Centraal Mongolië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Centraal Mongolië image

Onderdeel bij onderdeel...

Centraal Mongolië
Mongolië
WKerkhof

Onderdeel bij onderdeel...

Al dagen liep de versnellingsbak niet lekker en na veel gevloek, gerommel en gemorrel begaf hij het midden in de Gobi woestijn. Na 5 uur sleutelen in een temperatuur van tussen de 35 en 40 graden, heeft onze chauffeur het probleem gevonden en voorlopig gefixt. Hoewel wel duidelijk is dat er een nieuwe versnellingsbak moet komen. Zeker voordat we het verlaten Westen van Mongolië in zullen gaan!

Al snel blijkt dat er in Ulaanbaatar geen versnellingsbak te krijgen is van dit 'nieuwe' model en moet er terug gegaan worden naar zijn roots: Rusland. Er wordt gebeld en geprobeerd het onderdeel te bestellen en dan ook nog eens op de plek te krijgen waar wij dat moment zullen zijn. Na een paar mislukte pogingen schijnt het dan toch geregeld te zijn en zullen we over een paar dagen hort en stoot vrij kunnen rijden!
De chauffeur heeft er vertrouwen in, wij wat minder...
Ondertussen blijft ons busje toch gewoon rijden!

Bij White-lake zullen we twee nachten blijven, dus dat zou de ideale plek zijn voor Amraa (chauffeur) om zijn busje te fixen, nu alleen de nodige onderdelen nog.

Wij hebben een rit van zo'n 300 kilometer voor de boeg en zitten braaf achterin in afwachting wat gaat komen. Er worden heel wat telefoontjes gepleegd, waar we natuurlijk niks van begrijpen, maar de toon waarop er wordt getelefoneerd geeft ons goede hoop.
Dat je in Mongolië niet zomaar even je auto naar een garage brengt om je probleem op te lossen was wel duidelijk, maar blijkbaar is er ook niet 1 punt waar je alles kan kopen...

Het eerste afhaalpunt: Langs een mooie rivier staan twee kleine tentjes. Een man komt uit zijn tentje, haalt een doosje uit zijn auto die Amraa betaald, en we gaan weer....

Het tweede afhaalpunt: En parkeerplaats in Tsetserleg (stadje) staat een buschauffeur ons op te wachten met een zware plastic tas. Aan Amraa's gezicht kunnen we haast aflezen dat dit zijn gewenste versnellingsbak moet zijn!

Het derde afhaalpunt: We rijden nog even het stadje in, wij doen wat boodschappen en Amraa loopt het auto-gedeelte van de zwarte markt op. Steeds komt hij even de auto in met kleine zakjes, en onderdeeltjes.... Het lijkt erop dat we bijna compleet zijn.

Het vierde afhaalpunt: Nog geen uurtje verder, langs de geasfalteerde weg staat een auto ons op te wachten. Weer wordt een er zware zak met metalen onderdelen overhandigd en betaald.

Een vijfde stop: Een kleine auto en reparatie krot, Hier wordt het laats gekregen metaal bewerkt. Er wordt gelast en geschaafd tot Amraa zegt dat het goed is

De laatste stop is de plek waar we zullen overnachten, een familie aan het witte meer. Hier staat een soortgelijk busje als het onze, en alle onderdelen liggen er als een grote puzzel naast. We zijn dus niet de enige met pech onderweg....
Na een warme kop thee en wat koekjes bij onze nomaden familie, kan Amraa niet wachten en trekt gelijk zijn oude kloffie aan om onder de auto te duiken. Niet zijn auto, maar de auto van zijn collega. Het laatste onderdeel wat we onderweg opgehaald hadden blijkt voor hem te zijn en samen fixen ze tot laat in de avond het probleem en zetten alles weer terug op z'n plek.

Nu maar hopen dat onze versnellingsbak er morgen ook moeiteloos ingaat...

Foto's

028e4.jpg
028e4.jpg
WKerkhof
1db5a.jpg
1db5a.jpg
WKerkhof
96f28.jpg
96f28.jpg
WKerkhof
2e17a.jpg
2e17a.jpg
WKerkhof
a024a.jpg
a024a.jpg
WKerkhof
f137b.jpg
f137b.jpg
WKerkhof