Centraal Mongolië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het ontstaan van White Lake

Centraal Mongolië,
Mongolië


Het grote Terkhiin Tsagaan Nuur or Great White Lake ligt in centraal Mongolië en is lang geleden ontstaan....

Een kleine familie met alleen een zoon woonde hier in hun ger. In de buurt van de ger lag een waterput waar vader en zoon elke dag water gingen halen. Iedere dag sloot vader de waterput weer af met een deksel en drukte zijn zoon op het hart dat hij dit nooit mocht vergeten.
De zoon werd steeds ouder en verantwoordelijker en vader liet hem steeds vaker alleen het water putten, maar elke keer zei hij tegen zijn zoon dat hij niet mocht vergeten de deksel terug op de put te doen. Dat ging vele malen goed, moeilijk was de opdracht immers niet.
Tot op een dag de zoon thuis kwam, en het water in de vallei begon te stijgen... en stijgen.... 'Je bent toch niet vergeten het deksel terug op de put te leggen?' vraagt vader. Samen snellen ze naar de waterput en proberen tevergeefs te put te dichten, maar het water is te krachtig en blijft maar uit de put komen.

Gelukkig was Mandal, een groot worstelaar, in de buurt. Hij nam de top van de berg van Uranmandaland en plaatste die op de put! Hiermee stopte het water en bleef er een prachtig groot meer achter, met een klein eilandje!

Midden in dat meer is nog steeds het topje van de berg te zien (als een klein eilandje) dat precies lijkt te passen op de enige platte berg die om het meer heen ligt!