Mongolië foto's & tips

'516386' door Jan-Petra '516386' door Jan-Petra

MongoliëNoordwest Mongolie

MongoliëNoordwest Mongolie

Eagle Hunter

Jan-Petra

De bevolking van de provincie Bayan Olgii in het uiterste Noordwesten van Mongolië bestaat voor een groot gedeelte uit Kazachen; een islamitisch nomadenvolk van Turkse afkomst. In de ijskoude Mongoolse winter jagen deze Kazachen met afgerichte steenarenden op marmotten, konijnen, vossen en soms zelfs wolven. Een eeuwenoude traditie die waarschijnlijk rond 940 na Christus is ontstaan. Afgelopen september hebben wij het prachtige Mongolie bezocht en hebben we overnacht bij een eagle hunter familie. Dit is onze gastheer eagle hunter Agalai.

'406913' door Feije '406913' door Feije

MongoliëCentraal Mongolië

MongoliëCentraal Mongolië

Mongoolse sjamaan...b

Feije

Het sjamanisme - de oorspronkelijke religie van Mongolie - is weer terug sinds het einde van de communistische periode, begin jaren '90. Gedurende het grootste deel van de twintigste eeuw was elke vorm van godsdienst verboden, ontelbare boedhistische kloosters werden vernield, monniken en boedhistische en sjamanistische priesters werden vervolgd en soms vermoord. Sinds de democratie z'n intrede heeft gedaan, zijn de Mongolen op zoek naar de oude identiteit. Het Sjamanisme, dat al eeuwen voor de intrede van het boedhisme de 'staatsreligie' van Mongolie was, is daar een onderdeel van. Jonge sjamanen, zoals op de foto, blazen de oude traditie nieuw leven in. De sjamaan offert paardemelk aan de aarde, alvorens in contact te treden met de wereld van de geesten.

'492805' door sidonius '492805' door sidonius

MongoliëGobiwoestijn

MongoliëGobiwoestijn

Ikh Gazryn Chuluu

sidonius

De Gobiwoestijn zit vol verrassingen. Het is geen eindeloze zandvlakte, maar meer een geweldige afwisseling van steppen, grasland, zand, zandduinen, en talloze rotsformaties van verschillend gesteente. Op de foto kamperen we in het Ikh Gazryn Chuluu Natuurreservaat in het Noordelijke deel van de Gobi. Het bestaat uit enorme granieten rotsformaties, grotten en canyons. Een uitdagend gebied voor rotsbeklimmers. In juni is hier het Roaring Hooves Muziekfestival, vanwege de uitstekende akoestiek. www.roaringhooves.com

'541224' door Bowral '541224' door Bowral

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

'Eagle hunters' in de

Bowral

Elk derde weekend in september wordt in de omgeving van het onooglijke plaatsje Sagai in het uiterste westen van Mongolië het ‘Altai Kazach Eagle Festival’ gehouden. Het is een kleinschalig evenement dat wordt georganiseerd door het Kazachse nomadenvolk zelf. De charme zit ‘m vooral in de provisorische wijze waarop een en ander is georganiseerd. Zo kun je als bezoeker vrij rondlopen tussen alle deelnemers. Het is een waar spektakel waarbij de deelnemende ‘eagle hunters’ allerlei proeven van bekwaamheid moeten afleggen.

'208954' door Dapau '208954' door Dapau

MongoliëOost Mongolie

MongoliëOost Mongolie

Pure

Dapau

In onze zomer is het in Mongolië regentijd. Ondanks dat je wel eens een plensbui over je heen krijgt en dat de wegen hier en daar wat slecht begaanbaar zijn is het toch absoluut aan te raden om in dit seizoen het land te bezoeken. De Mongoolse lucht is zo puur en fris dat alle kleuren extra mooi overkomen. En als dan na een fikse bui de ondergaande zon nog even tevoorschijn komt om een paar regenboogjes tevoorschijn te toveren en er is niemand om je heen...alleen die ger in de verte...tja

'266162' door Dapau '266162' door Dapau

MongoliëOost Mongolie

MongoliëOost Mongolie

Nr 606

Dapau

Een van de jongste deelnemers aan de paardenrace over 10 km tijdens het Nadaam festival. Hij probeerde z'n paard stil te krijgen voor de foto. Hij had als een van de weinigen oog voor de camera en dacht wellicht via deze publiciteitsstunt de Nederlandse kranten te halen.

'497362' door Globetrotteramsterdam '497362' door Globetrotteramsterdam

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Power girl!

Globetrotteramsterdam

13 is ze dit meisje. Aishol Pan. Geboren in een familie van Eagle hunters. Tenminste de mannen dan. Want vrouw en jagen met een adelaar dat was niet volgens de traditie. Door een toevallige ontmoeting met een Israëlische fotograaf die haar vader overhaalde probeerde ze het. En met succes. Want dit 13 jarige meisje versloeg tijdens het Golden Eagle festival in 2014 met afstand alle aanwezige mannen. Inclusief haar meer dan trotste papa! Ik had het voorrecht een aantal dagen bij deze familie te wonen. Haar en haar familie mee te maken. Hoe bijzonder. Aan de ene kant een heel gewoon meisje van 13 dat volop aan het puberen is en school het liefst overslaat, en aan de andere kant een briljante jaagster die meer dan een is met haar paard en adelaar. Ik heb respect voor haar. En denk met een glimlach terug aan de ochtend dat ze mij paardrijles gaf, ik die nog nooit op een paard gezeten had...

'419095' door Kaatje64 '419095' door Kaatje64

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Jagers testen

Kaatje64

Behalve de testen die de jagers met de adelaars deden, moesten ze ook hun kundigheid te paard laten zien. Er werden 3 blokjes op ongeveer 30 meter afstand van elkaar in één lijn gelegd. De jager moest in volle galop de blokjes van de grond zien te pakken, terwijl ze vaak nog alleen met een enkel aan hun zadel vast zaten. Spectaculair!

'516511' door Jan-Petra '516511' door Jan-Petra

MongoliëNoordwest Mongolie

MongoliëNoordwest Mongolie

Eagle Hunter Agalai

Jan-Petra

September 2015 hebben wij het prachtige Mongolie bezocht en zijn we te gast geweest bij Eagle Hunter Agalai en zijn familie. Hier zie je Agalai samen met zijn steenarend. Het jagen met steenarenden is een eeuwenoude Kazachse traditie en wordt jaarlijks in ere gehouden tijdens het Golden Eagle Festival. +/- 80 tot 100 Eagle Hunters strijden tegen elkaar tijdens verschillende wedstrijden. Agalai is meervoudig kampioen van het Golden Eagle Festival en in 2014 is zijn destijds 13-jarige dochter Ashol Pan wereldberoemd geworden door als jongste deelnemer en als eerste en enige vrouw ooit dit festival te winnen. Hoe bijzonder is dat?

'516377' door Jan-Petra '516377' door Jan-Petra

MongoliëNoordwest Mongolie

MongoliëNoordwest Mongolie

Winter is coming - op

Jan-Petra

September 2015. Samen met onze gids en chauffeur rijden we al een paar uur in onze UAZ69 -een stoere Russische jeep- door het prachtige landschap van het Tsast Uul gebergte. We zijn we op zoek naar de laatste nomaden in de vallei. De winter komt er aan en veel families zijn al vertrokken naar lager gelegen gebieden. Uiteindelijk vinden we de nomaden en zoals overal in Mongolie worden we gastvrij ontvangen met melkthee, kaas, yoghurt en koekjes. We brengen de nacht door bij de nomaden familie en slapen in de voorste ger op deze foto, een geweldige ervaring.

'512606' door LAdriaenssens '512606' door LAdriaenssens

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Arendjager

LAdriaenssens

Eenmaal per jaar, het eerste weekend van oktober vind in Bayan Olgii het Arendfestival plaats, Deze arendjager kwam van de nabijgelegen bergen rond de stad en was op weg naar het festival.

'459865' door jamievanommering '459865' door jamievanommering

MongoliëGobiwoestijn

MongoliëGobiwoestijn

Zingende zandduinen

jamievanommering

Zeer regelmatig zie ik op de community foto's van de zandduinen in Namibië voorbij komen. In het zuiden van Mongolië vind je ook een prachtig gebied met zandduinen, Khongoryn Els genaamd, wat zingend zand betekent. De naam hebben ze te danken aan het ruisende geluid dat de zandkorrels maken als ze door de altijd waaiende wind verplaatst worden. Naar boven klimmen is zwaar maar wordt beloond met een super uitzicht!

'490361' door Fietser '490361' door Fietser

MongoliëCentraal Mongolië

MongoliëCentraal Mongolië

Eindeloze steppen

Fietser

Wanneer je aan Mongoloie denkt dan denk je aan eindeloze steppen en dat klopt ook. Een land 40 x zo groot als Nederland met nog geen 4 miljoen inwoners waarvan 1,5 in Ulaan Batar dan is de rest wel leeg. Beneden om de hoek hadden wij onze tentjes opgeslagen en in een mum van tijd hadden we al visite. Nieuwsgierig.

'241134' door Dapau '241134' door Dapau

MongoliëOost Mongolie

MongoliëOost Mongolie

Lichtshow

Dapau

Bizar toch dat op plekken waar geen stroom is toch mooie lichtshows plaatsvinden. Dit spektakel speelde zich af in Terelj National Park ten noordoosten van de hoofdstad waar we verbleven bij boer Bert. (hier gaan we nog een tip over plaatsen)

'531770' door JannavEek '531770' door JannavEek

MongoliëCentraal Mongolië

MongoliëCentraal Mongolië

Nomadenleven wat...bl

JannavEek

Onderweg naar de Orkhonvallei zie ik dit typisch Mongools beeld. En ja, ook de nomadenfamilies zijn door de jaren heen wel wat verwesterd. Ze hebben zonnepanelen en accu's voor elektriciteit, een motor om de kuddes te verzamelen en om boodschappen te doen, en steeds vaker ook een (energiezuinige) televisie met schotel met 60 kanalen :) Echter, de rest blijft nog steeds wel zoals het was. De man en vrouw brachten net de kudde geiten binnen en zijn nu aan het melken. De kinderen spelen voor de ger - sinds enkele dagen pas zijn zij weer thuis, voor hun drie maandenlange zomervakantie (juni-juli-augustus). In afgelegen gebieden zijn er geen scholen en gaan kinderen naar de aimag (= provincie) hoofdsteden om in een internaat te verblijven. In de winter hebben ze nog een (tweeweekse) vakantie. Wat ook nog steeds wel blijft zoals het was, is de overweldigende natuur rondom de ger, de uitgestrekte vlaktes en weides met aan de horizon de prachtige bergen. En gelukkig maar.

'513266' door sidonius '513266' door sidonius

MongoliëGobiwoestijn

MongoliëGobiwoestijn

Yolyn Am, de bek van.

sidonius

Yolyn Am ("de bek van de gier") is een heel bijzondere locatie. Bekend als een prachtige vallei midden in de Gobiwoestijn. Dat ontdek je pas als je een hele smalle kloof door hoge rotsen passeert. De man op het paard is op weg naar deze doorgang, wij kamperen hier. Het gele stroompje is onze watervoorziening. Niet om te drinken, maar om ons wat op te frissen. Het geel komt door het zand. Als we de volgende ochtend net als de man op het paard ook door de kloof gaan, wacht ons een wondere wereld. Groene heuvels en bergen, paarse lupine-achtige bloemen, en veel vogels. Er loopt een pad van ongeveer 15 kilometer lang, dat uitkomt bij een kloof die beroemd is om zijn ijsvorming in de winter. Dan staat het ijs tot wel 10 meter hoog in de gorge met een lengte van rond de 10 kilometer.

'548061' door WKerkhof '548061' door WKerkhof

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Wandeling naar de...P

WKerkhof

Een wandeling naar de Potanin Gletsjer lijkt makkelijker dan het is. We vertrekken met een strak blauwe lucht, maar moeten de klim over verschillende heuvels op ongeveer de helft afbreken omdat de lucht zwart kleurt en er een gure wind opsteekt me sneeuw. Aanvankelijk dachten we: we klimmen even die berg over en dan staan we op de gletsjer... Maar na iedere berg kwam weer een nieuwe. Er is geen pad, je moet zelf een weg zoeken tussen de losse stenen. Na terugkeer in het basiscamp klaart het op en ondernemen we nog een poging. Het blijken 8 heuvels te zijn die we over moeten klimmen om de gletsjer te bereiken...

'497378' door Globetrotteramsterdam '497378' door Globetrotteramsterdam

MongoliëNoord Mongolie

MongoliëNoord Mongolie

Wodka als ontbijt!

Globetrotteramsterdam

Het is koud in mijn tentje. Het flesje water dat ik bij me heb is al bevroren als ik midden in de nacht naar de wc moet. Hopeloos slaperig de kou in om beloond te worden met de prachtigste sterrenhemel. Als ik in de ochtend wakker wordt en na het ontbijt op pad gaan rijden we langs vrienden van mijn chauffeur. Ik ben nog steeds aan het bijkomen van de kou van de nacht. We worden hartelijk onthaald. Niet alleen met koekjes en kaas, maar ook met wodka. En hoe gek het ook klinkt. Na Mongolie snap ik de wodka. Want hoe koud je het ook hebt, van wodka wordt je in mum van tijd heerlijk warm. Deze meneer was onze gastheer. En zelf ook niet vies van wat wodka. Na de wodka volgde overigens de snuiftabak en de arak en uiteindelijk ook de thee. En je kunt twee dingen doen. Je verwonderen of je verbazen over de wodka op het vroege tijdstip. Ik hou het bij verwonderen!

'281691' door Dapau '281691' door Dapau

MongoliëGobiwoestijn

MongoliëGobiwoestijn

Grazen

Dapau

Op de flanken van de uitlopers van het Altaj gebergte groeit in de regentijd gras. Nomadenfamilies strijken alleen in dit seizoen hier neer om hun vee te laten grazen. Buiten de zomer is het hier met temperaturen tot 50 graden onder nul niet goed toeven.

'553364' door WKerkhof '553364' door WKerkhof

MongoliëTerkhiin Tsagaan Nuur NP

MongoliëTerkhiin Tsagaan Nuur NP

Per paard naar de...K

WKerkhof

Een ritje per paard regelen doe je in Mongolië niet maanden vooraf, maar op het moment zelf. Als we aankomen bij onze logeeradres (lokale familie) bij White lake (Terkhiin Tsagaan Nuur) vraagt onze gids of de heer des huizes morgen drie makke paarden voor ons kan regelen. De volgend dag komt de paardenman netjes aan met drie extra paarden. Samen met de gids en de paardenman gaan we per paard (een ritje van ongeveer 1,5 uur) richting de vulkaan. Aan de voet van de Khorgo vulkaan geen we te voet verder en beklimmen de enorme krater. De Khorgo vulkaan is een dode vulkaan, en bedekt met basalt! De vulkaankrater is 200 meter in doorsnee en 100 m diep. De klim naar boven is goed te doen en we kunnen de hele krater rond lopen. Voor wie wil kan ook helemaal naar beneden, de krater in, maar de weg terug is een stuk zwaarder, dus deze kans laten we aan ons voorbij gaan... Vanaf boven heb je een mooi uitzicht met in de verte het White lake! Een paard huren kost in Mongolië ongeveer €8,- pp plus de kosten van de paardenman. Je betaald voor hem alleen het paard waar hij op rijdt, dus ook €8-

'552824' door WKerkhof '552824' door WKerkhof

MongoliëKhongoryn Els

MongoliëKhongoryn Els

Kamelen rit naar...Kh

WKerkhof

Wanneer je bij de zingende zandduinen in de Gobi woestijn bent, is het echt een aanrader om per kameel dit gebied te verkennen. Wij sliepen vlakbij de zandduinen bij een familie. Hier konden we kamelen huren die ons naar de voet van de duinen brachten, waarna we zelf de klim mochten maken en alle tijd hadden om zoveel toppen te beklimmen als we wilde. Er gaat altijd iemand van de familie op een eigen kameel mee om je te begeleiden. De kosten hiervoor waren omgerekend €6,- pp! In ons geval gingen deze twee jonge jongens met ons mee op pad, ze hadden vakantie en hielpen thuis een handje mee. Wat ze volgens mij totaal niet vervelend vonden. Onze gids ging ook mee en had een lekkere sandwiches bij die we samen met de jongens op aten!

'546734' door WKerkhof '546734' door WKerkhof

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Sterrenhemel

WKerkhof

Al vaak had ik de wens om een sterrenfoto met lange sluitertijd te maken zodat je de draaiing van de aarde zou zien, maar telkens was het of te druk, bewolkt of had ik net niet de goede apparatuur bij... In het verlaten Westen van Mongolië was er dan ineens de perfecte nacht, super helder (wel ijzig koud) en lekker rustig. Rond half 11 was het donker genoeg en gewapend met statief, afstandbediening en een dikke laag kleding plaatste ik de camera net naast ons tentje. Ik stel de camera in op een diafragma van ongeveer 8 en zet de sluitertijd voorkeur op BULB (zolang de ontspanner ingedrukt is blijft de sluiter open). Belangrijk is ook dat de UV filter van de lens is om valse lichtvlekken zoveel mogelijk te voorkomen, de beeldstabilisatie is uitgeschakeld en natuurlijk de batterij moet helemaal vol zijn. Een afstandbediening is ook noodzakelijk want hiermee zet je de ontspanner vast zodat je hem zelf niet de hele tijd in hoeft te drukken. Ik kruip terug in mijn tentje, zet de wekker om later in de nacht de camera binnen te halen en hoop op het beste... Na 30 minuten wordt ik wakker.... ik hoor een auto stoppen niet ver van ons vandaan, hoe is het mogelijk! Ik snel de tent uit, druk de foto af en haal hem naar binnen. Er klinken stemmen dichtbij onze tent, dus ben blij dat ik mijn camera binnen heb gehaald, maar ook bang dat de foto niet is gelukt zoals ik wilde. Maar thuis op de computer ben ik toch blij met het resultaat, al ga ik het zeker nog eens proberen, maar dan hoop ik de sluiter nog heel wat langer open te laten staan

'410367' door danielaniderost '410367' door danielaniderost

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Hairat Khan - the...K

danielaniderost

In het Westen van Mongolie, in de Altai bergen, wonen de Kazakken. Zij jagen in het winterseizoen met hun adelaars, die ze als jongdieren vangen in het wild. Daarna worden deze vogels met veel geduld en respect getraind gedurende 2-3 jaar. Na ongeveer 7 jaar worden ze weer in vrijheid gezet. Ik had het geluk dat ik bij Hairat Khan en zijn familie mocht logeren voor 2 nachten. Een bijzondere beleving om het traditionele, eenvoudige leven van deze mensen van zo dicht bij mee te mogen maken.

'336496' door sidonius '336496' door sidonius

MongoliëUlaanbatar

MongoliëUlaanbatar

Oerkreet

sidonius

Soldaten van de presidentiële garde staan in het gelid op het centrale plein van Ulaanbaatar. Ze staan daar vanwege de viering van 90 jaar onafhankelijkheid van China. Af en toe gaat er een oerkreet als een wave door de opgestelde gelederen, die het hele plein omringen. Die oerkreet hoor je ook bij de Mongoolse Spelen (het Nadaam festival) als een deelnemer een belangrijke prestatie heeft geleverd, bij voorbeeld bij het boogschieten of enkelbot schieten. Deze oerkreet is duidelijk een vom van communicatie in Mongolië. Hij drukt waardering, ontzag en respect uit. Het was een hele belevenis om daarbij te staan op het plein in Ulaanbaatar, waar ik deze foto maakte van een soldaat tijdens zijn oerkreet.