Sepilok

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sepilok image

Neusapen en Oerang Utans

Sepilok
Maleisië
Jeannette

Neusapen en Oerang Utans

22 juli
Om half negen vertrekken we met onze auto met chauffeur. We overleggen over ons programma en we willen om half 12 bij het reservaat voor Neusapen (Labuk Bay) zijn bij de eerste voeder ronde.
Eerst bezoeken we de mooie en grote nieuwe Chinese tempel die 4 km buiten het centrum ligt. Hij ligt prachtig boven op een heuvel van waaruit je een mooi uitzicht hebt over Sandakan. Daarna brengt de chauffeur ons naar de Water village, een kleurrijke wijk in het water op palen, een hele fotogenieke plek.
Dan op weg naar de apen van Labuk Bay. De weg er naar toe is onlangs geasfalteerd en, in tegenstelling tot wat in de Lonely Planet staat, goed te rijden. We rijden kilometers lang door palmolie plantages, wat een verpesting van het landschap!
De entree is fors 60 ringet pp en 40 ringet per camera (samen voor 2 personen 40 euro, wat hier een kapitaal is).
Het is erg kleinschalig, er zijn misschien 15 mensen. De ranger is een leuke jongeman die veel verteld over de apen en moeite doet om de dieren goed te laten zien. Eerst komt er een Silver Leaf monkey, die tussen ons doorloopt op het platform.
Daarna worden op 3 verschillende plateaus de neusapen oftewel Dutch monkeys of Proboscis monkey geroepen.
Er komen er wel 20, jong en oud en voornamelijk vrouwtjes. Op een gegeven moment komt met veel lawaai het mannetje, die enorm groot is en een nog grotere neus heeft, aangerend op de familie.
Schitterend om te zien is dit.
Erg leuk is dat de ranger op het eind speciaal voor mij de Neushoornvogel (Hornbill) roept en deze komt op 2 meter afstand van ons zitten.
Er is overigens sinds kort ook een tweede platform die nog verder in het bos ligt en waar om 9.30 uur en 16.30 uur de voeder tijden zijn.
Daarna rijden we richting Sepilok het bekende rehabilitatie centrum voor Oerang Utans.
Dit is groots opgezet en hier komen enorme aantallen toeristen. Er is een klein restaurantje waar we kunnen wachten tot de "voorstelling" van 15 uur.
Er is 1 grote plek in het bos waar de hordes toeristen moeten staan om te wachten
Eerst komt er een kleintje, daarna een enorme Oerang Utan die dwars door het publiek loopt. Dit is indrukwekkend, temeer zij er vervolgens midden tussen gaat zitten en met haar wijze ogen de mensen gaat zitten bekijken. Een rilling gaat door mij heen en ik denk: wie kijkt hier naar wie?
Mijn fototoestel staat op een verkeerde lichtstand en door alle opwinding krijg ik hem niet in de goede stand. Het fotograferen geef ik dan maar op. Ik heb gelukkig ook mijn filmcamera nog, hoewel ik dit vooral toch met mijn ogen wil volgen.
Er komen meerdere Utans en ze spelen nog wat met elkaar en de makaken stelen hun voedsel, wat grappig is om te zien. Deze makaken zijn heel brutaal en komen met jong op de rug eng dichtbij. We hadden geluk hoorden we want sommige mensen hadden 's ochtends maar 1 Oerang Utan gezien.

Foto's

37338.jpg
37338.jpg
Jeannette
556b8.jpg
556b8.jpg
Jeannette
d0367.jpg
d0367.jpg
Jeannette