Birma Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Myanmar - De poorten die nooit op slot gaan

Gepubliceerd: 15 aug 2012
0

De straten van Myanmar zien rood van de monniken en novices. Dit land met zijn militaire regime waar mensenrechten geregeld worden geschonden, heeft zo’n 500.000 monniken en 75.000 boedhistische nonnen. Waarom kiezen hier zoveel mensen ervoor om monnik of non te worden?

Columbus Travel
Columbus Travel


Fotografie Ilse Schrama

De poorten die nooit op slot gaan

In het noordelijk gelegen plaats Mandalay wemelt het van de kloosters. Het zijn er zo’n vierduizend. In de middag, als het bloedheet is, zijn de kloosters prettige plaatsen om naartoe te gaan. Het is er koel en je hebt er geen last van de luchtvervuiling die de stad zo pest. Vanaf de straat zijn de kloosters makkelijk te herkennen. Ze hebben palmbomen die overal bovenuit steken en openstaande poorten. De enige poorten in het land die nooit op slot gaan.

Het Dammaviharyi klooster is zo’n vrouwenklooster met honderdvijftig nonnen. De jongste is 6 jaar, de oudste 56. Er heerst een strakke discipline. Er zijn vaste tijden voor eten, studeren, bidden, slapen, klusjes doen, wassen. Per dag hebben ze één uurtje vrij. Een keer in de week vertrekken ze ‘s ochtends vroeg om zes uur in lange rijen om op aalmoezenronde te gaan. Afentoe stoppen ze dan bij een huis waar ze een lepel rijst krijgen, en soms wat geld. Om vier uur ’s middags hebben ze negen uur door een lommerrijke buurt aan de rand van de stad gelopen. De nonnen stopten bij grote huizen met hoge gesloten poorten. Maar ook bij mensen die onder een rieten afdakje wonen. Ze liepen ook langs boeren aan de rand van de stad. Daar gaat de bebouwing nogal plotseling over in akkers en huizen op palen.
De jonge nonnen zijn na zo’n dag lopen kapot. Ze lopen te zuchten en te kreunen van vermoeidheid, de ouderen geven geen krimp.

Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Birma artikelen
Reisnieuws
Dit moet je weten over de genocide in Myanmar

05 sep 2017, Sinds Myanmar zich vanaf 2011 mondjesmaat openstelde voor toeristen, is het Aziatische land populair dan ooit. Maar terwijl backpackers en rondreizigers genieten van al het moois, is aan de andere kant van het land een complete bevolkingsgroep –...

0
Bizar
Deze stad is 4x zo groot als Londen en staat volledig leeg …

20 jul 2017, Twintigbaanswegen, reusachtige winkelcentra, aangeharkte parken en kolossale paleizen. Alles aan deze Aziatische stad schreeuwt metropool. Het enige probleem: er wonen geen mensen.

0
Reisnieuws
8x totaal onontdekte Aziatische bounty-eilanden

30 mrt 2017, De doorsnee massatoerist wordt intens gelukkig van een strandvakantie op een overbevolkt Thais eiland. Jij niet. Jij zoekt liever de rust op op één van deze totaal onbekende Oost-Aziatische paradijsjes.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.