West Mongolie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

West Mongolie image

West Mongolie

West Mongolie
Mongolië
WKerkhof

Eten bij de dokter en zijn gezin

Bij elke familie waar we komen in Mongolië worden we altijd gastvrij ontvangen met gedroogde kaaskoekjes en warme melk thee. Lekker? Niet echt, maar de beleefdheid gebied altijd wat aan te pakken en dat doen we dus maar. De warme melkthee is wel lekker, een beetje vettig, maar je warmt er lekker van op. Maar de koekjes van gedroogde, gefermenteerde melk zijn andere koek, echt niet te doen! Gelukkig vind men het al prima als je maar een hapje neemt, en daar hou ik het dus bij!

Wanneer we ergens wat langer blijven wordt echt alles uit de kast getrokken om een goede maaltijd voor ons klaar te maken. Een grote schaal vol vlees, grote thermoskannen met nog meer melkthee, kaaskoekjes en wat zoetigheden.

In Ölgii, een wat grotere stad in het Westen van Mongolië, zijn we uitgenodigd bij de dokter en zijn gezin. Het is een Kazakken familie die midden in de stad nog traditioneel in een ger leeft. Samen met zijn dochter en zoon heeft de dokter nog een hobby, en dat is traditionele Kazachse muziek maken. Samen vormen ze een band die ook regelmatig optreed.

Tegenover onze gastheer, de dokter, zitten we op de grond. Voor ons een grote schaal vol vlees. Niet alles is gelijk herkenbaar, maar darmen, maag, hart zijn een van de lekkernijen die we vandaag voorgeschoteld krijgen! Gelukkig ligt er tussen al dit 'lekker' ook voor ons beter te verdragen stukjes schaap, paard of geit. Onze chauffeur is bij het eten altijd een grote hulp. Hij zoekt de stukjes vlees uit, waar geen vet aan zit of van organen afkomstig is en pakt die van de schaal om het aan ons te geven. (Ja je leest het goed, hij pakt de stukken vlees van de schaal, met zijn handen, en geeft ze zo aan ons. Handen die weet ik hoe lang niet gewassen zijn en weet ik waar allemaal aan hebben gezeten... Maar na een paar dagen Mongolië staan we daar niet meer van te kijken, ofwel, we denken er eigenlijk niet meer bij na...)

En de eerlijkheid gebied te zeggen dat ik heel blij ben met deze hulp. Het vlees wat we eten smaakt prima en ik ben niet een keer ziek geworden! Mongolen en Kazakken eten het liefst zo vet mogelijke stukken en zijn dus ook blij met ons, dat wij die stukken liever laten liggen.

Na het eten geven de dokter en zijn dochter nog een mini, huiskamer concert. Echte Kazachse muziek, in traditionele kleding op traditionele muziekinstrumenten. Heel verkeerd klinkt het niet, maar het is vooral heel vermakelijk en gezellig!

Na het optreden is het tijd voor de merchandise. CD's of een DVD.... Tja die kopen we dan maar 1 uit beleefdheid