Bagan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bagan image

Myanmar - met de bus naar Bagan

Bagan
Myanmar
Ronderegt

Myanmar - met de bus naar Bagan

Vrijdag 06 maart 2015:
Het Win Unity Resort in Monywa afgerekend en verlaten met een tuktuk, bestemming is het busstation (taxi's dienen te betalen om gasten af te zetten op het terrein van het busstation), aldaar laten we het ticket zien om te achterhalen welke bus ons naar de juiste bestemming gaat brengen. Jonge als monnik uitziende mannetjes tikken mensen aan om geld te krijgen, is dit wel juist want ze tikken ook vrouwen aan en dit is hoogst ongebruikelijk. Bus gevonden, bagage erin, wij erin op stoel 15 en 16 en klokslag 09.00 uur vertrekt de bus. We hobbelen door een glooiend landschap van akkers, pagodes, tempels en droge akkers, mensen worden busziek en krijgen zwarte zakjes uitgereikt. Zo ook de oude vrouw op de stoel in het gangpad links van mij en deponeert na een hobbel behendig haar maaginhoud in het zakje wat ze vervolgens vasthoud in haar oude handen, ze valt echter in slaap en ik zie het uiteinde van het zakje steeds verder door haar handen glippen. Om erger te voorkomen (uiteraard ook eigenbelang) haal ik het zakje behoedzaam tussen haar handen uit en gooi het door het open raam naar buiten. Enige tijd later schrikt de vrouw wakker en kijkt nog verschrikter naar waar het zakje dan wel niet is ... gevallen? nee ... waar dan ... ik leg haar met gebaren uit wat er is gebeurd en opgelucht gaat ze weer slapen.
Voor de bus Nyaung-U bereikt wordt net na Pakokhu nog gestopt voor de lunch om vervolgens te stoppen op het ruime en moderne busstation, vanwaar de rest van de afstand (ca. 20km) zal worden afgelegd met een taxi naar New Bagan wat ten zuiden ligt van respectievelijk Nyaung-U en Oud Bagan. Het door ons uitgezochte hotel Bagan Nova is kleinschalig en ligt in een rustige straat maar toch in de nabijheid van restaurants en andere locale winkels. Het is inmiddels 14.00 uur als we voor 3 nachten een kamer nemen op de eerste etage (40 $US incl. ontbijt / per kamer, per nacht), het ziet er gezellig uit en is compleet.
Na de incheck lopen we naar de locale VVV en informeren naar de ballonvaarten, hier geen creditcard betaling mogelijk en bij het hotel waar je kunt boeken is de automaat defect, dan denken we er nog even over. Opfrissen is nu wel lekker, biertje in de hoteltuin en in de avond eten in het dorp. Nog even opschrijven wat er vandaag is gebeurt en dan houden we het voor gezien.