bedorven wijn. Nog even tevergeefs geprobeerd te internetten.
Zaterdag 20 maart
Uitgeslapen en rustig ontbeten, dan richting Bogyoke Markt gelopen, eerst nog door de S1 supermarkt. Eerst een gedeelte met allemaal kleding en kleermakers, achterin allemaal medicijnen, overgestoken naar het andere gedeelte waarin ook veel kleding, stoffen, slippers, juwelen & edelstenen, maar ook souvenirs. We struinen uren rond en kopen nog wat souvenirs, eten er wat en lopen dan naar het station om de Circular Train te gaan nemen. We moeten naar perron 6-7, helemaal achteraan, daar staat een klein huisje op het perron waar ‘foreigners’ een handgeschreven biljet (met carbon doorslag) op naam krijgen tegen betaling van $1. We hebben de trein van 14.30 uur, maar om 14 uur springen alle mensen naar een ander perron en gebaren ons mee te gaan, waar op perron 4 een boemeltje stopt. Wij gaan mee maar krijgen later van de conducteur te horen dat dit een doorgaande trein is, een paar stationnetjes verder stappen we uit en wachten een klein half uurtje op de volgende trein. De Circular Train is een boemeltje (treincoupé’s 3de klas, zonder ramen of deuren. Je zit echt tussen de lokale bevolking, verkopers van allerlei producten springen op en af de trein, soms lijkt de trein wel een lokale markt. We rijden tussen huizen, straatjes, marktjes, akkers en vuinisbelten en hebben leuke contacten met wat nonnetjes) langs veel kleine stationnetjes die met een grote rondweg door de stad rijdt om vervolgens 3 uur later weer op het Centraal station terug is. We lopen snel terug naar het hotel waar we nog een kwartiertje hebben om op te frissen voordat we met de hele groep het afscheidsdiner hebben in de Junior Duck (waar we de eerste avond ook gegeten hebben). Daarna in een kroeg tegenover het hotel nog even wat drinken.
Zondag 21 maart
Nog even weer naar de markt en het laatste geld opmaken aan nog wat souvenirs, nog even douchen en alles voor de laatste maal inpakken. Om 14 uur worden we naar de luchthaven gereden en nemen we afscheid van ErnstJan en Mr. Win, om via Singapore weer naar Amsterdam te vliegen waar we maandagochtend om 7 uur aankomen.

Foto's

70cda.jpg
70cda.jpg
Graaf
11bbb.jpg
11bbb.jpg
Graaf
aedf0.jpg
aedf0.jpg
Graaf