Noord Mongolie reisblogs

reis Mongolie

wimvanginkel was er (tot 27 mei 2009) Gepost op 22 mrt 111 reacties

Over een weg die steeds beter wordt rijden we richting Ulaan Baataar. Maar na een uur of drie rijden verlaten we de weg om het natuurpark van Khustai te bezoeken. Door een schitterend gebied van graslanden en heuvels gaan we op zoek naar de beroemde przewalski paarden. Onze chauffeur speurt even enthousiast mee en stopt al snel; hij meent een wolf te lopen door de graslanden. We zien hem niet, maar hij is ervan overtuigd de wolf gezien te hebben. Het zou kunnen, want even later stuiten we op een mogelijke prooi voor de wolf; een kleine kudde Mongoolse gazellen, die al snel wegrennen.
Het mooie van het park is dat ook hier nog veel nomaden leven. Je kunt dus uitgebreid kennis maken met het nomadenleven en ondertussen genieten van de prachtige natuur. En ook nog eens cultuur snuiven; want er staan eeuwenoude Turkse grafstenen. En dat allemaal op anderhalf uur rijden van de hoofdstad.
We rijden verder naar het hoofdkwartier van het park en praten even met de manager van Khustai. Die bedankt ons uitvoerig als Hollanders zijnde; want het zijn de Nederlanders geweest die hier de herintroductie van het przewalski paard hebben mogelijk gemaakt. En nog steeds ondersteunt de Nederlandse overheid dit park. Het przewalski paard is het laatste 'echte' oerpaard, een paard waar alle andere paarden van afstammen. Het was bijna uitgestorven in het wild, maar nu is er weer een levensvatbare kudde in dit park. In totaal zijn er zo'n 400 takhi (zoals de Mongolen het paard noemen) in Mongolië, waarvan 250 in het Khustai Nationaal Park. De manager waarschuwt ons wel dat de kans dat wij de paarden zien erg klein is, normaal heb je de meeste kans om ze 's ochtendsvroeg of 's avonds laat te zien als de vanaf de bergen naar beneden komen om te drinken bij de rivier.
Met deze wetenschap rijden we verder, maar al snel stopt de chauffeur enthousiast en bovenop een berg heeft hij een kudde van zo'n 10 przewalski paarden gespot. Snel lopen we de berg op om dichterbij te komen en even later zien de de paarden rustig grazen op de bergkamp; een prachtig gezicht.
Even later zien we nog tweemaal enkele takhi; we hebben geluk. We stoppen even bij het gerkamp waar we lunchen en rijden dan verder naar Ulaan Baataar.

Dag 9 Ulaan Baataar - Amsterdam
Het was natuurlijk weer veel te kort, maar desalniettemin een prachtige reis die we door het noordelijke en centrale deel van Mongolië gemaakt hebben. Wat we het meest zal bijblijven is dat je hier door een land reist waar je niet op zoek hoeft naar bijzondere plekken; het is er overal; zodra je de hoofdstad uitrijdt is het genieten van het Mongoolse land en volk.
We vliegen weer terug met Aeroflot, helaas een lange overstap in Moskou, maar verder een prima vlucht en 's avonds zijn we weer in Nederland.

wimvanginkel Positie 33498 (0 p.) Lid sinds 15-03-2011 Foto's en tips: 25 Blogs: 28 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
eenzame paardrijder Mongolie
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Van Deqin terug naar Lijiang
0 2
Gepost op 01 juni
China Yunnan
wandelen bij Kawa Karpo, Deqin
0 1
Gepost op 31 mei
China Yunnan
Door de Tigerleaping Gorge naar Zhongdian
0 0
Gepost op 30 mei
China Yunnan

Reacties bij deze blog

sidonius

Door: sidonius • Geplaatst op

Mooie serie over je reis in Mongolie, wij gaan in juli en ik kan niet wachten! Mooie foto's ook.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.