Noord Mongolie

'497378' door Globetrotteramsterdam '497378' door Globetrotteramsterdam

MongoliëNoord Mongolie

MongoliëNoord Mongolie

Wodka als ontbijt!

Globetrotteramsterdam

Het is koud in mijn tentje. Het flesje water dat ik bij me heb is al bevroren als ik midden in de nacht naar de wc moet. Hopeloos slaperig de kou in om beloond te worden met de prachtigste sterrenhemel. Als ik in de ochtend wakker wordt en na het ontbijt op pad gaan rijden we langs vrienden van mijn chauffeur. Ik ben nog steeds aan het bijkomen van de kou van de nacht. We worden hartelijk onthaald. Niet alleen met koekjes en kaas, maar ook met wodka. En hoe gek het ook klinkt. Na Mongolie snap ik de wodka. Want hoe koud je het ook hebt, van wodka wordt je in mum van tijd heerlijk warm. Deze meneer was onze gastheer. En zelf ook niet vies van wat wodka. Na de wodka volgde overigens de snuiftabak en de arak en uiteindelijk ook de thee. En je kunt twee dingen doen. Je verwonderen of je verbazen over de wodka op het vroege tijdstip. Ik hou het bij verwonderen!

'264278' door Giraffe '264278' door Giraffe

MongoliëNoord Mongolie

MongoliëNoord Mongolie

De start van de race

Giraffe

Nadaam in Bulgan. De allerlaatste paardenrace ...... de 2-jarige paarden zijn zojuist vertrokken. Dit meisje kijkt de paarden na. Als je goed kijkt zie je dat achteraan een paard zonder jockey rijdt. Eén van de kinderen is bij het vertrek van het paard gevallen en heeft het nakijken. Dit is uiteindelijk een race met nog meer tragedie. De eerste 5 paarden / kinderen die aankomen winnen een prijs. Vlak voor de finish valt het kind dat vierde rijdt van het paard en eindigt daardoor uiteindelijk als tiende en houdt er een zeer hoofd aan over.

'542488' door pkoelewijn '542488' door pkoelewijn

MongoliëNoord Mongolie

MongoliëNoord Mongolie

Gastenverblijf

pkoelewijn

We bezochten het Amarbayasgalant klooster in het Noorden van Mongolie. Het ligt in the middle of nowhere en het is moeilijk te bereiken via een flinke cross-country trip. Naast het ommuurde klooster is het gastenverblijf, bestaande uit gers en wat kleine gebouwtjes. Een oase van rust, dat wel.

'271232' door Giraffe '271232' door Giraffe

MongoliëNoord Mongolie

MongoliëNoord Mongolie

Koken

Giraffe

In Mongolië bestaan een aantal gerechten die alleen bij speciale gelegenheden worden gegeten. Ons bezoek aan een nomadenfamilie was voor hen reden om Khorkhog te maken. Een gerecht dat niet zomaar op tafel staat. In de kachel worden stenen verhit. Vervolgens wordt er een grote melkbus gevuld met aardappelen, schaap, uien, water en de hete stenen. Laag voor laag wordt alles in de bus gelegd. De bus wordt luchtdicht afgesloten en gaat dan ruim een uur op de kachel. Af en toe even schudden en klaar is het eten. Na het openen van de bus krijgt iedereen eerst een kom van de vleessappen en dan volgt er een heerlijke maaltijd van vlees en aardappelen, waarbij als toegift ook de wodkafles rond gaat. Eet smakelijk!

'267266' door Giraffe '267266' door Giraffe

MongoliëNoord Mongolie

MongoliëNoord Mongolie

De strijd ....

Giraffe

Ook al is de "echte" Nadaam pas een week later, de training wordt ook serieus genomen. Deze twee jongens strijden hier om de derde plek.

'271823' door Giraffe '271823' door Giraffe

MongoliëNoord Mongolie

MongoliëNoord Mongolie

In gedachten

Giraffe

Deze dame is één van de deelnemers aan het boogschieten tijdens de Nadaam. Ze bekijkt hier heel geconcentreerd het te raken doel, boog onder de arm, in volste concentratie.

'267091' door Giraffe '267091' door Giraffe

MongoliëNoord Mongolie

MongoliëNoord Mongolie

Big, bald and .......

Giraffe

Deze meneer met zijn imposante postuur is een worstelaar die over het hoogtepunt van zijn carrière is. In de tweede ronde was een ranke slanke en vooral snelle worstelaar hem te slim af en moest hij het onderspit delven. Het was niet genoeg om zijn gewicht in de strijd te gooien. Op een gegeven moment, tijdens een ceremonie, mochten allerlei belangrijke worstelaars naar voren komen. De oude worstelaar (die ik eerder plaatste) zat daarbij, maar ook deze man mocht zich bij dat elite gezelschap voegen.

'535789' door pkoelewijn '535789' door pkoelewijn

MongoliëNoord Mongolie

MongoliëNoord Mongolie

Vredig

pkoelewijn

Ontwaken bij het loeien van de koeien. Nee, hoor, deze Mongoolse koeien die op zo'n 10 meter van onze ger stonden ( gescheiden door een hekje) hadden ook helemaal geen behoefte aan herrie op de vroege ochtend. Lekker ontbijten met op de achtergrond een kudde schapen en de mooie glooiende bergen van Noord Mongolie.

'263773' door Giraffe '263773' door Giraffe

MongoliëNoord Mongolie

MongoliëNoord Mongolie

Training voor de...pa

Giraffe

Het is 3 juli en het duurt nog een week voordat het Nadaamfestival begint, maar men is al druk met de voorbereidingen. Zomaar ergens zien we veel mensen en paarden. Navraag wijst uit dat hier een training voor de Nadaam gaat plaats vinden. De paarden gaan 8 km racen. We wachten de paarden langs de af te leggen route op en rijden in de auto mee. Deze foto is gemaakt uit een rijdende auto terwijl wij naast de paarden reden. Een geweldige ervaring. Zoals je op de foto goed kunt zien worden de paarden mooi uitgedost met een toefje op het hoofd en bijeengebonden staart. De deelnemers aan de paardenrace zijn tussen de 7 en 13 jaar oud.

'538262' door pkoelewijn '538262' door pkoelewijn

MongoliëNoord Mongolie

MongoliëNoord Mongolie

Sleuteldrager

pkoelewijn

Na enige tijd zoeken vond onze gids deze kleine monnik in het Amarbayasgalant klooster. Hij had de bos met de sleutels die toegang gaven tot de diverse tempels van het klooster. Hij maakte een vermoeide indruk....het viel ook niet mee om iedere keer de juiste sleutel in de bos te vinden.

'275262' door Giraffe '275262' door Giraffe

MongoliëNoord Mongolie

MongoliëNoord Mongolie

Enge brug

Giraffe

Op weg van Terhin Tsagaan Nuur naar het Khovsgolmeer passeerden we het dorpje Jargalant. Iets daar buiten doemde deze wankele houten brug op. En ja hoor ..... die ligt op onze route en wij moeten naar de overkant. Een aantal houten pijlers is zodanig verzakt dat de brug er vreemd gekronkeld bijligt. Ook onze chauffeur heeft zijn bedenkingen en daarom moeten wij te voet oversteken. Aan de overkant staan inmiddels ook auto's en alle chauffeurs nemen eerst te voet een kijkje op de brug om dan alsnog de oversteek, zonder toeristen, te maken.

'538201' door pkoelewijn '538201' door pkoelewijn

MongoliëNoord Mongolie

MongoliëNoord Mongolie

Beloning

pkoelewijn

De klim naar de Nepalese stupa leverde uiteindelijk een grote beloning op: prachtige uitzichten op het dal met het Amarbayasgalant klooster als grote blikvanger! Dit klooster is redelijk intact gebleven ondanks de verwoestingen in 1937 van tempels en kloosters in het hele land door het Stalinistische regime. Er komen hier weinig toeristen vanwege de afgelegen ligging. Als je het bezoekt, vind dan een monnik met een sleutelbos die alle deuren van de tempels kan openen. De beste bezoektijd is vroeg in de morgen dan wordt er in een van de tempels gereciteerd door de monniken.

'403336' door Giraffe '403336' door Giraffe

MongoliëNoord Mongolie

MongoliëNoord Mongolie

Verloren

Giraffe

Nadaam in Bulgan. De locale favoriet wordt luidkeels aangemoedigd door het publiek. De band om zijn schouder laat al zien dat hij niet in topvorm is. Hij redt het een aantal ronden maar verliest uiteindelijk. De teleurstelling is groot.

'105468' door Nicole Franken '105468' door Nicole Franken

MongoliëNoord Mongolie

MongoliëNoord Mongolie

Rust

Nicole Franken

Je hond is je beste vriend, ook als je even wilt uitrusten.

'538137' door pkoelewijn '538137' door pkoelewijn

MongoliëNoord Mongolie

MongoliëNoord Mongolie

Boeddha uit China

pkoelewijn

De trap op geklommen richting stupa in Nepalese stijl om het Amarbayasgalant klooster van bovenaf te fotograferen. Er staan boven diverse witmarmeren boeddha's. Onze chauffeur vertelt dat hij een paar jaar geleden deze boeddha's vanuit China naar deze plek heeft gereden. Dat moet een precaire job zijn geweest, want de laatste 20 kilometer naar het klooster gaan dwars over velden en zandsporen.

'269767' door Giraffe '269767' door Giraffe

MongoliëNoord Mongolie

MongoliëNoord Mongolie

Delicatesse

Giraffe

Dit is onze gastheer Arma, waar we 3 dagen zijn geweest. Ter ere van ons werd zorgvuldig een geit geselecteerd en geslacht. De kop en de poten worden beschouwd als een grote lekkernij. Hier is Arma bezig om de kop te ontharen. Hij legt metalen latten in de oven om die heet te maken en gebruikt die vervolgens om alle haren weg te branden. We hebben bijna alle onderdelen van de geit langs zien komen in verschillende gerechten, maar het hoofd werd bewaard voor de vrouw des huizes (of des gers): de moeder van Arma.

'538069' door pkoelewijn '538069' door pkoelewijn

MongoliëNoord Mongolie

MongoliëNoord Mongolie

Stupa

pkoelewijn

Deze stupa in de Nepalese stijl is een moderne toevoeging aan het Amarbayasgalant klooster, dat werd gebouwd tussen 1727 en 1737. Als je hier naar boven klimt heb je een fantastisch uitzicht op het oude geheel ommuurde klooster, waarvan ik al eerder een foto plaatste.

'415305' door JannavEek '415305' door JannavEek

MongoliëNoord Mongolie

MongoliëNoord Mongolie

Steppeland

JannavEek

Met de Transmongolië Express door het eindeloze landschap rijden ... door de glooiende groene heuvels die zo kenmerkend zijn voor Mongolië ... steppelandschap met grazende kuddes paarden, yakken, schapen, geiten en witte gers zoals hier op de foto een aantal bij elkaar ... een belevenis!

'267668' door Giraffe '267668' door Giraffe

MongoliëNoord Mongolie

MongoliëNoord Mongolie

Yaks melken

Giraffe

De nomaden leven van alles wat hun dieren te bieden hebben. De afgelopen winter is echter streng geweest, waardoor veel dieren gestorven zijn. Ook nu zijn de graslanden niet optimaal. Dat betekent dat alleen de dieren gemolken worden, waarvan de kleintjes groot genoeg zijn.

'538013' door pkoelewijn '538013' door pkoelewijn

MongoliëNoord Mongolie

MongoliëNoord Mongolie

In het weiland

pkoelewijn

Het eerste ger kamp waar we logeerden stond in Dugana Khad, ten noorden van Ulaanbaatar. Het is prachtige gelegen bij fraaie rotspartijen en een dennenbos. Het had wel een nadeel: het stond midden in een weiland, dus toen ik 's morgens de deur van de ger open deed stonden er twee stiertjes voor mijn tent. Verder was het natuurlijk laveren rond de koeienvlaaien onderweg naar de eettent en de wasgelegenheid.

'537672' door pkoelewijn '537672' door pkoelewijn

MongoliëNoord Mongolie

MongoliëNoord Mongolie

Bescherming

pkoelewijn

De meeste tempels in Mongolie zijn gebouwd in de Chinese stijl. De daken zijn gebogen omdat boeddhisten geloofden dat een gebogen vorm kwade geesten kan weren, want men denkt dat deze slechts in rechte lijnen bewegen.. Op de dakranden tref je dan vaak een groep mythische figuren aan, die ook een beschermende taak hebben. Onder de figuren zie je soms een god die een vogel berijdt, een stier die het kwaad wegneemt, een moedige geit-stier, een vis die kwaad wegneemt, een hemels paard en niet te vergeten een draak. Op de foto een dakrand van een van de tempels van het klooster Amarbayasgalant.

'267006' door Giraffe '267006' door Giraffe

MongoliëNoord Mongolie

MongoliëNoord Mongolie

Worstelaar

Giraffe

Het worstelen is één van de drie "mannelijke" sporten tijdens de Nadaam. Hier een worstelaar in een worstelkostuum. Sinds jaren is het voor de worstelaars verplicht om een jasje te dragen dat aan de voorkant open is. Reden is dat jaren geleden een dame meedeed aan een worstelwedstrijd en daar iedereen versloeg ...... en dames worden niet geacht mee te doen aan deze mannelijke sport. Verder zijn de kleuren van de kleding kenmerkend: rood en blauw, waarbij de worstelaar zelf een combinatie mag maken van jasje en broek. Laatste opvallende detail zijn de laarzen met de opgekrulde neuzen. Speciaal gemaakt om de tegenstander niet te verwonden.

'538016' door hestermaasdam '538016' door hestermaasdam

MongoliëNoord Mongolie

MongoliëNoord Mongolie

Paardrijden

hestermaasdam

Voor de afwisseling paardrijden ipv in de bus zitten. Goed idee, alleen het weer werkt niet mee het is koud en nat. Als de bus na anderhalf uur weer in beeld komt stappen we graag weer in!

'268619' door Giraffe '268619' door Giraffe

MongoliëNoord Mongolie

MongoliëNoord Mongolie

Meisje

Giraffe

Dit meisje was één van de toeschouwers bij de training van de paardenraces. Ze was heel erg geïnteresseerd in mijn camera. Iedere keer als ik foto's maakte kwam ze even op mijn schermpje kijken. Heel serieus keek ze van hetgeen ik gefotografeerd had naar mijn scherm om vervolgens goedkeurend te knikken dat het er inderdaad op stond.