Mongolië

Mongolië is een land in het noorden van Azië en heeft meer dan drie miljoen inwoners. Het land grenst aan China en Rusland. Mongolië is het land van een mix van allerlei klimaten, zoals: landklimaat, woestijnklimaat en hooggebergte klimaat. De wintermaanden zijn koud en duren lang. Zomers kan de temperatuur flink oplopen.

De hoofdstad is Ulaanbatar, die de modernste stad van het land genoemd kan worden met buitenlandse invloeden. Je vindt er vele kloosters en tempels die bezienswaardig zijn: het Choijin Lama Tempel Museum met vijf tempels, het Gandankklooster dat het belangrijkste klooster van het land is, of het centrale plein Sükhbaatar. Genoeg gezien? Loop dan over de Narantuul markt, de bekendste zwarte markt van het land. Pas wel op voor zakenrollers. Het is ook de moeite waard om naar het dichtbij gelegen Karakorum te reizen. Dit is de oude hoofdstad, waar je het prachtige Erdene Zuu klooster vindt.  

Er valt ontzettend veel te zien in dit ongerepte deel van Azië. De traditionele cultuur is in stand gebleven, nomaden trekken nog steeds rond en de natuur is onaangetast. Het is geen standaard reisbestemming, vooral avonturiers zullen zich hier op hun plaats voelen. Het echte avontuur begint waar de verharde wegen van Mongolië eindigen: op de immense vlaktes en in de bergketens waar miljoenen wilde dieren leven. Mongolië leent zich prima voor actieve wandelvakanties.

Bezoek het Terkhiin Tsagaan Nuur NP, een park dat door een vulkaanuitbarsting is ontstaan. Je kunt de rand van de krater beklimmen, waarvandaan je vervolgen uitzicht hebt over de adembenemende omgeving en het meer. Je kan ook zwemmen en vissen in het meer.

Het Khogno Khan natuurreservaat is en een prachtig gebied met bergen, bossen, steppen, zandduinen en mineralen. Het landschap is een perfecte combinatie van de woestijn, schilderachtige bergen, de rivier en groene grasland. Een van de belangrijkste attracties van dit gebied is Uvgun klooster dat werd gebouwd in de 17e eeuw door Saint Zanabazar die een grote beeldhouwer en de grootste vertegenwoordiger van het boeddhisme in Mongolië was.

In Tsagaan Suvraga NP kom je uniek woestijnlandschap tegen, waar de kliffen een imposant aanzicht hebben door duizenden jaren van wind- en watererosie. De kliffen kun je beklimmen en daarna genieten van het mooie uitzicht. Wandel door het Gobi woestijn en ga ook langs het granieten massief Ikh Gazriin Chuluu. Het landschap toont gelijkenissen met het wilde westen. De grootste zandgebieden van het land vind je in Khongoryn Els.

Mongolië is een land waar je zeker geen tijd hebt om op je luie gat te blijven zitten.  

Informatie over Mongolië

Alle highlights van Mongolië

Beste foto's & tips van Mongolië

'516386' door Jan-Petra '516386' door Jan-Petra

MongoliëNoordwest Mongolie

MongoliëNoordwest Mongolie

Eagle Hunter

Jan-Petra

De bevolking van de provincie Bayan Olgii in het uiterste Noordwesten van Mongolië bestaat voor een groot gedeelte uit Kazachen; een islamitisch nomadenvolk van Turkse afkomst. In de ijskoude Mongoolse winter jagen deze Kazachen met afgerichte steenarenden op marmotten, konijnen, vossen en soms zelfs wolven. Een eeuwenoude traditie die waarschijnlijk rond 940 na Christus is ontstaan. Afgelopen september hebben wij het prachtige Mongolie bezocht en hebben we overnacht bij een eagle hunter familie. Dit is onze gastheer eagle hunter Agalai.

'406913' door Feije '406913' door Feije

MongoliëCentraal Mongolië

MongoliëCentraal Mongolië

Mongoolse sjamaan...b

Feije

Het sjamanisme - de oorspronkelijke religie van Mongolie - is weer terug sinds het einde van de communistische periode, begin jaren '90. Gedurende het grootste deel van de twintigste eeuw was elke vorm van godsdienst verboden, ontelbare boedhistische kloosters werden vernield, monniken en boedhistische en sjamanistische priesters werden vervolgd en soms vermoord. Sinds de democratie z'n intrede heeft gedaan, zijn de Mongolen op zoek naar de oude identiteit. Het Sjamanisme, dat al eeuwen voor de intrede van het boedhisme de 'staatsreligie' van Mongolie was, is daar een onderdeel van. Jonge sjamanen, zoals op de foto, blazen de oude traditie nieuw leven in. De sjamaan offert paardemelk aan de aarde, alvorens in contact te treden met de wereld van de geesten.

'492805' door sidonius '492805' door sidonius

MongoliëGobiwoestijn

MongoliëGobiwoestijn

Ikh Gazryn Chuluu

sidonius

De Gobiwoestijn zit vol verrassingen. Het is geen eindeloze zandvlakte, maar meer een geweldige afwisseling van steppen, grasland, zand, zandduinen, en talloze rotsformaties van verschillend gesteente. Op de foto kamperen we in het Ikh Gazryn Chuluu Natuurreservaat in het Noordelijke deel van de Gobi. Het bestaat uit enorme granieten rotsformaties, grotten en canyons. Een uitdagend gebied voor rotsbeklimmers. In juni is hier het Roaring Hooves Muziekfestival, vanwege de uitstekende akoestiek. www.roaringhooves.com

Praktische informatie over Mongolië

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  juli t/m september
 • Internet extentie
  mn
 • Hoofdstad
  Ulaanbatar
 • Aantal inwoners
  2,8 miljoen
 • Oppervlakte
  2,3x Nederland
 • Reistijd
  10:30
 • Talen
  Mongools
 • Religie
  boeddhisme
 • Tijdsverschil
  7 uur later
 • Tijdverschil
  7 uur later
 • Telefooncode
  976
 • Voltage
  220
 • Reisadvies
  positief, maar wees waakzaam
 • Visum
  Visum verplicht
 • Douane
  Visum verplicht
 • Prikken
  DTP, Hepatitus-A, buiktyfus indien langer dan 2 weken
 • Aanvlieghaven
  Ulaanbatar (ULN)
 • Nationale feestdagen
  28 t/m 30 januari Tsagaan Sar, 11 t/m 13 juli Naadam
Laat kaart zien
Mongolië - op heilige grond

In Mongolië willen de locals je met liefde alles vertellen, uitleggen en voorschotelen – de meesten mogen dan nomaden van de steppe zijn, ze houden zich allerminst op de vlakte. Maar kom niet aan Dzjengis Khan, ooit de CEO van het grootste rijk dat de wereld ooit heeft gezien.

In Mongolië willen de locals je met liefde alles vertellen, uitleggen en voorschotelen – de meesten mogen dan nomaden van de steppe zijn, ze houden zi...

VIDEO: Mongol Rally

'Mister Tom' bedacht de Mongol Rally, een rit van Londen naar Mongolië, omdat hij de wereld graag iets minder saai wilde maken.

'Mister Tom' bedacht de Mongol Rally, een rit van Londen naar Mongolië, omdat hij de wereld graag iets minder saai wilde maken.

Door: Vellah Bogle
VIDEO: Op wolven jagen

Het angstaanjagende gehuil van een wolf zou menigeen de stuipen op het lijf jagen. Maar het Mongoolse volk kent deze angst niet. Zij jagen op wolven. Met steenarenden wel te verstaan.

Het angstaanjagende gehuil van een wolf zou menigeen de stuipen op het lijf jagen. Maar het Mongoolse volk kent deze angst niet. Zij jagen op wolven....