Slapen in Mongoolse tent image
Maartenscholten

Slapen in Mongoolse tent

In Mongolië slaap je meestal in yurts: trekkerstenten van vilt. Vanaf nu kun je echter ook in Nederland in een echte Mongoolse tent overnachten, en wel in Otterlo op de Veluwe.

Een yurt lijkt helemaal niet op een gewone tent. Hij is groot, rond en het houten geraamte wordt bedekt met vilt. De tenten in Otterlo zijn door Mongoolse azielzoekers opgebouwd. Voor de hele klus is geen enkele haring gebruikt. In het midden van de yurt ligt een zware zwerfkei zodat de tent niet wegwaait.

Goede isolatie
In Mongolië wonen maar liefst twee miljoen mensen in yurts. De trekkerstenten moeten goed geïsoleerd worden, want ze staan in gebieden waar het wel veertig graden kan vriezen en waar het altijd waait. Ze worden voornamelijk gebruikt door nomaden. Middenin de yurt brandt een vuur en een stevige voordeur houdt ongewenste gasten buiten.

Het huren van een yurt
In Otterlo zijn de yurts op precies dezelfde manier opgebouwd, alleen vervangt een houtkachel het houtvuur. Je kunt de yurts afhuren met je gezin of met groepen tot 35 personen. Voor vier personen betaal je 75 euro per nacht. Stroom en water is niet in de tent aanwezig, maar even verderop staat alles klaar om je eigen potje te koken. Douchen en wassen kan in een apart gebouw. Kijk voor meer info op de site van Otterlo Actief.