Mongolië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Mongolië image

Heavy-Packers

Mongolië
Azië
WKerkhof

Heavy-Packers

Waar het in Nederland stikt van de regels en wetten in verband met het gebruik van een drone, is er op het wereldwijde web niets te vinden hoe dit geregeld is in Mongolië. Wel logisch eigenlijk in een land waar drones amper bekendheid genieten en er een stuk minder regeltjes zijn dan in Nederland. Hier wordt er vanuit gegaan dat je je gezonde verstand gebruikt, dus ook wat het gebruik van een drone betreft (nemen we gemakshalve maar aan).

Waar we in Nederland bijna moeiteloos door de douane komen is dat in Rusland en vooral Mongolië andere koek. De rugtas moet open, alles moet eruit, weer erin en toch maar weer eruit. Dat het een drone is (camera helikopter) is nog wel duidelijk te maken, maar of hij mee mag de cabine in... daar moet druk over gediscussieerd worden. De hogere baas wordt erbij geroepen en we krijgen gelukkig groen licht en kunnen alles weer inpakken!

Met de helft van onze bagage (een groot deel hebben we achter kunnen laten in ons Guesthouse in de hoofdstad) Komen we aan in Dalangazad. Hier worden we opgewacht door onze gids en chauffeur voor de komende drie weken. Er staat een mooi Russisch busje op ons te wachten, maar wij moeten nog even op de bagage wachten... en waar ze normaal gesproken backpackers rond mogen rijden, staan er nu twee heuse heavy-packers voor hun neus. Beide zijn we gewapend met een zware rugzak en een middelzware weekendtas.

Na een eenvoudige lunch gaan we op pad en de eerste fotostop dient zich al snel aan. We pakken beide onze rugzakken van onder de bank, en twee nieuwsgierige koppies kijken ons vol verwachting vanaf de voorste stoelen in de bus aan, ze hebben nog echt geen idee wat we allemaal meesjouwen en wat er uit de tassen gaat komen. Met ogen vol verbazing zien ze dat Brian een heuse helikopter uit zijn rugzak haalt!
De vleugeltjes worden bevestigd en al snel is ook de batterij opgewarmd en kunnen we gaan vliegen. Via de Ipad die we kunnen bevestigen in de controller zie je precies welk beeld de camera doorgeeft!

Foto's maken met een drone geeft niet alleen een verrassend bird-eye beeld, maar levert ook veel leuke momenten op. Zo zijn niet alleen onze gids en chauffeur er telkens als de kippen bij wanneer we een drone-stop maken, vaak komen mensen van ver als ze de helikopter in de lucht horen zoemen. Steeds hebben we zo een leuk contact met de lokale bevolking en houden we er natuurlijk ook een leuke drone-fie aan over.

Ook op de logeeradressen gaat de drone eigenlijk elke keer wel even de lucht in. Niet perse omdat het er steeds zo mooi is, maar ook omdat chauffeur Amra meteen enthousiast aan de familie verteld heeft dat wij een helikopter bij hebben!

Het enige probleem was het opladen van de drone. De autolader heeft niet genoeg power om de batterij te laden een ook op de logeeradressen, waar met het enkel met wat zonnepanelen en een kleine generator moeten doen, is laden niet mogelijk.
Samen met Urnaa en Amra wordt zorgvuldig uitgekiend op welke plekken we kunnen laden. Omdat ze het zelf ook zo leuk vinden wordt er soms zelfs voor de lunch naar een supermarktje gereden, de batterijen daar afgegeven om in het stopcontact te stoppen, doorgereden naar een mooie rustige plek voor lunch en daarna weer terug naar het supermarktje om alles op te halen!
Het is een heel gesjouw zo’n drone mee op reis, maar vanuit vele opzichten helemaal de moeite waard!

Als het maar enigszins kan nemen we de drone elke keer mee!

Foto's

80cc5.jpg
80cc5.jpg
WKerkhof
a1c40.jpg
a1c40.jpg
WKerkhof
f4042.jpg
f4042.jpg
WKerkhof
88bb8.jpg
88bb8.jpg
WKerkhof
a978e.jpg
a978e.jpg
WKerkhof