Bagan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bagan image

Myanmar - Bagan

Bagan
Myanmar
Ronderegt

Myanmar - Bagan

Zondag 08 maart 2015:
De brommertjes zijn weer onderweg, de eerste stop is de Dhamma-ya-zi-ka Pagode, deze is op het moment omkleed met rietmatten vanwege werkzaamheden, maar zeker niet minder mooi hierom, het bijzondere aan deze pagode is zijn vijfhoekige plattegrond waarvan in Bagan er maar 15 tempels en 2 pagodes zijn.

We zijn op zoek naar de Nan Myint uitzichttoren, we zien hem wel maar vinden de weg niet!
Dan maar via het terrein van de golfbaan ... oh ... loopt dood, nou ja off-road dan maar ... door de bosjes, over de akker .... help, boze hond ... snel erom heen, huisje, over het erf naar de weg, sorry mevrouw en meneer we zijn een beetje verdwaald, sorry.
Gelukt, we staan onderaan de toren, niet mooi (vinden wij), maar vanaf de 12e etage heb je wel geweldig uitzicht (lift aanwezig tot de 11e etage), is er niemand, geen probleem, zij-ingang nemen en gewoon je ding doen, op de 12 staan verrekijkers en borden met uitleg wat je kunt zien.

We crossen door het stoffige landschap en bij een van de locaties besluiten we wat te eten, "wat heeft u?", nasi of noedels, nou doe maar nasi, lekker.
Na 10 minuten komt er van alles op tafel, ook de noedels, he bestelde ik geen nasi?
Nou ja laat maar, het zal toch wel smaken, dit was ook zo.

Vandaag hadden we een groot aantal tempels met de meest mooie muurschilderingen, echt de moeite waard.
Rond half 3 zijn we terug in het hotel, bekijken de geldvoorraad en vullen deze later op de dag aan (met visacard bij pinautomaat), gaan naar de bar met het goede internet, drinken wat terwijl we onze volgende plannen doornemen, besluit we blijven nog 1 dag in Bagan en vertrekken daarna (dinsdag 10 maart) verder naar het zuiden.

Zaterdag 07 maart 2015:
Vandaag gaan we Bagan ontdekken op de elektrische brommer, dit een een geweldige uitvinding en je kunt ze in Bagan op iedere hoek huren (6.000 Kyat per brommer voor een hele dag). Het mannetje van de receptie geeft ons nog een instructie, water, camera en plattegrond mee en scheuren met dat ding. Via de Bagan-Nyaung weg gaat het naar het noorden, eerste stop is bij de Manuha tempel en er zullen er nog vele volgen. De volgende tempel is in Oud Bagan, de Bu Paya, oneerbiedig gezegd een ovaal gouden ei uitkijkend over de Ayeyarwaddy rivier, handig zo'n brommer, makkelijk parkeren en in deze hitte niet te lopen.
We laten ons verder naar het noorden leiden door wat we zien om stops te maken, ondertussen passeren we paardekoetsen, ossenkarren en ander verkeer, om regelmatig te worden aangesproken "waar komen jullie vandaan?" en uiteraard netjes te antwoorden.

"wil you buy postcard from me", no .... "buy painting from me", .... "buy t-shirt"

Bijna bij iedere tempel, pagode of ander object vindt je wel een of andere verkoper met huisvlijt, die deze aan de man/vrouw wil brengen, zelfs de allerkleinste hier hebben een paar eigen tekeningen (nog niet eens binnen de lijntjes gekleurd) in een doorzichtig mapje zitten en vragen 1 USdollar.
Vlak voor de oude stadsmuur van Oud Bagan bezoeken we de Ananda tempel, het meesterwerk van de 3e koning van Bagan genaamd Kyan-zit-tha, deze tempel is tot stand gekomen in de 11e eeuw en in het middenstuk komen 4 gangen uit op 4 verschillende meer dan 9 meter hoge boeddha's van het genoemde tijdperk, echt prachtig om te zien.
Er zijn tempels waar je ook naar boven kunt om van het uitzicht te genieten en meestal geeft het ook een mooi overzicht over de vlakte van Bagan.

Snor....snor......snor........het brommertje vervolgt zijn weg en brengt ons inmiddels als bij de Shwezigon Pagode in Nyaung-U, we parkeren strategisch in de schaduw (het is hier in de middag 38 graden celcius) "parkeren" de schoenen en gaan de pagode ontdekken.
De Shwezigon Pagode geldt als een van de belangrijkste heiligdommen van het hele land, is tevens het prototype voor de bouw van andere Birmaanse pagodes.

Auw....auw....auw.....de voetzolen.....auw......auw........tja de brandende zon maakt de stenen en het beton mega HEET ..... blijf dan ook op de witte tegels of schaduw stukken, want anders kun je beter hard lopen en dat staat zo raar in en om een pagode.

We lunchen en daarna brommeren we via de Anawratha weg weer richting het zuiden, doen een pagode aan die later de Htilominlo bleek te zijn (50 meter hoog en begin 13e eeuw verrezen), hobbelen door het rode zand tussen pagodes en akkers door om bij een grote pagode nog een bezoek af te leggen.
Sssst..........het is stil hier...........alle verkopers in diepe slaap........sssssst.........rustig rondkijken, wel weven 2 vrouwen van de Karen stam hun doeken (deze stam staat bekend om de ringen die hun nek oprekken zgn. "long-necks").
Het gaat langzaam terug richting hotel en na een opfrissing aldaar komen we in bar Otello Bello terecht voor een bier, het internet blijkt hier zeer goed en we zullen zeker nogmaals terugkeren.
Na het eten en een klein conversatie met een Russisch stel over reizen, eindigen we de dag met het beschrijven van de gebeurtenissen, het is altijd meer dan je denkt.

Foto's

d7ad2.jpg
d7ad2.jpg
Ronderegt
61a22.jpg
61a22.jpg
Ronderegt
a5917.jpg
a5917.jpg
Ronderegt