Wel of niet naar Myanmar? image
Joriskomen

Wel of niet naar Myanmar?

De militaire junta terroriseert de inwoners van Myanmar al decennia lang. Hopelijk komt hier verandering in door de vrijlating van vrijheidsstrijdster Aung San Suu Kyi. Een gelukkiger bevolking maakt Myanmar nog meer de moeite van een vakantie waard.

Indrukwekkende bergen, eeuwenoude tempels en een rijke cultuur zijn enkele van die dingen die ervoor zorgen dat Myanmar het waard is bezocht te worden. Maar hoe gemakkelijk kom je het land binnen en hoe welkom zijn toeristen?

Visum

Om naar het vroegere Birma te reizen heb je een visum nodig. Hier kun je aan komen via de ambassade van Myanmar in Brussel, maar makkelijker misschien nog via de ambassade in Bangkok. Zorg dat je 's ochtends voor openingstijd voor de deur staat en dat je kopieën van je paspoort, pasfoto's en reisdocumenten en dertig dollar bij je hebt. Vaak heb je dan de volgende dag al je visum.

Veiligheid

Als je eenmaal het land binnen bent gekomen, kun je in de veilige regio's redelijk vrij rondreizen. Je moet echter wel opletten. Spreek niet kritisch met locals over bijvoorbeeld het leger, want handlangers van de junta houden alles in de gaten. Dat merk je op verschillende manieren. De meeste media zijn staatseigendom en berichten alleen maar positief over de generaals. Buitenlandse nieuwszenders en het onafhankelijke jeugdjournaal van Myanmar (ja, echt bestaat echt!) zijn afhankelijk van burgerjournalisten die hun leven wagen om te laten zien wat er echt in hun land gebeurt.

Contact met het thuisfront

Sommige e-mailproviders zijn geblokkeerd en het is verboden je mobiele telefoon het land in mee te nemen. Zorg dus dat je van tevoren een gmail-account aanmaakt als je je familie af en toe wilt laten weten dat je nog leeft. Je hotmail- of live- adres is niet bruikbaar in het land. Je kunt wel proberen je simlockvrije telefoon het land in te smokkelen en vervolgens een simkaart te kopen, maar uiteraard op eigen risico.

Betalen in Myanmar

Het lastigste in Myanmar is betalen. Er zijn geen pinautomaten en veel creditcards worden niet geaccepteerd. Met Amerikaanse dollars kun je gelukkig prima betalen. Neem genoeg ongekreukte briefjes mee, want alleen nieuwe biljetten worden aangenomen.


Het vergt wat voorbereiding, maar Myanmar is het waard. Als je jezelf en anderen niet in gevaar brengt en genoeg geld bij je hebt, zul je een onvergetelijke vakantie hebben.


Wat vind jij? Hoe zijn je ervaringen met het land en heb je tips voor andere Reisreporters? Columbus hoort het graag! Laat het ons weten via het opmerkingenveld hieronder.

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of schrijf je nu in voor de Columbus nieuwsbrief.