West Mongolie

'541224' door Bowral '541224' door Bowral

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

'Eagle hunters' in de

Bowral

Elk derde weekend in september wordt in de omgeving van het onooglijke plaatsje Sagai in het uiterste westen van Mongolië het ‘Altai Kazach Eagle Festival’ gehouden. Het is een kleinschalig evenement dat wordt georganiseerd door het Kazachse nomadenvolk zelf. De charme zit ‘m vooral in de provisorische wijze waarop een en ander is georganiseerd. Zo kun je als bezoeker vrij rondlopen tussen alle deelnemers. Het is een waar spektakel waarbij de deelnemende ‘eagle hunters’ allerlei proeven van bekwaamheid moeten afleggen.

'497362' door Globetrotteramsterdam '497362' door Globetrotteramsterdam

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Power girl!

Globetrotteramsterdam

13 is ze dit meisje. Aishol Pan. Geboren in een familie van Eagle hunters. Tenminste de mannen dan. Want vrouw en jagen met een adelaar dat was niet volgens de traditie. Door een toevallige ontmoeting met een Israëlische fotograaf die haar vader overhaalde probeerde ze het. En met succes. Want dit 13 jarige meisje versloeg tijdens het Golden Eagle festival in 2014 met afstand alle aanwezige mannen. Inclusief haar meer dan trotste papa! Ik had het voorrecht een aantal dagen bij deze familie te wonen. Haar en haar familie mee te maken. Hoe bijzonder. Aan de ene kant een heel gewoon meisje van 13 dat volop aan het puberen is en school het liefst overslaat, en aan de andere kant een briljante jaagster die meer dan een is met haar paard en adelaar. Ik heb respect voor haar. En denk met een glimlach terug aan de ochtend dat ze mij paardrijles gaf, ik die nog nooit op een paard gezeten had...

'419095' door Kaatje64 '419095' door Kaatje64

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Jagers testen

Kaatje64

Behalve de testen die de jagers met de adelaars deden, moesten ze ook hun kundigheid te paard laten zien. Er werden 3 blokjes op ongeveer 30 meter afstand van elkaar in één lijn gelegd. De jager moest in volle galop de blokjes van de grond zien te pakken, terwijl ze vaak nog alleen met een enkel aan hun zadel vast zaten. Spectaculair!

'512606' door LAdriaenssens '512606' door LAdriaenssens

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Arendjager

LAdriaenssens

Eenmaal per jaar, het eerste weekend van oktober vind in Bayan Olgii het Arendfestival plaats, Deze arendjager kwam van de nabijgelegen bergen rond de stad en was op weg naar het festival.

'548061' door WKerkhof '548061' door WKerkhof

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Wandeling naar de...P

WKerkhof

Een wandeling naar de Potanin Gletsjer lijkt makkelijker dan het is. We vertrekken met een strak blauwe lucht, maar moeten de klim over verschillende heuvels op ongeveer de helft afbreken omdat de lucht zwart kleurt en er een gure wind opsteekt me sneeuw. Aanvankelijk dachten we: we klimmen even die berg over en dan staan we op de gletsjer... Maar na iedere berg kwam weer een nieuwe. Er is geen pad, je moet zelf een weg zoeken tussen de losse stenen. Na terugkeer in het basiscamp klaart het op en ondernemen we nog een poging. Het blijken 8 heuvels te zijn die we over moeten klimmen om de gletsjer te bereiken...

'546734' door WKerkhof '546734' door WKerkhof

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Sterrenhemel

WKerkhof

Al vaak had ik de wens om een sterrenfoto met lange sluitertijd te maken zodat je de draaiing van de aarde zou zien, maar telkens was het of te druk, bewolkt of had ik net niet de goede apparatuur bij... In het verlaten Westen van Mongolië was er dan ineens de perfecte nacht, super helder (wel ijzig koud) en lekker rustig. Rond half 11 was het donker genoeg en gewapend met statief, afstandbediening en een dikke laag kleding plaatste ik de camera net naast ons tentje. Ik stel de camera in op een diafragma van ongeveer 8 en zet de sluitertijd voorkeur op BULB (zolang de ontspanner ingedrukt is blijft de sluiter open). Belangrijk is ook dat de UV filter van de lens is om valse lichtvlekken zoveel mogelijk te voorkomen, de beeldstabilisatie is uitgeschakeld en natuurlijk de batterij moet helemaal vol zijn. Een afstandbediening is ook noodzakelijk want hiermee zet je de ontspanner vast zodat je hem zelf niet de hele tijd in hoeft te drukken. Ik kruip terug in mijn tentje, zet de wekker om later in de nacht de camera binnen te halen en hoop op het beste... Na 30 minuten wordt ik wakker.... ik hoor een auto stoppen niet ver van ons vandaan, hoe is het mogelijk! Ik snel de tent uit, druk de foto af en haal hem naar binnen. Er klinken stemmen dichtbij onze tent, dus ben blij dat ik mijn camera binnen heb gehaald, maar ook bang dat de foto niet is gelukt zoals ik wilde. Maar thuis op de computer ben ik toch blij met het resultaat, al ga ik het zeker nog eens proberen, maar dan hoop ik de sluiter nog heel wat langer open te laten staan

'410367' door danielaniderost '410367' door danielaniderost

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Hairat Khan - the...K

danielaniderost

In het Westen van Mongolie, in de Altai bergen, wonen de Kazakken. Zij jagen in het winterseizoen met hun adelaars, die ze als jongdieren vangen in het wild. Daarna worden deze vogels met veel geduld en respect getraind gedurende 2-3 jaar. Na ongeveer 7 jaar worden ze weer in vrijheid gezet. Ik had het geluk dat ik bij Hairat Khan en zijn familie mocht logeren voor 2 nachten. Een bijzondere beleving om het traditionele, eenvoudige leven van deze mensen van zo dicht bij mee te mogen maken.

'513803' door LAdriaenssens '513803' door LAdriaenssens

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Man met arend

LAdriaenssens

Tijdens het arendfestival in het Westen van Mongolie zie je mannen met mooie jassen aan die ze meestal van vossenbont maken om hun te beschermen tegen de bittere koude in de winter. Ze jagen hierop met hun arend en van de pels heeft deze kerel dit mooie exemplaar gemaakt.

'539368' door WKerkhof '539368' door WKerkhof

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Jagen met arenden

WKerkhof

In het Westen van Mongolië wonen vooral Kazakken. Sommige families houden de traditie in ere om in de winter te jagen met arenden. De familie waar wij mochten slapen had een arend. Deze was ongeveer 7 jaar oud en de vader (ondertussen ook opa) van de familie heeft in voorgaande jaren 3 keer een prijs gewonnen bij het befaamde Eagle festival. Dit jaar heeft hij het stokje overgedragen aan zijn zoon. Het grote festival gaat morgen en overmorgen van start, het zou mooi zijn als deze zoon de eer van zijn vader kan verdedigen en met een mooie prijs thuis komt!

'411647' door danielaniderost '411647' door danielaniderost

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Een Mongoolse kopje..

danielaniderost

De nationale drank van Mongolie is melkthee (naast vodka, een erfenis van de Russen). Deze wordt gemaakt van grove theebladeren die je koopt op de bazar in gepreste blokken met decoratieve motieven. De blokken worden bewaard in linnen zakjes, soms prachtig, kleurig gestikt, en er komt een hamer en een scherp mes aan te pas om er stukken van los te hakken. Deze worden in water gekookt, in een grote wok op het houtvuur en vervolgens wordt er een flinke scheut melk bijgegoten; deze kan afkomstig zijn van schapen, geiten, kamelen, paarden, koeien, yaks of zelfs rendieren, afhankelijk van welke beesten het betreffende gezin houdt. De thee wordt gedronken met zout en niet met suiker zoals bij ons. Je drinkt de thee uit soepkommen waar je soms nog een flinke schep (zure) room bijmengt (wat lijdt tot zwemmende klodders en dikke vetogen op je thee!). Als het buiten vriest, soms tot min 45 graden celsius, doet zo 'n kop Mongoolse melkthee wonderen!!!

'542836' door Bowral '542836' door Bowral

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Paarden in 'White...R

Bowral

Dit is de ‘White River Valley’ in het uiterste westen van Mongolië. De natuur is hier ongerept en kent geen permanente bewoning van mensen. De enige tijdelijke bewoners zijn de nomaden die hier met hun vee in de zomermaanden rondtrekken. De totale veestapel (schapen, geiten, koeien, jakken, paarden en kamelen) in Mongolië bestaat uit zo’n 45 miljoen beesten (en dat op een bevolking van 3 miljoen mensen …). De Mongoolse paarden zijn met circa 2,4 miljoen vertegenwoordigd. Deze paarden zijn relatief klein en uitstekend aangepast aan de vaak barre klimatologische omstandigheden in het land. Ze zijn snel, wendbaar en kunnen tot 200 km per dag afleggen. De ouderen onder ons weten nog wel waartoe dit in het verleden heeft geleid: in 1223 stond de legendarische Dzjengis Khan met een cavalerie van 40.000 onverschrokken en bloeddorstige strijders te rammelen aan de poorten van Europa … De paarden worden niet alleen gebruikt om te berijden. Ze leveren de bevolking ook vlees en melk. De melk wordt in een gefermenteerde staat gedronken. Bij elk bezoek aan een nomadenfamilie krijg je een kommetje gefermenteerde paardenmelk aangeboden. Beleefdheidshalve word je geacht toch minimaal een slok te nemen. Ben echter nog nooit een westerling tegengekomen die zei ‘jammie, jammie, schenkt u mij nog maar een kom in’ …

'540773' door jeannette '540773' door jeannette

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Meren

jeannette

Vanuit Olgi in het verre westen van Mongolië kun je in 7 uur rijden door een prachtig landschap naar het Altai Tavan Bogd national park, waar de landschappen van adembenemende schoonheid zijn. Wij maakten daar een wandeling van 4 uur naar 2 meertjes waarbij we dit uitzicht hadden.

'544422' door WKerkhof '544422' door WKerkhof

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Nomaden bestaan

WKerkhof

Een van de dingen die ik het meest bijzondere vond aan het reizen door Mongolië, was het slapen bij de mensen thuis. Hier zijn we te gast bij een Kazakken familie in het Westen van Mongolië. De mensen zijn niet alleen super gastvrij en vriendelijk, ze vinden het ook echt leuk je als gast te hebben. Bij deze familie mogen we een dagje meedraaien en overal foto's van maken. De geiten, paarden, jakken en koeien worden gemolken, de arend wordt vol trots geshowd, opa en oma zitten relax voor de ger en bemoeien zich af en toe met de gang van zaken en tot slot mogen we ook nog eens mee-eten! Ook de nacht slapen we tussen de familie op de grond, echt een hele bijzondere ervaring! Ga zeker slapen bij locals als je reist door Mongolië!

'419091' door Kaatje64 '419091' door Kaatje64

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Aankomst Eagle Hunter

Kaatje64

Het was een prachtig gezicht om de mannen aan te zien komen rijden met de grimmige bergen op de achtergrond. Hun paarden waren opgetuigd met feestelijke teugels, zadels enz. De adelaars zaten met oogkapjes op, op een vaak mooi bewerkte standaard die op het zadel steunde.

'214644' door Dapau '214644' door Dapau

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Land van Paarden

Dapau

Dit is zoals we ons Mongolië voorstelden voordat we er kwamen. Glooiende groene heuvellandschappen, in de verte een ger en natuurlijk het paard. Bijna iedere nomadenfamilie bezit wel een paard, vaak meerdere, kinderen leren paardrijden vanaf dat ze 2 jaar oud zijn en in de zomer drinkt men gefermenteerde meriemelk. Het paard is onlosmakelijk verbonden met de Mongoolse cultuur. Zeker op deze plek, waar je met een auto niet kunt komen en fantastische tochten te paard kunt maken.

'541303' door Bowral '541303' door Bowral

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Onvoorspelbaar weer i

Bowral

De klimatologische omstandigheden in het Altaigebergte in het westen van Mongolië kenmerken zich door ‘Four Seasons in One Day’. Het ene moment loop je in een shirtje van de felle zon (je bent boven de 3.000 meter) te genieten, vijf minuten later kan er zomaar een Siberische wind opsteken. Sneeuw, hagel en regen laten zich ook graag zien. De ‘bekroning’ van deze dag was toch wel een bijzonder fraaie regenboog …

'545371' door WKerkhof '545371' door WKerkhof

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

De aanhouder wint,...

WKerkhof

De weersomstandigheden hoog in het Altai gebergte kunnen snel veranderen en een wandeling naar de Potanin Gletsjer is niet altijd makkelijk... Vanuit het basiscamp is het nog een flinke wandeling over losse stenen. Je moet een paar keer klimmen en dalen (vooral het dalen vond ik best eng) voordat je bij de gletsjer bent. Bijna daar werd de lucht ineens pikzwart en sloeg een harde wind met hagel en sneeuw. Terugkeren was de enige optie... Gelukkig klaarde het weer helemaal op en twee uurtjes later stonden we dan toch op de gletsjer! Je moet er wat moeite voor doen, maar dan heb je ook wat een prachtige glesjertong met ondergrondse watertjes die plotseling in heldere blauwe meertjes kunnen eindigen! Een lange regenjas, een goede regenhoes voor over je rugzak, een windjack, handschoenen en een muts zijn wel belangrijk om in dit soort gebieden bij je te hebben!

'545315' door jeannette '545315' door jeannette

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

In volle vaart

jeannette

Elk derde weekend in september wordt in de omgeving van Olgi in het westen van Mongolië het kleinschalige ‘Altai Kazach Eagle Festival’ gehouden (een week later is het toeristische Golden Eagle festival). Het is een prachtig gezicht om de Kazachen met hun vogels heen en weer te zien rijden.

'554905' door Bowral '554905' door Bowral

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Van wit naar blauw

Bowral

Deze foto heb ik gemaakt in een gebied dat de bewoners ‘white river valley’ noemen. Het grootste deel van het jaar heeft de rivier een melkwitte kleur. In de zomermaanden wordt de rivier voorzien van grote hoeveelheden smeltwater uit de bergen. Als dit smeltwater zich vermengt met het overige water, verandert de kleur van de rivier geleidelijk van wit in bijna hemelsblauw. Deze kleurverandering is het gevolg van de aanwezigheid van bepaalde mineralen in de bodem van de rivier. De ‘white river valley’ ligt bij het Altai-gebergte in het uiterste westen van Mongolië. Het is een qua natuur bijzonder ruig gebied dat zeer dunbevolkt is.

'309512' door petervanderwaal '309512' door petervanderwaal

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Mongools hoofddeksel

petervanderwaal

In de categorie hoofddeksels m'n eerste plaatje....was even weg ivm verbouwingen etc , maar nu weer wat tijd om me weer in het reisgewoel te storten ! Mongolie.....prachtige koppen,prachtige hoofddeksels !

'515861' door LAdriaenssens '515861' door LAdriaenssens

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Familietafereel

LAdriaenssens

Tijdens het arendfestival ,elk eerste weekend van oktober, gingen we de dag voordien op bezoek bij een arendjager, een 40-tal minuten rijden van Bayan Olgii, waar het festival plaatsheeft. In dit kleine dorpje wonen een 5-tal arendjagers, de rest van hen(een 80-tal), woont in de omliggende bergen in gerkampen. Onze "gastheer" woonde in een stenen huisje. Toen zijn vrouw thuiskwam van werk (zij was kokkin in de plaatselijke school om eten te maken voor de kindjes), trok ze alle kasten open om haar zelfgemaakte koekjes en kaasjes eruit te toveren, en deze gingen vlotjes van hand tot hand......ja zeg, je moet het maar meemaken, je komt thuis van werk en er zitten een paar toeristen in je sofa! Maar zoveel gastvrijheid, een heerlijk moment om nooit te vergeten.....

'213212' door Dapau '213212' door Dapau

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Twee

Dapau

Alleen zo verlegen als wat, maar met z'n tweeën durven ze wel de lens in te kruipen. En dan zien ze zichzelf weerspiegeld in het glas. In zulke afgelegen gebieden is dat al wonderlijk genoeg. De bekende hilariteit die dan ontstaat als je de camera omdraait en ze zien zichzelf op het schermpje was hier extreem.

'542862' door WKerkhof '542862' door WKerkhof

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

De Highway naar het..

WKerkhof

Van de 5500 km aan wegen die Mongolië doorkruisen is er nog geen kwart verhard. De meeste wegen zijn karresporen, zandwegen of met een beetje geluk gravel. Wegwijzers kom je zo goed als geen tegen, maar ook GPS is hier geen bekend fenomeen. Je kunt natuurlijk zelf je geluk beproeven en alleen op pad gaan, maar slimmer is het om een chauffeur te nemen. Deze mannen vinden op een onvoorstelbare manier steeds de goede weg, weten moeiteloos welk zandpad ze moeten nemen maar vinden ook als geen ander de beste plekken om riviertjes over te steken! Wat nog erg handig is, elke Mongool kent zijn eigen auto als geen ander, dus heb je pech onderweg? Dan moet het raar lopen wil je chauffeur het niet op kunnen lossen...

'549585' door WKerkhof '549585' door WKerkhof

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Een waterval in je...

WKerkhof

De nacht voor we de Altaï mountains intrekken slapen we bij de Postman en zijn familie. En ook bij terugkeer mogen we weer bij dit gastvrije gezin overnachten! Als de was gedaan is, komt onze gids vragen of we zin hebben in een wandeling. De achtertuin van deze familie heeft namelijk een waterval! De twee meiden moeten de weg hier leren kennen voor als ze straks het vee moeten gaan hoeden, dus voor hen is het niet alleen een leuk uitje, maar ook nog eens heel leerzaam. Moeder heeft gevraagd of we zin hebben om mee te gaan, dus dat slaan we natuurlijk niet af! We stappen met moeder en twee dochters het busje in. We rijden zo ver het mogelijk is richting de waterval. Een weg is er niet en al snel wordt het te moeilijk voor ons busje, dus lopen we het laatste stuk. Een prachtig gebied waar misschien nog wel nooit een toerist geweest is! De waterval op zich is niet meer dan een klein stroompje, maar van hele grote hoogte kabbelt het naar beneden. We klimmen helemaal naar boven voor een fantastisch uitzicht!