Centraal Mongolië

'406913' door Feije '406913' door Feije

MongoliëCentraal Mongolië

MongoliëCentraal Mongolië

Mongoolse sjamaan...b

Feije

Het sjamanisme - de oorspronkelijke religie van Mongolie - is weer terug sinds het einde van de communistische periode, begin jaren '90. Gedurende het grootste deel van de twintigste eeuw was elke vorm van godsdienst verboden, ontelbare boedhistische kloosters werden vernield, monniken en boedhistische en sjamanistische priesters werden vervolgd en soms vermoord. Sinds de democratie z'n intrede heeft gedaan, zijn de Mongolen op zoek naar de oude identiteit. Het Sjamanisme, dat al eeuwen voor de intrede van het boedhisme de 'staatsreligie' van Mongolie was, is daar een onderdeel van. Jonge sjamanen, zoals op de foto, blazen de oude traditie nieuw leven in. De sjamaan offert paardemelk aan de aarde, alvorens in contact te treden met de wereld van de geesten.

'490361' door Fietser '490361' door Fietser

MongoliëCentraal Mongolië

MongoliëCentraal Mongolië

Eindeloze steppen

Fietser

Wanneer je aan Mongoloie denkt dan denk je aan eindeloze steppen en dat klopt ook. Een land 40 x zo groot als Nederland met nog geen 4 miljoen inwoners waarvan 1,5 in Ulaan Batar dan is de rest wel leeg. Beneden om de hoek hadden wij onze tentjes opgeslagen en in een mum van tijd hadden we al visite. Nieuwsgierig.

'531770' door JannavEek '531770' door JannavEek

MongoliëCentraal Mongolië

MongoliëCentraal Mongolië

Nomadenleven wat...bl

JannavEek

Onderweg naar de Orkhonvallei zie ik dit typisch Mongools beeld. En ja, ook de nomadenfamilies zijn door de jaren heen wel wat verwesterd. Ze hebben zonnepanelen en accu's voor elektriciteit, een motor om de kuddes te verzamelen en om boodschappen te doen, en steeds vaker ook een (energiezuinige) televisie met schotel met 60 kanalen :) Echter, de rest blijft nog steeds wel zoals het was. De man en vrouw brachten net de kudde geiten binnen en zijn nu aan het melken. De kinderen spelen voor de ger - sinds enkele dagen pas zijn zij weer thuis, voor hun drie maandenlange zomervakantie (juni-juli-augustus). In afgelegen gebieden zijn er geen scholen en gaan kinderen naar de aimag (= provincie) hoofdsteden om in een internaat te verblijven. In de winter hebben ze nog een (tweeweekse) vakantie. Wat ook nog steeds wel blijft zoals het was, is de overweldigende natuur rondom de ger, de uitgestrekte vlaktes en weides met aan de horizon de prachtige bergen. En gelukkig maar.

'543489' door WKerkhof '543489' door WKerkhof

MongoliëCentraal Mongolië

MongoliëCentraal Mongolië

Het ontstaan van Whit

WKerkhof

Het grote Terkhiin Tsagaan Nuur or Great White Lake ligt in centraal Mongolië en is lang geleden ontstaan.... Een kleine familie met alleen een zoon woonde hier in hun ger. In de buurt van de ger lag een waterput waar vader en zoon elke dag water gingen halen. Iedere dag sloot vader de waterput weer af met een deksel en drukte zijn zoon op het hart dat hij dit nooit mocht vergeten. De zoon werd steeds ouder en verantwoordelijker en vader liet hem steeds vaker alleen het water putten, maar elke keer zei hij tegen zijn zoon dat hij niet mocht vergeten de deksel terug op de put te doen. Dat ging vele malen goed, moeilijk was de opdracht immers niet. Tot op een dag de zoon thuis kwam, en het water in de vallei begon te stijgen... en stijgen.... 'Je bent toch niet vergeten het deksel terug op de put te leggen?' vraagt vader. Samen snellen ze naar de waterput en proberen tevergeefs te put te dichten, maar het water is te krachtig en blijft maar uit de put komen. Gelukkig was Mandal, een groot worstelaar, in de buurt. Hij nam de top van de berg van Uranmandaland en plaatste die op de put! Hiermee stopte het water en bleef er een prachtig groot meer achter, met een klein eilandje! Midden in dat meer is nog steeds het topje van de berg te zien (als een klein eilandje) dat precies lijkt te passen op de enige platte berg die om het meer heen ligt!

'553339' door hestermaasdam '553339' door hestermaasdam

MongoliëCentraal Mongolië

MongoliëCentraal Mongolië

Kamperen bij het Ugii

hestermaasdam

We hebben onze tenten opgezet bij het Ugii meer, we zijn hier niet helemaal alleen, nog 2 gers en een soort voorraad schuur. Bij het meer lopen wat koeien.

'533690' door JannavEek '533690' door JannavEek

MongoliëCentraal Mongolië

MongoliëCentraal Mongolië

Paarden bij een...wat

JannavEek

Tijdens onze tocht op de steppe zien we opeens zoiets moois als deze grote groep paarden bij een waterplaats. Tijd om even te stoppen! De paarden zijn half wild, en half niet want ze zijn van iemand. De hoeder houdt de kudde vrij grazend. Er zijn nergens hekken. Maar 's avonds gaan de paarden uit zichzelf naar huis (de ger) of hij komt ze even halen. En natuurlijk geen stallen daar. We blijven ons verwonderen. Volgens onze reisgids leven er in Mongolië 4 keer meer paarden dan mensen en dat zegt een hoop over de status die het paard inneemt in de Mongoolse cultuur.

'431713' door Feije '431713' door Feije

MongoliëCentraal Mongolië

MongoliëCentraal Mongolië

Herder, Mongolie

Feije

Mongolie is naar men zegt het leegste land op aarde, gerekend naar het aantal inwoners per vierkante kilometer. En inderdaad: wie hier rondrijdt kan zich urenlang alleen op de wereld wanen, met slechts nu en dan een kortstondige rendez-vous met een herder die z'n schapen, yaks of paarden naar graziger velden loodst.

'553214' door WKerkhof '553214' door WKerkhof

MongoliëCentraal Mongolië

MongoliëCentraal Mongolië

Yakken in Mongolië

WKerkhof

Naast geiten, paarden en kamelen hebben veel mensen in Mongolië yakken. De yak is een sterk lastdier die bijzonder goed tegen de kou kan. Doordat hun hele lijf bedekt is met een hele lange vacht (soms wel tot de grond) kunnen ze beter tegen de kou dan enig ander lastdier en kunnen daardoor makkelijker overleven op grote hoogtes. De yak wordt niet alleen als lastdier gebruikt, van haar melk maken de mensen boter en kaas. De haren en onderwol worden verwerkt tot kleding en tentdoeken en van de mest worden droge mestkoeken gemaakt die gebruikt worden als brandstof. Het vlees van de yak kan gegeten worden en het vet wordt gebruikt als een bindmiddel voor verf! De naam 'yak' komt van het Tibetaanse woord yag, of gyag Als wij 's avonds onze yurt opzoeken, staan deze grote grazers ons vriendelijk op te wachten.

'537071' door pkoelewijn '537071' door pkoelewijn

MongoliëCentraal Mongolië

MongoliëCentraal Mongolië

Dieren

pkoelewijn

Rijdend door Mongolie ga je beseffen hoe immens groot dit land is, hoe weinig mensen er wonen ( buiten Ulaanbaatar 1,5 miljoen) en hoeveel dieren er rondlopen ( schattingen lopen uiteen van 40 tot 8o miljoen). Dit beeld blijft op je netvlies gegrift: groene vlakte, een paar gers en een kudde. In dit geval schapen en kashmirgeiten. .

'492082' door Fietser '492082' door Fietser

MongoliëCentraal Mongolië

MongoliëCentraal Mongolië

Vele wegen

Fietser

In Mongolie zijn wenig asfalt wegen, een enkele tussen de grotere steden. Wel zijn er veel zandwegen tot wel soms 10 naast elkaar. Men maakt een nieuwe weg als de huidige slecht wordt. Soms zie wanneer je op een heuvel staat de weg zich splitsen in meerdere wegen. maar ze komen altijd (dat hoop je maar) weer bij elkaar. Soms pas naar 10 km. Wordt je wel onrustig van op de fiets. Een stukje omrijden is hier wel even anders dan in Nederland.

'460084' door jamievanommering '460084' door jamievanommering

MongoliëCentraal Mongolië

MongoliëCentraal Mongolië

Verkoopstertje

jamievanommering

Ik vind kindjes fotograferen het leukste wat er is. In Mongolië komen we dit schattige meisje tegen bij een souvenir stalletje bij het Erdene Zuu tempelcomplex. Ze helpt haar moeder bij de verkoop van boeddha beeldjes en sieraden en ze heeft er duidelijk lol in. Ik maak een hele reportage van haar en vergeet bijna de tempel te fotograferen, waar we eigenlijk voor gekomen zijn.

'541789' door pkoelewijn '541789' door pkoelewijn

MongoliëCentraal Mongolië

MongoliëCentraal Mongolië

De winnaars

pkoelewijn

De winnaars van de paardenrace worden aan het publiek gepresenteerd. De jochies kijken helemaal niet blij of trots, tja, wat moet je als 10-jarige met een oorkonde en een schaap als prijs? Voordat ik naar Mongolie ging heb ik nooit geweten dat de jockeys van de paardenraces kinderen zijn...

'541288' door pkoelewijn '541288' door pkoelewijn

MongoliëCentraal Mongolië

MongoliëCentraal Mongolië

Tuin

pkoelewijn

Zoals sommigen terecht opmerkten bij de vorige foto, heeft de Mongoolse Nomaden-Jan Modaal een iets grotere tuin dan bij ons. De grond is in Mongolie van iedereen en als je wilt kun je ( als Mongool) maximaal 400 m2 permanent bezetten. Men is ook heel voorzichtig met de rivieren en meren. Wassen en plassen in de rivier wordt niet gedaan. De wc is een gat in de grond.

'554931' door WKerkhof '554931' door WKerkhof

MongoliëCentraal Mongolië

MongoliëCentraal Mongolië

Paarden in Mongolië

WKerkhof

Paarden spelen in hele belangrijke rol in de Mongoolse cultuur. Het land telt ongeveer 3 miljoen paarden, en dat is meer dan dat er mensen wonen... De paarden lopen over het algemeen vrij rond, en zorgen voor hun eigen voedsel op de steppe. Het leven van een Mongools paard verschilt weinig van een wild paard. Wanneer er een rijpaard of racepaard nodig is worden de paarden bij elkaar gedreven en een paard uitgekozen en mak gemaakt. Een paard hebben is in Mongolië geen luxe zoals bij ons, natuurlijk is het een bron van rijkdom, maar veelal is het gewoon noodzakelijk om een paard te hebben. Voor het vervoer, het eten en het drinken... Veel nomaden verruilen in deze moderne tijd wel vaak hun trouwe viervoeter voor een gemotoriseerde tweewieler met meer pk. Hierdoor kan er veel meer gedaan worden in kortere tijd...

'513720' door sidonius '513720' door sidonius

MongoliëCentraal Mongolië

MongoliëCentraal Mongolië

Orkhon vallei, land..

sidonius

De Orkhon vallei is een prachtig gebied in Centraal Mongolië. Oude vulkanen laten er hun sporen na. We volgen een meanderende rivier en komen regelmatig mensen te paard tegen. Veel grote losse keien en rotsblokken onderweg, fotogeniek in het landschap. Vlak voor onze kampeerplek zijn de rotsblokken vervangen door oud gestold lavagesteente. Honderden jaren geleden was hier de laatste vulkaanuitbarsting. We kamperen aan de oever van de rivier en zien een ruiter te paard een grote kudde yaks de rivier in leiden: ze moeten oversteken om de gers aan de overkant te bereiken. Ongetwijfeld hun thuisbasis.

'552956' door WKerkhof '552956' door WKerkhof

MongoliëCentraal Mongolië

MongoliëCentraal Mongolië

Onderweg in Mongoië

WKerkhof

Wanneer je een rondreis door Mongolië wil reizen is dat verstandig om met een chauffeur te doen. De wegen zijn slecht en vaak niet 'echt' aanwezig. Een chauffeur weet de weg op zijn duimpje te vinden door dit immense land. Ook kent hij zijn auto, vaak een Russisch busje, van binnen en van buiten. Pech onderweg? Meestal kunnen ze dit ter plekke oplossen! Wij hadden pech midden in de hitte van de Gobi woestijn, maar onze chauffeur Amraa krijg het na 3 uur onder de auto te hebben gelegen, een hoop te hebben gevloekt, toch voor elkaar dat we weer verder konden rijden! Wil je het jezelf niet al te moeilijk maken neem dan ook een gids mee, deze spreekt engels en regelt de overnachtingen, maaltijden en activiteiten voor je. Dit is erg handig in een land waar zo goed als niemand Engels praat!

'539431' door pkoelewijn '539431' door pkoelewijn

MongoliëCentraal Mongolië

MongoliëCentraal Mongolië

Paardenmelk (4)

pkoelewijn

Na de paardenraces op de tv werd het hoog tijd om de paarden te gaan melken. De merries met hun veulens waren al bijeen gedreven door de twee zoons. Oma trok haar melkjurk aan en liet zich assisteren door onze chauffeur, die van wanten wist. Hij legde een veulentje aan, liet die 1 slokje nemen, waarna hij het veulentje wegtrok en oma de melk in haar emmertje ging tappen. De nomaden maken airag van paardenmelk. Dit is een laagalcoholisch helder kleurloos drankje dat door fermenteren wordt verkregen. De airag wordt soms ook nog gedestilleerd om een soort paardenwodka te bereiden.

'512750' door hestermaasdam '512750' door hestermaasdam

MongoliëCentraal Mongolië

MongoliëCentraal Mongolië

Rust en ruimte

hestermaasdam

De naam 'jak' komt van het Tibetaanse woord yag, of gyag, waar overigens alleen de stier zo genoemd wordt, de koe is een dri of nak. Een wilde jak is zwart-bruin van kleur. Tamme jaks komen in meerdere kleurvarianten voor: bruin, zwart, rood, wit, of gevlekt. Wandelen in deze omgeving is geweldig, de rust en ruimte en het prachtige landschap; het is genieten.

'518880' door elskuiper '518880' door elskuiper

MongoliëCentraal Mongolië

MongoliëCentraal Mongolië

Naar huis voor de...r

elskuiper

Een beeld dat meer mensen voor ogen hebben als ze aan Mongolië denken. Om kuddes te drijven zagen we naast paarden ook vaak motors, bovendien is in sommige slecht begaanbare gedeeltes van Mongolië, zoals hier in Orkhon Valley NP, een motor ook een beter vervoersmiddel. Deze motorrijder op de foto was volgens mij op weg naar de ger waar wij net vandaan kwamen, we hadden een praatje gemaakt met zijn gastvrije vrouw en ze verwachtte hem elk moment.

'509482' door hestermaasdam '509482' door hestermaasdam

MongoliëCentraal Mongolië

MongoliëCentraal Mongolië

Paardrijden

hestermaasdam

Wat is er nu mooier dan een rit te paard door de eindeloze ruimte in Mongolië. Gelukkig zijn er voor toeristen "gewone" zadels want wat hier gebruikelijk is zal voor ons hard wennen zijn; een houten zadel met aan de voor en achterkant een hoog opstaande rand. Deze mannen zijn verantwoordelijk voor de paarden.

'524888' door hestermaasdam '524888' door hestermaasdam

MongoliëCentraal Mongolië

MongoliëCentraal Mongolië

Op de koffie!!

hestermaasdam

Soms hobbelen we uren in de bus zonder een teken van leven te zien. Maar als we stoppen voor koffie of lunch, zomaar langs het pad dan komt er altijd wel iemand buurten. Wij zien niemand maar zij zien ons duidelijk wel!

'500648' door hestermaasdam '500648' door hestermaasdam

MongoliëCentraal Mongolië

MongoliëCentraal Mongolië

Bokkesprongen

hestermaasdam

Dan wordt het paard bereden, het is zaak om het paard zo hard mogelijk aan te sporen zodat deze veel snelheid maakt, het is dan veel lastiger voor het paard om gekke bewegingen te maken.

'532104' door sidonius '532104' door sidonius

MongoliëCentraal Mongolië

MongoliëCentraal Mongolië

Clouds and Sky

sidonius

Mongolië is al vaak bezongen om zijn prachtige wolkenpartijen en eindeloze luchten. En terecht. Grote delen van het land bestaan uit steppen met letterlijk oneindige ruimte. Die vlaktes kunnen bestaan uit kiezelsteen, zand of zoals op deze foto bloeiend bieslook. Als er ergens op deze aarde nog ruimte is, dan is het wel in Mongolië. Overigens is dit landschap maar één van de vele gezichten van het land. Tip: laat je verrassen en ga naar Mongolië. Maak een rondreis waarmee je veel meer van het prachtige land ziet dan wanneer je met de trans Mongolië express gaat. Mongolië is met een groepsreis, maar ook individueel goed te bereizen. Je hebt wel een gids nodig omdat de infrastructuur nog eenvoudig is en het lastig kan zijn om je weg te vinden. Kijk voor meer informatie eens op www.mongoliatourism.gov.mn

'552425' door WKerkhof '552425' door WKerkhof

MongoliëCentraal Mongolië

MongoliëCentraal Mongolië

Ulaan Tsutgalan...wat

WKerkhof

Niet ver van de familie waar we mochten slapen is de Ulaan Tsutgalan waterval. Deze mooie brede waterval wordt ook wel Red Waterfall of Orkhon Waterfall genoemd. Echt een verrassing in het glooiende, groene Mongoolse landschap Hij ligt in het Orkhon Valley NP en is zo'n 20.000 jaar geleden ontstaan door aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Hij is 16 meter hoog en 5 meter breed Ben je in de buurt, ga hier zeker even een kijkje nemen, je hebt de waterval zo goed als voor jezelf, geen toerist te bekennen op deze mooie plek! Vanaf een kleine parkeerplaats met eenvoudig toilet is het een korte wandeling van maximaal 10 minuten naar de waterval!