Noord Mongolie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noord Mongolie image

reis Mongolie

Noord Mongolie
Mongolië
Wimvanginkel

reis Mongolie

Inchecken op Schiphol voor de Aeroflot vlucht naar Moskou. Aeroflot heeft tegenwoordig de snelste en goedkoopste verbinding vanuit Nederland naar Mongolië. Nu eens kijken of de ooit slechte reputatie ook verbeterd is. En we vliegen inderdaad in een moderne Airbus. De overstap in Moskou gaat ook snel en voor we het weten zitten we al weer in de lucht. Een prima vlucht, het eten houdt alleen niet over en opvallend; geen alcohol. Misschien zijn de Russen door schade en schande wijs geworden?

Dag 2 Ulaan Baataar
's Ochtends vroeg zien we vanuit het raampje al de groene heuvels van Mongolië. Tijdens de daling scheren we over de zgn. ger wijken van Ulaan Baataar. Veel Mongolen wonen, zelfs in de stad, het lieft in hun traditionele vilten tent, de ger, bij ons beter bekend als de yurt. We landen op Djinghiz Khan airport en staan al snel in het ochtendzonnetje buiten. Onze transfer staat er en we rijden door de, dan nog, lege straten van de stad naar ons centraal gelegen hotel. De stad heeft alle indrukken van een grauwe, vervallen sovjetstad. Grote industriecomplexen aan de rand, eindeloze flatwijken, brede straten en in het centrum een pompeus plein; het Sukhbataar plein. Maar later als de stad tot leven komt, ontdekken we dat er veel te beleven valt; rondom de centrale ader van de stad; Peace Avenue, bevinden zich eindeloos veel winkeltjes, kroegen, terrassen en restaurantjes. Het straatbeeld geeft de bevolking van Mongolië goed weer; van oude mannen in traditionele deels tot de hippe bevolking geheel gekleed volgens de laatste trends.
Wij bezoeken vandaag de bekende hoogtepunten van de stad, maar gaan eerst op bezoek bij onze lokale agent waar we hartelijk worden ontvangen. We bespreken de nodige plannen door, gaan weer mooie nieuwe routes samenstellen en dan gaan we de stad verkennen. We beginnen uiteraard bij de Ganden Khiid, de belangrijkse boeddhistische tempel van de stad. De tempel torent uit boven de gerwijken met z'n imposante witte gebedszaal. Een mengeling van toeristen, gelovigen en pelgrims lopen door het complex en aanschouwen het reusachtige boeddhabeeld.
Volgende halte is de Chojjin Lama tempel, een van de oudste van het land. De enigszins vervallen tempel steekt schril af tegen de blauwspiegelende ramen van het hypermoderne kantorencomplex dat er achter gebouwd wordt en dat gelijk een van de meest markante gebouwen aan de Peace Avenue is. De tempel lijkt uiteraard op Tibetaanse tempels, m.n. van binnen, maar dan met diverse beelden van de Bogd Khan, de geestelijk en wereldlijk leider van de Mongolen. Ook enkele merkwaardige sculpturen van de beroemde Mongoolse kunstenaar Zanabazar. Van buiten heeft de tempel meer weg van Chinese tempels qua bouwstijl.
Die bouwstijl zien we ook terug in het winterpaleis van de Bogd Khan, ook enigszins in vervallen staat verkerend en nu vooral een museum aan de rand van de stad. We rijden verder naar de rand waarvandaan je een mooi uitzicht over de stad hebt, vanaf een prachtig nostalgisch sovjetbeeld waar de helden Lenin en Sukhabataar meekijken over de stad. Veel studenten laten zich hier trots fotograferen en trekken champagneflessen open; vandaag hebben ze hun diploma gekregen en dit is een van de plekken, samen met het reusachtige beeld van Djinghiz Khan in de stad, waar de studenten heentrekken om te feesten. Deze generatie moet Mongolië verder brengen.
We dwalen nog wat door het State History Museum langs het roemruchte verleden van Mongolië; van een van de grootste wereldrijken ooit tot het land dat zich nu aan de periferie van het wereldtoneel bevindt. We zien de kostuums van de vele bevolkingsgroepen en clans van Mongolië. Kostuums die we terugzien bij het optreden dat we 's avonds zien; van boeddhistische chaam dansen tot aan de beroemde strotzangers.