Erdene Zuu Khiid

'552914' door WKerkhof '552914' door WKerkhof

MongoliëErdene Zuu Khiid

MongoliëErdene Zuu Khiid

Erdene Zuu Monastery.

WKerkhof

Het Erdene Zuu klooster wordt tegenwoordig gezien als een van de belangrijkste kloosters in het land. Veel tempels zijn verloren gegaan onder het communistische regime, maar wat te herstellen was, en wat er gespaard is gebleven is zo goed als in zijn oude glorie hersteld! Entree tot het klooster terrein is gratis, maar wanneer je de tempels wil bezoeken koop je een ticket van ongeveer €3,00 pp. Hiervoor mag je niet alleen vrij rondkijken, er gaat ook nog een gids mee die je meer kan vertellen over de geschiedenis en de betekenis van de vele boeddha's die je in de tempels aantreft. Wil je fotograferen? Dan koop je een speciale foto-permit, die je ongeveer €8,- tot €10,- kost. De tempel op deze foto heet de mooie naam: Golden Prayer Temple en staat binnen de klooster muren. Deze is helaas alleen van de buitenkant te bezichtigen... Wij waren hier op een speciale dag voor Boeddhisten. Zij liepen met gebedsboeken rond de stupa's van de muren van het klooster, maar ook rond verschillende belangrijke tempels. Hierbij werden gebeden opgezegd, gemediteerd en geofferd!

'533007' door JannavEek '533007' door JannavEek

MongoliëErdene Zuu Khiid

MongoliëErdene Zuu Khiid

Perfecte dag bij het.

JannavEek

De stad Kharkhorin met Mongolië’s eerste Boeddhistische klooster, Erdene Zuu Khiid, was voor mij historisch gezien de meest interessante bestemming van de reis. Van de buitenmuur van het kloostercomplex, met 108 stupa's, is op deze foto nog een deel te zien. Als je de poort doorgaat valt meteen op dat driekwart van de ruimte binnen de muren leeg is; bewijs van de verwoesting in de jaren ’30. Hier en daar liggen/staan groepjes stenen, restanten van de oude tempels. De sfeer op het kloosterterrein is sereen. Stil. En misschien was het bezoek voor mij een hoogtepunt mede omdat het gewoon zo'n mooie dag was. Of omdat het gezang van de monniken in de tempel zo'n indruk maakte. Een aanrader is een bezoek aan het fraai vormgegeven museum in de stad, gebouwd in 2011. De geschiedenis van het land wordt er uitgelegd (hoe weinig wist ik daar eigenlijk van ..!) en je kunt er de vondsten bewonderen van de opgravingen in de oude stad Kharkhorin en omgeving.

'537902' door pkoelewijn '537902' door pkoelewijn

MongoliëErdene Zuu Khiid

MongoliëErdene Zuu Khiid

Mongools Volendam

pkoelewijn

Het Erdene Zuu klooster in Kharkhorin is ook voor Mongolen een belangrijke toeristische attractie . Buiten de muren zijn veel verkoopstalletjes en je kunt jezelf laten fotograferen in een historisch kostuum. Binnen de muren is men met het boeddhisme bezig en wordt er ook advies gevraagd aan monniken. Let op de hoofdversieringen die voor de oren hangen. Ze moeten het gezicht smaller doen lijken, een begrijpelijk schoonheidsideaal bij Mongolen.

'540439' door WKerkhof '540439' door WKerkhof

MongoliëErdene Zuu Khiid

MongoliëErdene Zuu Khiid

Tempels in Erdene Zuu

WKerkhof

De belangrijkste bezienswaardigheden binnen de muren van Erdene Zuu zijn de West- de Centrale- en de Oost Tempel. De tempels bevinden zich links van de hoofdingang en dienen als museum. In alledrie de tempels staan grootse werken van belangrijke Boeddhistische meesters zoals Zanabazar. Deze kunstschatten hebben de stalinistische verwoesting overleeft doordat nomaden, met gevaar voor eigen leven deze schatten verborgen hebben gehouden! Wij waren er op een dag dat het volle maan was, een speciale dag voor veel Boeddhisten. Het mooie was dat je zo veel mensen, in vaak hun mooiste kleding, zag om hier te komen mediteren, te offeren of om raad te vragen aan de monniken! Natuurlijk was het ook een plek waar men elkaar weer zag, snuifboxjes werden tevoorschijn gehaald en het was er ook erg gezellig!

'541073' door pkoelewijn '541073' door pkoelewijn

MongoliëErdene Zuu Khiid

MongoliëErdene Zuu Khiid

Stoepa met Soyombo

pkoelewijn

Het Erdene Zuu klooster wordt omgeven door een muur waarin 108 stoepa"s zijn verwerkt. 108 is in het Boeddhisme een heilig getal ( om wel meer dan 20 redenen....). Op de stoepa staat het nationale embleem van Mongolie, de soyombo. De geometrische figuren daarin staan voor vuur, zon, maan, aarde, water en het yin-yang symbool. Dit embleem dat ook in de Mongoolse vlag is verwerkt, werd in de 17e eeuw ontwikkeld door Zanabazar, kunstenaar, staatsman en levende Boeddha, ook wel de Michelangelo van de steppen genoemd. De foto werd van binnenuit gemaakt.

'538291' door JannavEek '538291' door JannavEek

MongoliëErdene Zuu Khiid

MongoliëErdene Zuu Khiid

De tijd vergeten in d

JannavEek

Het grootste deel van de tijd die we doorbrachten op dit boeddhistische kloosterterrein was ik te vinden bij de reciterende monniken in de witte tempel Lavrin Sum. Ik vergat er gewoon de tijd. Binnen nam ik geen foto's.

'516302' door sidonius '516302' door sidonius

MongoliëErdene Zuu Khiid

MongoliëErdene Zuu Khiid

Erdene Zuu Khiid...Bo

sidonius

Erdene Zuu Khiid is een groot kloostercomplex bij de stad Karakorum. De stad is de oude hoofdstad van het Mongools/Chinese Rijk onder Chinggis Khaan. Erdene Zuu Khiid is het eerste boeddhistische klooster van Mongolie. Gesticht in 1586 door Altai Khaan. Het had destijds tussen de 60 en 100 tempels, rond de 300 gers en op het hoogtepunt waren er 1000 monniken in het complex. Lange tijd is het klooster ongebruikt gebleven. Nu is het een dynamisch complex, naast een toeristische trekpleister ook nog een levendige gemeenschap. Gelukkig zijn veel prachtige tempels bewaard gebleven, evenals beelden, maskers en thangka´s. Je kunt er gratis rondlopen, maar voor een bezoek aan de tempels moet je een toegangskaartje kopen voor rond de 3 euro. De kleine moeite zeker waard.

'533058' door JannavEek '533058' door JannavEek

MongoliëErdene Zuu Khiid

MongoliëErdene Zuu Khiid

De witte tempel Lavri

JannavEek

In de verste uithoek van het oude boeddhistisch kloosterterrein Erdene Zuu Khiid in Kharkhorin, staat deze grote witte tempel genaamd Lavrin Sum. Hij ziet eruit alsof hij in Lhasa zou kunnen staan. Ik werd er heengetrokken door de geluiden van de tempelceremonie: reciterende monniken, rinkelende bellen, schallende trompetten en doffe monotone trommelslagen. De details aan het gebouw zijn prachtig. En binnen nog meer. Hier kun je als bezoeker de monniken hun mantra's horen zingen. Ga er gerust bij zitten. Veel energie in en rondom deze tempel.

'522163' door hestermaasdam '522163' door hestermaasdam

MongoliëErdene Zuu Khiid

MongoliëErdene Zuu Khiid

Erdene Zuu klooster

hestermaasdam

Erdene Zuu Khiid klooster staat op de plek van de eerste Mongoolse hoofdstad Kharkhorin Het is het eerste Boeddhistische klooster in Mongolië, gesticht in 1586. Er waren 60 tot 100 tempels en zo'n 300 gers binnen de muren. Op het hoogtepunt waren er zo'n 1000 monniken. Onder Stalins bewind werd veel vernietigd en het Boeddhisme verboden. Nu zijn er nog 3 tempels en de muur is nog intact. De muur heeft om de 15 meter een stupa in totaal zijn er 108. 108 is een heilig nummer voor Boeddhisten.

'539533' door WKerkhof '539533' door WKerkhof

MongoliëErdene Zuu Khiid

MongoliëErdene Zuu Khiid

Dames bij de...Tibeta

WKerkhof

Op het tempelterrein van Erdene Zuu Khiid staat een Tibetaanse tempel. Deze is nog steeds in gebruik door monniken. Hier houden ze hun boeddhistische rituelen en schriftlezingen. De dag dat wij er waren, hadden we veel geluk! Het zou die avond volle maan zijn en dat is een speciale dag in het boeddhisme. Hierdoor waren er veel mensen op de been om hier te mediteren, te bidden, advies te vragen aan de monniken en feest te vieren. Ik heb het even opgezocht, en waarschijnlijk was de dag dat wij er waren de viering van de 'Eerste draaien van het Dharmawiel - Boeddha's eerste les' (Chökhor Düchen)

'544657' door WKerkhof '544657' door WKerkhof

MongoliëErdene Zuu Khiid

MongoliëErdene Zuu Khiid

Rondje Stupa's

WKerkhof

De muur rond Erdene Zuu Khiid, telt 108 (heilig getal in het Boeddhisme) witte stupa's die precies op gelijke afstand van elkaar staan in een perfect vierkant van 400 meter bij 400 meter. De mooie muur is wonder boven wonder gespaard gebleven voor de verwoestingen van de communisten in het jaar 1939, en ook een paar tempels binnen de muur zijn intact gebleven. De communisten gebruikten ze als museum, om een voorbeeld te stellen hoe slecht het Boeddhisme was... Wij hebben het geluk om er op een dag te zijn dat het volle maan was. Dit trok veel gelovigen die hier kwamen om te mediteren. Jong en oud lopen hier rond de muren met soetra's (een soort gebedsboeken) op hun rug, klokgewijs enkele rondjes rond de muur.

'548848' door WKerkhof '548848' door WKerkhof

MongoliëErdene Zuu Khiid

MongoliëErdene Zuu Khiid

108 Stupa's

WKerkhof

Boven op de ruïnes van de oude stad Kharkhorin is het Boeddhistische tempelcomplex gebouwd van Erdene Zuu. Maar een paar tempels hebben de communistische verwoesting doorstaan. De tempeluur met zijn 108 stupas is echter in zij geheel in tact gebleven! (108 is een heilig getal voor Boeddhisten) Gelovige lopen hier rond de muren met soetra's (een soort gebedsboeken) op hun rug, klokgewijs enkele rondjes rond de muur. Als je enigszins kunt hou dan rekening dat een tempelbezoek gelijk valt met de volle maan, dan is er hier meer activiteit door de locals uit de omgeving!

'535509' door pkoelewijn '535509' door pkoelewijn

MongoliëErdene Zuu Khiid

MongoliëErdene Zuu Khiid

Mongoolse toeristen

pkoelewijn

Het Erdene Zuu klooster is een van de grootste schatten van Mongolie. Het oudste Boeddhistische klooster van het land werd in 1586 door Abtai Khan gebouwd. In de 19e eeuw leefden er meer dan 1000 monniken en waren er meer dan 60 tempels binnen de muren. In 1939 ontkwam ook Erdene Zuu niet aan de zuiveringen van de communisten en werd het complex grotendeels verwoest.. Sedert 1990 is het weer een actief klooster dat bezoekers trekt uit heel Mongolie. Op de foto opa met kleinkind, deel van een grote familie die hier van de ene tempel naar de andere trok. Veel Mongolen komen hier ook om advies te vragen aan de monniken. Zij brengen dan geschenken of geld mee als tegenprestatie.

'545436' door WKerkhof '545436' door WKerkhof

MongoliëErdene Zuu Khiid

MongoliëErdene Zuu Khiid

Mooi glimmend tassie

WKerkhof

Deze oudere man had zich vandaag op zijn mooist aangekleed om samen met zijn broers de tempels van Erdene Zuu Khiid te bezoeken. Zijn zondagse hoed, speldjes en natuurlijk glimmende tas mochten niet ontbreken aan deze feilloze outfit! De meeste Mongolen leven een nomadenbestaan en dan is het niet altijd makkelijk om even bij elkaar op de koffie te gaan. De afstanden tussen families is vaak enorm, maar de band is des te hechter! Samen zijn met familie is hier dus al een feestje op zich. De broers hadden het duidelijk gezellig samen, de snuifboxjes kwamen te voorschijn en een neefje legde deze dag voor hen vast op camera. Ik had het geluk even langs het neefje te mogen staan...

'539942' door pkoelewijn '539942' door pkoelewijn

MongoliëErdene Zuu Khiid

MongoliëErdene Zuu Khiid

Del

pkoelewijn

De betekenis van het woord del in het Mongools is de traditionele jurk die zowel door mannen als vrouwen wordt gedragen. De del wordt gecompleteerd met een sjerp om het middel. Mannen dragen vooral bruine of blauwe tinten, terwijl vrouwen ook andere kleuren kiezen. De mouwen van de del vallen over de handen heen en kunnen zo ook als handschoenen dienen. Op deze foto een man in een del gemaakt van een feestelijk aandoende stof. Hij is op bezoek in het Erdene Zuu klooster, een belangrijke bedevaartplaats voor Mongolen ( meer info over het klooster bij de vorige foto).

'525764' door hestermaasdam '525764' door hestermaasdam

MongoliëErdene Zuu Khiid

MongoliëErdene Zuu Khiid

Eerste boeddhistische

hestermaasdam

Erdene Zuu Khiid klooster staat op de plek van de eerste Mongoolse hoofdstad Kharkhorin Het is het eerste Boeddhistische klooster in Mongolië, gesticht in 1586. Er waren 60 tot 100 tempels en zo'n 300 gers binnen de muren. Op het hoogtepunt waren er zo'n 1000 monniken. Onder Stalins bewind werd veel vernietigd en het Boeddhisme verboden. Nu zijn er nog 3 tempels en de muur is nog intact. De muur heeft om de 15 meter een stupa in totaal zijn er 108. 108 is een heilig nummer voor Boeddhisten.

'535293' door JannavEek '535293' door JannavEek

MongoliëErdene Zuu Khiid

MongoliëErdene Zuu Khiid

De gouden gebedsstupa

JannavEek

Een van de best bewaarde gebouwen in het tempelcomplex met de naam 'Honderd Schatten Tempel' (letterlijke vertaling van Erdene Zuu Khiid), is de Gouden Gebedsstupa. Een gebouw in Tibetaanse bouwstijl. Rond deze stupa staan acht kleinere stupa's en wat gebouwtjes. Onderweg erheen passeer ik de ger van waaruit de monniken hun spreekuur voor de lokale bevolking houden. Mensen komen hen daar om advies vragen. Vandaag zijn ze gezamenlijk het hoofd van een modern geklede jongeman aan het kaalscheren. Naar het bijbehorende verhaal kan ik alleen maar raden.

'518096' door elskuiper '518096' door elskuiper

MongoliëErdene Zuu Khiid

MongoliëErdene Zuu Khiid

Zonsondergang bij...E

elskuiper

Zonsondergang bij het Erdene Zuu klooster in Mongolië, achter de weinige gebouwen die er nog van over zijn. Tijdens het communistisch regime werden veel kloosters afgebroken en van Erdene Zuu in Kharkhorin staat alleen nog een buitenmuur en een aantal gebouwen, maar het is wel weer in gebruik. Het terrein van het klooster was nog open toen de zon onderging.

'547749' door hestermaasdam '547749' door hestermaasdam

MongoliëErdene Zuu Khiid

MongoliëErdene Zuu Khiid

Erdene Zuu Khiid

hestermaasdam

Erdene Zuu Khiid klooster staat op de plek van de eerste Mongoolse hoofdstad Kharkhorin Het is het eerste Boeddhistische klooster in Mongolië, gesticht in 1586. Er waren 60 tot 100 tempels en zo'n 300 gers binnen de muren. Op het hoogtepunt waren er zo'n 1000 monniken. Onder Stalins bewind werd veel vernietigd en het Boeddhisme verboden. Nu zijn er nog 3 tempels en de muur is nog intact. De muur heeft om de 15 meter een stupa in totaal zijn er 108. 108 is een heilig nummer voor Boeddhisten.

'539835' door pkoelewijn '539835' door pkoelewijn

MongoliëErdene Zuu Khiid

MongoliëErdene Zuu Khiid

Honderd Schatten

pkoelewijn

Het Erdene Zuu ( Honderd Schatten) Klooster werd in 1586 gesticht door Altai Khaan.Het was het eerste Boeddhistische klooster in Mongolie. Binnen de muren stonden 60 a 100 tempels en ongeveer 300 gers en er woonden in de piekperiode wel 1000 monniken. Het klooster kende zijn ups en downs totdat in 1937 de Stalinisten een einde maakten aan het kloosterleven. Er bleven slechts drie tempels staan en een onbekend aantal monniken werd vermoord of naar Siberie verbannen. Gelukkig werden veel beelden, thangka's en maskers verstopt . In 1965 werd het klooster weer geopend als museum. Na 1990 werd de vrijheid van godsdienst hersteld en kreeg het klooster weer een godsdienstige functie. De verstopte schatten werden langzamerhand weer teruggebracht. Het terrein is omgeven door een muur met 108 stupa's en toont tamelijk leeg. Logisch gezien de geschiedenis. Het is thans een belangrijk bedevaartsoord voor de Mongolen. Op de foto zie je links de Gouden Gebedsstupa uit 1799. Achterin de in Tibettaanse stijl gebouwde Lavrin Sum waar elke ochtend ceremonies plaatsvinden.

'496046' door svdmeij '496046' door svdmeij

MongoliëErdene Zuu Khiid

MongoliëErdene Zuu Khiid

Sterrenhemel in...Mon

svdmeij

Een mooi uitzicht naast de Ger naar de eindeloze sterrenhemel, nabij Erdene Zuu. Op de foto misschien niet zichtbaar maar het was erg koud in februari in Mongolië met -25.

'540140' door WKerkhof '540140' door WKerkhof

MongoliëErdene Zuu Khiid

MongoliëErdene Zuu Khiid

Erdene Zuu Khiid

WKerkhof

Het Erdene Zuu is het oudste Boeddhistische klooster van Mongolië. Het werd in 1586 gebouwd op de ruines van de stad Khoakorum (spreek uit: Hararoem). Het groeide uit tot een mooie en druk klooster met meer dan 1000 moniken en 60 tempels in de 19de eeuw! Met de komst van het communisme werden de meeste tempels compleet verwoest, maar wonder boven wonder zijn er enkele blijven staan, en ook de muur met 108 stupa's heeft het regiem overleefd! Het is een hele bijzondere plek die je zeker niet over kunt slaan als je in Mongolië bent! Met de drone krijg je een heel bijzonder mooi overzicht met de stad op de achtergrond!

'559153' door WKerkhof '559153' door WKerkhof

MongoliëErdene Zuu Khiid

MongoliëErdene Zuu Khiid

Bijkletsen bij Erdene

WKerkhof

Het Erdene Zuu klooster wordt tegenwoordig gezien als een van de belangrijkste kloosters in het land. Veel tempels zijn verloren gegaan onder het communistische regime, maar wat te herstellen was, en wat er gespaard is gebleven is zo goed als in zijn oude glorie hersteld! Entree tot het klooster terrein is gratis, maar wanneer je de tempels wil bezoeken koop je een ticket van ongeveer €3,00 pp. Hiervoor mag je niet alleen vrij rondkijken, er gaat ook nog een gids mee die je meer kan vertellen over de geschiedenis en de betekenis van de vele boeddha's die je in de tempels aantreft. Wil je fotograferen? Dan koop je een speciale foto-permit, die je ongeveer €8,- tot €10,- kost. De tempel op deze foto heet de mooie naam: Golden Prayer Temple en staat binnen de klooster muren. Deze is helaas alleen van de buitenkant te bezichtigen... Wij waren hier op een speciale dag voor Boeddhisten. Zij liepen met gebedsboeken rond de stupa's van de muren van het klooster, maar ook rond verschillende belangrijke tempels. Hierbij werden gebeden opgezegd, gemediteerd en geofferd! Maar natuurlijk ook gezellig gekletst met alle oude bekenden die je weer tegen komt op zo'n speciale dag!

'570472' door jeannette '570472' door jeannette

MongoliëErdene Zuu Khiid

MongoliëErdene Zuu Khiid

Van binnen

jeannette

Sommigen van jullie vroegen bij mijn laatste foto hoe het interieur van zo'n tempel eruit ziet. Ik maakte deze foto in een tempel daar, deze was in een Mongoolse tent.