Mongolië reviews

10
Mongolië Noordwest Mongolie
Je rijdt in een volstrekt leeg en eindeloos landschap, kijkt uit over valleien waar je 50 kilometer gras, riviertjes en een paar gers (joerts) ziet. In die tenten word je gastvrij ontvangen door de nomaden, die normaal gesproken de eindeloze steppes slechts delen met hun vee, drinkt hun thee met yakmelk en zout en eet mee van het gekookte schapenvlees. En dan trek je weer verder, urenlang door dat eindeloze lege landschap. Met af en toe een karavaan kamelen. Echte, met twéé bulten dus!
Regio
  • Natuur
  • Koud
Review geplaatst op 2017-09-01
10
Mongolië Centraal Mongolië
Je rijdt in een volstrekt leeg en eindeloos landschap, kijkt uit over valleien waar je 50 kilometer gras, riviertjes en een paar gers (joerts) ziet. In die tenten word je gastvrij ontvangen door de nomaden, die normaal gesproken de eindeloze steppes slechts delen met hun vee, drinkt hun thee met yakmelk en zout en eet mee van het gekookte schapenvlees. En dan trek je weer verder, urenlang door dat eindeloze lege landschap. Met af en toe kamelen, yaks of schapen.
Regio
  • Natuur
  • Gastvrijheid
  • Rust en leegte
  • Koud
Review geplaatst op 2017-09-01
8
Mongolië
Ulaanbatar ontwikkelt zich snel tot een moderne stad. Luxe winkels en goede restaurants en koffiezaakjes met goede koffie zijn er tegenwoordig in overvloed.Op het grote centrale plein gebeurt altijd wel iets. Het Blue Sky hotel is een 5 sterrenhotel en heel betaalbaar of je kunt in de bijbehorende skybar op grote hoogt een consumptie nuttigen. Zelf sliepen wij in het goede Zolo hotel (op loopafstand van centrum en station) waar je kunt onderhandelen over de prijs als je meerdere nachten verblijft (ik onderhandelde 55 euro per nacht 2 personen incl. ontbijt). Vlakbij, op loopafstand, is het goede Bojangels restaurant met westers eten.
Land
  • goede hotels en restaurants
  • verkeer is erg druk en houdt geen rekening me
Review geplaatst op 2016-11-10
8
Mongolië Ulaanbatar
Ulaanbatar ontwikkelt zich snel tot een moderne stad. Luxe winkels en goede restaurants en koffiezaakjes met goede koffie zijn er tegenwoordig in overvloed.Op het grote centrale plein gebeurt altijd wel iets. Het Blue Sky hotel is een 5 sterrenhotel en heel betaalbaar of je kunt in de bijbehorende skybar op grote hoogt een consumptie nuttigen. Zelf sliepen wij in het goede Zolo hotel (op loopafstand van centrum en station) waar je kunt onderhandelen over de prijs als je meerdere nachten verblijft (ik onderhandelde 55 euro per nacht 2 personen incl. ontbijt). Vlakbij, op loopafstand, is het goede Bojangels restaurant met westers eten.
Stad
  • goede hotels en restaurants
  • verkeer is erg druk en houdt geen rekening me
Review geplaatst op 2016-11-10
9
Mongolië West Mongolie
Wij hadden een uitstekende gids Cerik tijdens onze 4 daagse tour vanuit Olgi naar het Altai gebergte in het Altai Tavan Bogd national park. We hebben met hem een prachtige middagwandeling naar 2 bergmeren gemaakt (zie mijn foto "meren"). Hij was heel behulpzaam (droeg mijn tas en gaf een hand tijdens de wat lastiger stukken). Nog een waarschuwing: De dagwandeling naar de gletsjer is alleen aan te raden voor zeer geoefende wandelaars! De website van Cerik: http://www.altai-nomads.com/
Regio
  • adembenemende landschappen
  • primitief, geen wc en douche
Review geplaatst op 2016-10-05
10
Mongolië West Mongolie
Elk derde weekend in september wordt in de omgeving van het Olgi in het westen van Mongolië het kleinschalige ‘Altai Kazach Eagle Festival’ gehouden (een week later is het toeristische Golden Eagle festival). Het is een prachtig gezicht om de Kazachen met hun vogels bezig te zien zijn in verschillende competities. Ook is het een ontmoetingsplek voor de Kazachen onderling en is er een markt met warme maaltijden die ter plekke bereid worden en met handgemaakt kunstnijverheid producten.
Regio
  • geweldig schouwspel
  • het kan al koud zijn in deze tijd van het jaa
Review geplaatst op 2016-12-04
10
Mongolië
Bayanzag, of de Flamingclifs zijn een bizar gebied midden in de Gobi-woestijn. Hoge rode zandrotsen steken hier hoog boven de aarde uit in grillige vormen. Dit is een van de grootste toeristische trekpleisters in de Gobiwoestijn. Reken echter niet op toeristische voorzieningen. Er is geen pad te bekennen naar boven en we moesten hier zelf dus een weg naar boven banen via een kloof. Je houvast om te klimmen waren enkel kleine boompjes of struiken... Ook op het plateau zelf is een beetje gezond verstand geboden, aangezien er geen enkele vorm van afzetting is! Dit alles maakt Bayanzag tot een prachtlocatie die je zeker niet over mag slaan, een toeristische topper zonder alle belemmeringen die je vaak ziet op dit soort plekken, en heerlijk rustig in vergelijking tot de meeste toeristische toppers! We hebben hier niet meer dan 10 mensen (chinezen) gezien. Wanneer je vroeg in de ochtend of laat in de middag gaat, doen de rode rotsen hun naam nog meer eer aan doordat de kleur rood dan nog intenser wordt!
Land
  • Prachtig natuurgebied
  • Bijna geen toeristen
  • Niet verpest door toeristische voorzieningen
  • Geen vorrzieningen
  • Kan gevaarlijk zijn
Review geplaatst op 2017-02-13
10
Mongolië West Mongolie
Wanneer we de tent van de familie van de Postman (de laatste stop voor het Altai gebergte) binnenkomen worden we niet alleen hartelijk ontvangen met warme melk en koekjes. Hier worden we ook vrolijk begroet door de jongste dochter Muldir. Muldir is een bijzonder kind, ze is de jongste in een gezin van 7 kinderen en doof-stom geboren. Dit is in een land als Mongolië een grote handicap. Maar van de handicap lijkt Muldir nog geen last te hebben. Ze is super sociaal en vriendelijk. Het klikt tussen ons en al snel wijkt ze niet meer van mijn zijde. Ze helpt met me met de was, we spelen samen op de grond met een paar poppetjes, kleuren een kleurplaat, kijken samen hoe haar zussen hard aan het werk zijn buiten en ze mag een paar foto's met mijn camera maken. Muldir is niet alleen doof geboren ook heeft ze problemen met haar gebit en zicht. In 2014 komt dokter Oliver bij de familie die zich het lot van de jonge Muldir (toen 5) erg aantrekt. Hij zoekt sponsors en met dat geld zorgt hij dat ze in het ziekenhuis van Ulaanbaatar compleet wordt onderzocht en voorzien van een gehoorapparaat en een brilletje. Maar daar blijft het niet bij, het fonds wat hij voor Muldir heeft opgericht moet haar ook helpen bij de ziekenhuis kosten die ze nog gaat krijgen in de toekomst en misschien nog belangrijker, bij haar opleiding. Later thuis lees ik dat ze afgelopen september voor het eerst naar een dovenschool in Ölgii is geweest om hier te leren lezen en schrijven en de gebarentaal machtig te worden
Regio
  • Verlaten
  • Gastvrije familie
  • Leukste kind van heel Mongolië
  • Geen voorzieningen
  • Taal barriere
Review geplaatst op 2017-02-13
10
Mongolië
Een van de grootste attracties in Mongolië zijn de zingende zandduinen (Khongoryn Els). Maar in Mongolië betekend dat niet dat je hier dan mega drukte kan verwachten. Ruim voor de zon onder gaat rijden we naar een plek waar we de hoogste zandduin van de Khongoryn Els kunnen beklimmen. Deze duin is zo'n 300 meter hoog en als we uit de auto stappen zie ik al dat dat geen makkie gaat worden... Vanaf het begin is het steil omhoog. Elke stap die je zet is eigenlijk maar een halve, want door het losse zand zak je meteen een heel stuk terug. Als ik op de helft ben en naar boven kijk lijkt de top echt niet te halen... Steeds 20 stappen en dan op adem komen en op het laatst zelfs op handen en voeten naar boven. Aanrader is dus om echt ruim op tijd te gaan (ik vond dat wij echt te laat waren). Want ook al moet je boven op de duinen nog een uur wachten, het is er prachtig, dus je vermaakt je wel! Nog een aanrader is om alle ballast beneden te laten, niet te warm gekleed te gaan en op blote voeten omhoog is de makkelijkste manier!
Land
  • Prachtig uitzicht
  • Totaal niet druk
  • Hoge, zware klim
Review geplaatst op 2016-09-13
10
Mongolië
Onderweg naar de bekende Yolyn Alm vallei is het landschap al overweldigend mooi en ruig! De hoge bergen van het Gurvan Saikhan Nationaal Park, zijn mooi groen en grillig. Dit gebied is de enige plek in het de Zuid-Oost Gobi woestijn waar leven mogelijk is doordat hier vrijwel altijd water aanwezig is. Hierdoor kun je op deze plek veel vogels zien, maar ook andere diersoorten als de wilde ezel, de wilde kameel en het uiterst zeldzame sneeuwluipaard. (natuurlijk allemaal helaas niet gezien) Er loopt niet echt een weg door dit gebied en een niet al te makkelijk begaanbaar karrenspoor leidt ons erdoorheen (gelukkig weet onze chauffeur de weg op zijn duimpje) Een perfecte plek voor een eerste lunch en terwijl die klaargemaakt wordt geeft de drone ons een overall view van dit prachtige gebied!
Land
  • Prachtig ruig natuurgebied
  • Rustig, geen andere toerist gezien
  • slechte weg / geen weg
Review geplaatst op 2017-02-13
9
Mongolië
De Narantuul markt is de grootste en bekendste (zwarte) markt van Mongolië Hij ligt op ongeveer 10 minuutjes rijden (met de taxi) vanaf Sükhbaatar plein aan de Peace Avenue in de wijk Bayanzurkh. (6000-8000 Tugrik, €3,50 met de taxi) De markt is deels binnen en deels buiten. Op de markt is letterlijk alles te koop, van een complete inrichting voor je ger tot camping spullen, van zadels en tuigjes voor je paard tot poezen en konijntjes in kleine kooitjes, van schoolspullen tot gereedschappen. Eten en drinken is er ook veel te vinden, vooral heel veel snoepgoed. Voor traditionele kleding, of een eigentijdse look, hier ben je aan het juiste adres! En heb je een fiets of een kachel nodig? Ook dit zul je op deze markt met gemak kunnen vinden. Er is zelfs een gedeelte met tweedehands spulletjes, voor degene die echt op de centen moeten letten. Afdingen mag, maar wel in alle redelijkheid! De markt is elke dag geopend van 10.00 uur tot 20.00 uur Kom je hier na 4 uur of in het weekeinde, dan is het erg druk en moet je extra oppassen voor zakkenrollers. Laat camera's en rugzakken beter thuis en stop ook je geld weg op een plaats dat het niet makkelijk mee te nemen is... Kom je in de ochtend dan is het nog lekker rustig! Als je op zoek bent naar souvenirs zul je hier niet heel veel vinden op wat traditionele kleding na, maar het is een must om hier rond te lopen en eventueel je inkopen te doen als je het binnenland in gaat!
Land
  • Weinig toeristen
  • Traditionele kleding te koop
  • Goedkoop inkopen doen
  • Bijna alleen maar locals
  • Veel zakkenrollers
Review geplaatst op 2016-09-13
10
Mongolië Gobiwoestijn
De Gobi woestijn is uitgestrekt en zoals de rest van Mongolië erg rustig. Aangezien het niet heel ver van UB ligt, zijn er wel steeds meer toeristen die deze plek bezoeken. Het is echt een fantastisch mooi gebied dat je niet over mag slaan. Maak een wandeling tussen de hoge bergen bij Yolyn Alm, beklim de hoogste zandduinen bij Khongoryn Els (singing sanddunes) en zie het machtige Bayanzag (flaming clifs). Toerisme staat ook hier nog in zijn kinderschoenen, maar een goede gids weet waar ze moet zijn en kan een tochtje per kameel of paard voor je regelen! Het klimaat is in de zomer warm, en in de avonden koelt het niet zo hard af als in andere delen van het land. De wegen zijn heel slecht, en moeilijk om zelf te navigeren. De vele karrensporen kunnen je zomaar op het goede pad houden, maar ook een doodlopende weg in laten slaan....
Regio
  • Veelzijdig
  • Prachtige natuurverschijnselen
  • Rustig
  • Divers
  • Overweldigend mooi
  • slechte wegen
  • moeilijk om op eigen houtje te doen
Review geplaatst op 2016-09-13
10
Mongolië
Mongolië is een land van uiterste, van een warme zinderende Gobi woestijn tot de hoge, besneeuwde toppen van het Altai Tavan Bogd gebergte. Op zoek naar glooiende groene heuvels, kale bergen, mooie blauwe meren, ijzige gletsjers en hoge vulkanen? Je vind het allemaal in Mongolië. Een land waar de avonturier goed aan zijn trekken kan komen, maar het luxe paardje beter thuis kan blijven! Gebaande paden zijn hier niet, letterlijk, maar ook figuurlijk. De toerist kan hier prima rondtrekken, maar raadzaam is dat met een chauffeur te doen. Er is genoeg te doen: paardrijden, kameelrijden, klimmen, wandelen... maar alles is nog lokaal en kleinschalig geregeld! Verwacht geen luxe hotels, lekker eten en comfortabele bedden, want op veel plaatsen zijn geen hotels. Je slaapt dan bij mensen thuis, of je zet op een mooi plekje je tentje op.
Land
  • Gastvrije bevolking
  • Weinig toerisme
  • Heel divers landschap
  • Geen gebaande paden!
Review geplaatst op 2016-09-13
9
Mongolië West Mongolie
West-Mongolië is nog desolater dan de rest van Mongolië! In heel Mongolië is het vrij rustig qua toerisme, maar hier komt echt bijna niemand. Je rijdt door een prachtig, woest landschap met sporadisch een teken van leven, een ger of een kudde schapen. Hoewel je enkele uren achtereen hetzelfde landschap aan je autoraampje voorbij kan zien trekken, blijft het landschap toch verrassen. Van kale vlaktes, tot groene weides. En als letterlijk hoogtepunt het Altai Mountain gebergte tegen de grens van Rusland en China. Hier toornen enkele sneeuw bedekte bergen hoog boven het landschap uit. Het Westen van Mongolië wordt voornamelijk bewoont door Kazakken, een super gastvrij en vriendelijk volk. Een overnachting bij deze mensen thuis is een bijzondere ervaring en echt een must als je in het Westen bent!
Regio
  • Rustig
  • Desolaat
  • Weinig toerisme
  • Vriendelijke en gastvrije mensen
  • Prachtige ongerepte natuur!
  • weinig accomodatie
  • Geen andere optie dan Back-to-basic
Review geplaatst op 2016-09-13
9
Mongolië Gorkhi Terelj National Park
Tijdens onze huwelijksreis per Transmongolië Express hebben we overnacht midden in het Terelj National Park. Dit was een zeer unieke ervaring. Per trein kwamen we aan in Ulaanbaatar, waar we op het station opgepikt werden door een man die ons naar onze plek zou brengen. Het was 's ochtends heel vroeg en nog helemaal donker. Eenmaal de stad uit, waren er ook geen lantaarnpalen aan de weg, dus we zagen echt bijna niks. Hoe langer we reden hoe slechter de weg aanvoelde. Naar 1.5 uur kwamen we aan op bestemming; een soort 'camping' met allemaal yurts ( een Mongoolse nomadentent), midden in het nationale park. Omdat het nog vroeg en donker was, zijn we gelijk naar onze Yurt gebracht die heerlijk verwarmd was door een echte houtkachel in de tent. Na een paar uurtjes geslapen te hebben, werden we gewekt door het licht van de zon. Eenmaal buiten wisten we bijna niet wat ze zagen, wat een adembenemende, prachtige omgeving!! We lagen op een heuvel en hadden uitzicht op rotsen, bergen, heuvels en prachtige natuur. Het was er ook heel stil. Het enige wat we hoorden waren het geluid van roofvogels en de koeien die daar vrij rondliepen. De 'camping' werd gerund door een Mongoolse familie, die ook voor ons lokaal eten klaarmaakten. Heel bijzonder. Er waren geen huizen, dorpjes of verkeer te zien of te horen, hoe ver we konden kijken. Echt een bijzondere plek en fantastisch om te zijn geweest!
Regio
  • Heel stil
  • Vriendelijke bevolking
  • Prachtige natuur
  • Slapen in een Yurt
  • Moeilijk bereikbaar op eigen initiatief
Review geplaatst op 2016-11-06
9
Mongolië
Mongolië was echt een ontdekking voor me (in 2011). Zoveel verscheidenheid in landschap in Centraal Mongolië en de Gobiwoestijn had ik niet verwacht. De vriendelijke en gastvrije bevolking,het logeren bij een nomadenfamilie, paardrijden door de heuvels, de ruimte en prachtige wolkenluchten maken dit tot een interessante en rustgevende reisbestemming.
Land
  • De ongebaande paden
  • De verrassende verscheidenheid aan landschappen
  • de gastvrije bevolking
Review geplaatst op 2016-08-05
9
Mongolië
De jaarlijkse viering van het Nadaamfestival in de hoofdstad UlaanBaatar is een belevenis en trekt massa's mensen, zowel locals als toeristen. Het is alsof je de opening van de Olympische Spelen meemaakt, in het klein. De openingsceremonie vindt plaats in het stadion met een feestelijk programma van een uur. De president opent het festival, er is veel eerbetoon vooral aan de beroemde worstelaars, veel muziek, zang en dans. Mensen kleden zich in traditionele kostuums, er is een groot orkest met traditionele muziek en muziekinstrumenten. Jongeren dansen op het binnenterrein, waar na de ceremonie de worstelwedstrijden worden gehouden. Deze openingsceremonie bijwonen is een fantastische ervaring. Elk jaar in de tweede week van juli wordt het Nadaamfestival gehouden met paardenraces, worstelen, handboogschieten als de drie nationale sporten. Het hele jaar zijn er selectiewedstrijden, de besten strijden tijdens Nadaam om de eeuwige roem.
Land
  • Geweldig evenement om mee te maken
  • Geeft een goed beeld van Mongoolse cultuur
  • Gemoedelijke sfeer
  • Geen minpunten
Review geplaatst op 2017-07-07
10
Mongolië
De Gobiwoestijn zit vol verrassingen. Het is geen eindeloze zandvlakte, maar meer een geweldige afwisseling van steppen, grasland, zand, zandduinen, en talloze rotsformaties van verschillend gesteente. Zoals het Ikh Gazryn Chuluu Natuurreservaat in het Noordelijke deel van de Gobi. Het bestaat uit enorme granieten rotsformaties, grotten en canyons. Een uitdagend gebied voor rotsbeklimmers. In juni wordt(of werd) hier het Roaring Hooves Muziekfestival gehouden, vanwege de uitstekende akoestiek. De granietformaties vormen als het ware een fantastische muziekarena. Er zijn geen faciliteiten, dus kampoeren is geboden. Maar dat is in zo'n mooie omgeving geen straf. Wil je niet in een koepeltentje, dan is er altijd ergens in de omgeving wel een ger-kamp te vinden waar je kunt overnachten. Daar zijn dan wel douches en daar is elektriciteit.
Land
  • Prachtig landschap
  • Bijzondere bestemming
  • Geen toeristen
  • Geen faciliteiten
Review geplaatst op 2017-07-07
9
Mongolië
Erdene Zuu Khiid is een groot kloostercomplex bij de stad Karakorum. De stad is de oude hoofdstad van het Mongools/Chinese Rijk onder Chenggis Khan. Erdene Zuu Khiid is het eerste boeddhistische klooster van Mongolie. Gesticht in 1586 door Altai Khaan. Het had destijds tussen de 60 en 100 tempels, rond de 300 gers en op het hoogtepunt waren er 1000 monniken in het complex. Lange tijd is het klooster ongebruikt gebleven. Nu is het een dynamisch complex, naast een toeristische trekpleister ook nog een levendige sociale gemeenschap. De monniken geven als maatschappelijk werkers advies aan de lokale bevolking over allerlei zaken. Gelukkig zijn veel prachtige tempels bewaard gebleven, evenals beelden, maskers en thangka´s. Je kunt er gratis rondlopen, maar voor een bezoek aan de tempels moet je een toegangskaartje kopen voor rond de 3 euro. De kleine moeite zeker waard.
Land
  • Cultureel hoogtepunt
  • Interessante bestemming
  • Weinig toeristen
  • Geen minpunt
Review geplaatst op 2017-07-07
9
Mongolië
Mongolië, dat ligt toch in Azië? Mongolië, dat is toch kamperen in een hutje? Mongolië, dat is toch geen vakantiebestemming? Mongolië, wat moet je daar nou? Tja, dit waren de meest voorkomende reacties van mijn omgeving toen ik aangaf dat ik naar Mongolië op vakantie zou gaan. Gefascineerd door de geschiedenis van Dzengis Khan, stond Mongolië al een tijdje bovenaan mijn lijstje. Buiten de gewaande paden wordt hier zeer letterlijk genomen. Behalve het wegennet in Ulaanbaatar, de hoofdstad, gebeurt hier verder alles op basis van coördinaten. Ben je op zoek naar een lokale Nomadenstam? Dan neem je niet de TomTom maar een landkaart met coördinaten. Dan nog kan het voorkomen dat ze net even 400 meter verder naar links staan achter een berg om geen wind te vangen. Back to nature is hier het codewoord. Vergis je niet in het feit dat de Gers, de grote ronde tenten, ook erg comfortabel kunnen zijn. Wanneer er onverwacht 1,5 meter sneeuw valt binnen 24 uur is de houtkachel je beste vriend. Bergen, woestijn, dorre vlaktes.. voor ieders wat wils. Ga op pad met een lokale gids, dan beleef je de reis nog intensiever. Niets is zo veranderlijk dan het weer dus neem laagjes mee. Voor de rest; geniet van dit prachtige land met zijn nog ongerepte schoonheid.
Land
  • Ongerepte natuur
  • Overnachten bij Nomaden
  • Lokale gids
  • Accommodatie is zeer basic
Review geplaatst op 2016-09-19