Bagan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bagan image

Myanmar - in Bagan komt de zon op

Bagan
Myanmar
Ronderegt

Myanmar - in Bagan komt de zon op

Dinsdag 10 maart 2015:
08.00 uur het is al 24 graden celsius, vandaag zal niet anders verlopen als andere dagen en zal de temperatuur ongetwijfeld oplopen tot 38 graden in de middag.
We rekenen het hotel in New Bagan af (203.600 Kyat = 173 euro) voor 4 overnachtingen en 3 dagen brommerhuur en het hotelmannetje belt een taxi (dachten we), we wachten tot de vraag komt (van hetzelfde mannetje) "hoe gaan jullie eigenlijk naar de bushalte bij de Shwezigon Pagode?" nou, met de taxi .... oooooh sorry vergeten te bellen, wacht, met 15 minuten wordt je opgehaald. En inderdaad dan komt er een auto, niet met de gebruikelijke rode taxi kentekenplaten maar met de normale zwarte, wel goedkoper (eerder 13.000 nu 7.000 Kyat), zal dus ook wel een mannetje van het mannetje zijn, maar ja als we maar komen waar we willen komen.
We worden netjes afgezet (niet bedoeld als opgelicht) bij het bus/reisburo, kopen een ticket naar Magway, helaas is het vertrek niet eerder dan 14.30 uur en laten de bagage buiten bij het buro en de meisjes staan en gaan nogmaals naar de Shwezigon Pagode.
Na een 2e bezoek aan de pagode gaan we een hapje eten, het restaurant ruikt naar natte hond die nog wel een wasbeurtje kan gebruiken, maar het eten is niet slecht (rijst met ei, nasi met kip en allerlei bijproducten). We melden ons bij het busburo en wachten tot iemand zegt waar de bagage op moet en wij in moeten, het is een minibus, uiteraard met meer passagiers dan vaste zitplaatsen maar dat is niet anders als anders. De chauffeur heeft waarschijnlijk ooit gestudeerd voor coureur, dit niet gehaald en is toen taxichauffeur geworden, we gaan namelijk in vliegende vaart door dorpen, slalommend om vee heen, noodstop makend voor een overstekende hond en alles wat maar in te halen is inhalend. Het is wel snel, maar je veilig voelen is anders. Gelukkig om 17.00 uur remt de bus voor de laatste keer en wel op het busstation van Magway, bestemming bereikt.
Vermelde ik eerder nog dat de temperatuur zou oplopen, nou dat was geen verrassing, wel dat het nu inmiddels 42 graden celsius is.


Maandag 09 maart 2015:
Voor dag en dauw staan we op, het is nog donker als we om half 6 in de ochtend de brommers naar de Dhamma-ya-zi-ka Pagode sturen, voor de hoofdingang van de Pagode gaan we rechts af (houden daarna links aan) naar de tempel direct achter de pagode omdat je (hier op mag) en vanaf daar een uitzicht hebt over de vlakte van Bagan. De eerste tijd zijn we helemaal alleen en zien het licht veranderen, de zon komt op boven de vlakte en geeft een prachtig licht af, net voor de zon opkomt, stijgen ook de hete luchtbalonnen op (in dit geval 13 stuks), ook bijzonder dit te zien.
Een tochtje met een ballon boven Bagan kost afhankelijk van het aantal passagiers in de mand 320,- of 380,- USDollar per persoon.

De zon is nu op, een nieuwe dag is begonnen.

We gaan terug naar het hotel om te ontbijten, rijden daarna over de Bagan - Chauk weg naar het zuiden, bezoeken tempels, pionieren door een dorpje (en ook weer terug, liep namelijk dood bij de rivier), bij de Lawkananda Pagode laten we ons verrassen wat zoal aan te treffen, hier is in iedergeval een mooi zicht op de rivier. Aan de andere zijde van de weg is een karper basin (ook hierin schildpadden) waar je deze kan voeren met witte en roze broodstukjes via een brug over het water die ook nog eens bij een boeddha uitkomt.
We gaan naar Ostello Bello, werken foto's en blog bij, daarna naar het hotel, onze vraag over reservering van de bus voor morgen naar de volgende bestemming blijft nog onzeker, hotel mannetje zegt dat de bus vol is (dachten wij nog wel tijdens het laatste gesprek dat hij een ticket zou regelen), maar bij de Shwezigon Pagode in de buurt kun je nog wel boeken voor een andere tijd dan 08.00 uur, nou ja, das voor morgen, we zien wel.
We pakken voor een laatste keer de brommer en gaan naar dezelfde pagode als vanmorgen, maar dan voor de zonsondergang, het is een stuk drukker, verkopers, monikken en fransen willen het allemaal meemaken, eerlijk gezegd was de opkomst van de zon mooier.

Foto's

a25a7.jpg
a25a7.jpg
Ronderegt
eebd8.jpg
eebd8.jpg
Ronderegt
4cd12.jpg
4cd12.jpg
Ronderegt