Bagan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bagan image

Bagan tempels en ballonvlucht

Bagan
Myanmar
Seijlhouwer

Bagan tempels en ballonvlucht

Vanuit Mandalay hebben wij een bus gepakt naar Bagan. We werden we om 08:45 opgehaald om de bus naar Bagan te pakken. Prima airco-bus die je in slechts 5,5uur naar Bagan brengt! Bij het busstation in Bagan een horsecart (paard en wagen) naar het hotel genomen voor 3000kayt. We sliepen in het Umbra Bagan Hotel. Prima hotel, waar je voor 2000kyat fietsen kan huren voor een dag of voor 8000kyat een electrische fiets of 12.000kyat voor een 2 persoons electrische, wat wel heel lekker is ivm de hitte. Goed ontbijt met verse pannekoeken, eieren en fruit. Bij het hotel wordt een nieuw deel gebouwd met een nieuw zwembad wat er veelbelovend uit ziet!

Ook hebben we onze eerste dag bij Balloons over Bagan een ballonvlucht geregeld voor de volgende dag.
Om 05:45 werden we opgehaald bij ons Hotel door de Balloons over Bagan bus. Die reed ons naar een vlakte vlak bij het dorp en daar lagen 5 gigantische luchtballonnen klaar met 50 Birmezen die rond aan het rennen waren om alles in orde te maken. Ontvangst was dus in het pikke donker met koffie, thee en koekjes. Daarna werd onze bus verdeeld over 2 ballonen en kregen we de safety instructions van onze piloot Clive. Clive is, net als alle andere 13 piloten van Balloons over Bagan, een Engelsman die voor 4 maanden naar Bagan komt om te werken, en een ontzettend leuke vent.
Net voor zonsopkomst stegen we op zodat we de zon boven de vlakte bezaaid met tempels zagen opkomen. Het was echt adembenemend en we hebben dan ook genoeg foto's om iedereen te laten zien dat dit het geld meer dan waard was. Echt een once in a lifetime experience. We landen in de zandbanken van de rivier waar ontbijt klaar stond met verse croissantjes, fruit en champagne! Dit was echt het hoogte punt van onze reis tot nu toe en we zijn nog maar 2 weken onderweg!

De rest van de dag hebben we gevuld met het rondrijden door Bagan met een gids die ons de meest bekende, grote en speciale tempels en Pagoda's van Bagan heeft laten zien en ons alles heeft kunnen vertellen over de geschiedenis van de tempels, al was onze gids Lin soms moeiljik te verstaan. De tour eindigde bij een tempel waar we de zonsondergang hebben gekeken, wat ook weer super mooi was.

Voor deze bijna hele dag op pad met een gids moesten we 25.000kyat betalen voor de taxi en 20.000kyat voor de gids. Je kan ook met een hoursecart gaan (kosten 15.000) of met een oxcart, maar dat is niet aan te raden aangezien deze ontzettend langzaam gaan.

Savonds gegeten bij Black Bamoo, een restaurant gerund door een Franse vrouw en Birmese man. Ontzettend lekker local en westers eten.

Volgende dag naar de Manuha tempel gegaan waar we hadden afgesproken met Howtoo, een local die Clive (de ballon pilioot) kent en die ons heeft rondgeleid door zijn dorpje. Zijn dorje is gespecialiseerd in het maken van Lacquerware: bamboe gedekt met een laag klei, een laag zwarte lak en daarin krassen ze heel mooie patronen die ze dan weer inkleuren. Een monnikenwerk waar het hele dorp aan mee werkt en iedereen heeft zijn eigen taak en specialisme. Super interessant om te zien en natuurlijk hebben we iets van hem gekocht. Hoe blij die mensen dan wel niet zijn! We waren de eerste die iets kochten in zijn nieuw gebouwde winkel naast zijn huis. Omdat wij de eerste kopers zijn is ons geld "lucky money" en wordt niet uitgegeven maar bewaard. s'avonds gegeten bij ons nieuwe hotel (Umbra was vol) The Grand Emperor hotel. Slecht eten en voor 30USD heb je de goedkoopste kamer, wat een kast is zonder raam. NIet aan te raden. Ze hebben ook duurdere kamers met raam.

Volende dag naar de Ananda tempel waar het Ananda festival was. Een festival waar duizenden monniken heen komen vanuit de weide omgeving en waar alle lokale mensen donaties aan hen geven in de vorm van rijst, koekjes, geld, etc. En daarna ontbeten bij het TharaBarGate Hotel. 8000kyat pp voor het beste buffet: verse eieren, wafels, pannekoeken, fruit, en vers frans brood!

Restaurant tip: Moon restaurant: Vegatarisch, maar ontzettend lekker!
En de BBQ restaurants op straat zijn ook super goed en lekker!

Foto's

cf031.jpg
cf031.jpg
Seijlhouwer
1b8e7.jpg
1b8e7.jpg
Seijlhouwer
e65c4.jpg
e65c4.jpg
Seijlhouwer