Sarawak foto's & tips

'308516' door AnitaOedit '308516' door AnitaOedit

MaleisiëSarawak

MaleisiëSarawak

Iban Man

AnitaOedit

Tijdens mijn reis in Borneo - Sarawak, heb ik een speciale portret fotografie mogen doen van de Iban mannen en vrouwen. Ik weet niet of jullie het weten maar deze tribes lijdt aan blindheid. De oudere generatie is erg slecht aan toe en vandaar dat ze regelmatig binnen in hun longhouse verblijven. Ik heb diverse locals gevraagd wat de oorzaken zijn van hun blindheid, maar iedereen kwam met verschillende verhalen. Zelfs ben ik geen dokter en kan ook geen medische verklaring hierover geven. Extra info; deze iban man, Chief Kayan, is slechtziend.

'452387' door TicoTica '452387' door TicoTica

MaleisiëSarawak

MaleisiëSarawak

Bako np

TicoTica

Als je aankomt met de boot in Bako national parc zie je gelijk de bomen in het water staan. Ze staan gewoon in zee en er is geen klein blaadje aan te vinden. Het geeft een mooi beeld tegen de blauwe lucht en het aqua kleurige van de zee.

'175612' door travelmoments '175612' door travelmoments

MaleisiëSarawak

MaleisiëSarawak

Oerwoud mensjes

travelmoments

(scan).locatie.borneo. de baby oeran oetans zijn toch zo............................en bijzonder.

'182529' door fraju '182529' door fraju

MaleisiëSarawak

MaleisiëSarawak

Little Sweetheart

fraju

De lieve wezen liet zich gewillig vastleggen op de gevoelige plaat. Het deerde haar niet dat er een grote groep mafkezen tegenover haar stond met hun veel te lange lenzen en hun veel te dure camera's. Ondanks onze aanwezigheid liet ze haar lunch heerlijk smaken. Ik moet er niet aan denken dat net wanneer je de eerste hap van je net gesmeerde boterham met pindakaas wilt nemen, er ineens een buslading Japanners voor je neus staat die gewapend met hun Canon's en Nikon's hun uiterste best doen die kruimel in je linker neusgat vast te leggen voor hun nageslacht. Of erger nog, een website vol van deze paparazzi's.

'537626' door Jenny '537626' door Jenny

MaleisiëSarawak

MaleisiëSarawak

Sarawak Cultural...Vi

Jenny

In de buurt van Damai bezochten we het Sarawak Cultural Village, een `levend` openluchtmuseum. Je vindt er tot in detail nagebouwde traditionele huizen van zeven bevolkingsgroepen; Bidayuh, Iban, Penan, Orang Ulu, Melanau, Maleiers en Chinezen. Bij de entree krijg je een boekje/paspoort met allerlei wetenwaardigheden en bij elke bezochte woning krijg je een stempel in je paspoort. De huizen op zich zijn interessant om te bezoeken, maar de mannen en vrouwen in klederdracht (zie dame op de foto) die diverse demonstraties geven zijn absoluut van toegevoegde waarde. Twee maal per dag wordt er in het lekker koele theater een culturele show met traditionele dansen opgevoerd. Spreekt me normaal niet zo aan, maar dit was echt de moeite waard. De show heeft al diverse prijzen in de wacht gesleept. Mocht je in 2017 van 14-16 juli in Damai zijn dan kun je in het Sarawak Cultural Village genieten van diverse workshops en optredens van vele artiesten uit allerlei landen tijdens het jaarlijkse Rainforest World Music Festival. Helaas vertrokken dit jaar wij net voor dit evenement plaatsvond

'337115' door Reiswandaris '337115' door Reiswandaris

MaleisiëSarawak

MaleisiëSarawak

Neusaap

Reiswandaris

Neusapen zijn uitsluitend op het eiland Borneo te vinden. Ze hebben een lange staart, een bolle buik en zwemvliezen tussen de tenen. Het meest opvallende kenmerk is toch wel de grote neus, hiermee moeten de mannetjes indruk maken op rivalen en op vrouwtjes.

'291604' door Rsteeghs '291604' door Rsteeghs

MaleisiëSarawak

MaleisiëSarawak

De langste lellen

Rsteeghs

Deze foto maakte ik in Bario, een mooi afgelegen gebied in Noord-Sarawak. Al eerder plaatste ik twee foto’s van mensen die hier op zondag naar de kerk gaan en zich dan hullen in prachtige traditionele kleding, maar daarnaast ook heel bijzondere oorpiercings hebben. De oorlellen zijn compleet uitgerekt en er hangen enorme gouden ringen of bollen aan. Het volk dat deze bijzondere traditionele oordracht heeft zijn de Kelabit mensen (ook wel langoor-mensen genoemd). Van oorsprong waren dit stoere krijgers, nu verbouwen de meeste Kelabits de rijst waar Bario beroemd om is. Nadat het Christendom werd geïntroduceerd in het gebied stopten de mensen met het piercen van de oren en het dragen van de zware oorbellen, vandaar dat je hier nu alleen nog oudere mensen tegenkomt met deze bijzondere manier van lichaamsversiering. Deze traditie zal dus langzaam verdwijnen. De mevrouw op deze foto heeft de langste lellen die ik gezien heb in Bario. Ze heeft zich extra mooi aangekleed voor de zondagmis, compleet met goudbestikte tuniek en een hoofdband van gouden kralen.

'116237' door Coine Wijngaarde '116237' door Coine Wijngaarde

MaleisiëSarawak

MaleisiëSarawak

Zonsondergang

Coine Wijngaarde

GENIETEN !!

'180823' door danjamol '180823' door danjamol

MaleisiëSarawak

MaleisiëSarawak

Lange oren

danjamol

In Bario, een klein afgelegen dorpje op Borneo (Sarawak) woont een bevolkingsgroep, waarbij een aantal ouderen hun oren op een speciale manier hebben laten groeien...

'483733' door jamievanommering '483733' door jamievanommering

MaleisiëSarawak

MaleisiëSarawak

In the jungle

jamievanommering

Op Borneo verlaten we de gebaande paden en reizen we (vanaf Miri) per jeep diep de jungle in. Ons plan is om de Batang rivier af te varen. Het plan lijkt even in duigen te vallen als de waterstand te laag is voor de dagelijkse grote boot. Gelukkig weten we via iemand een klein bootje te regelen en als we met z'n tweetjes en onze bootman de rivier afvaren voelen we ons intens gelukkig: zo mooi!!! Het kleine bootje gaat niet zo snel en we belanden onverwacht in een klein dorpje zonder naam, waar we bij de Chief op de (harde!!) grond mogen slapen; maar voorafgaand aan deze ietwat dramatische nacht worden we getrakteerd op deze zonsondergang!!

'204660' door Iggie '204660' door Iggie

MaleisiëSarawak

MaleisiëSarawak

Finding nemo?

Iggie

Tijdens een snorkeltocht op Perhentian (2008) kwam ik deze mooie schildpad tegen. Het beestje negeerde me volledig en ging vrolijk door met zijn dagelijke bezigheden. Niet veel later begon hij aan zijn maaltijd.... een overheerlijke kwal.

'311024' door AnitaOedit '311024' door AnitaOedit

MaleisiëSarawak

MaleisiëSarawak

Groene Hagedis

AnitaOedit

Het was vroeg in de ochtend en we vlogen voor 1 dag van Kuching naar Miri. We waren onderweg naar Niah National Park en daar aan gekomen te zijn, zagen wij deze groene hagedis verscholen tussen paar takken.

'300714' door pbroek '300714' door pbroek

MaleisiëSarawak

MaleisiëSarawak

GELETIP NEUSHOORN

pbroek

Ongeveer 20 Km van het Mulu resort waren we op bezoek bij een longhause,en vonden we tijdens een rondleiding de tweede Pyrops, deze is weer geheel verschillend dan de eerste die ik pas al geshowd heb, die had een volledige rose hoorn en beige vleugels met heuse bloemetjes erop, terwijl deze wat groene vleugels met gele stipjes bezit. het zijn de enige twee Pyrops die in Borneo leven, de naam van de Pyrops met de gele tip is Pyrops Intucate.

'458946' door TicoTica '458946' door TicoTica

MaleisiëSarawak

MaleisiëSarawak

Met vuurwerk spelen

TicoTica

Tijdens ons verblijf in het longhouse in Borneo viel het op dat we steeds kinderen met vuurwerk zagen spelen. Leek mij wel gevaarlijk met al dat hout, maar de mensen zelf maakten zich er totaal niet druk om.

'457257' door sennaenmadee '457257' door sennaenmadee

MaleisiëSarawak

MaleisiëSarawak

Mevrouw

sennaenmadee

Ik was in Sarawak bij het longhouse en daar kregen wij een rondleiding van een andere mevrouw. En toen kwam deze mevrouw langs lopen.

'338816' door Reiswandaris '338816' door Reiswandaris

MaleisiëSarawak

MaleisiëSarawak

I crinkle my nose

Reiswandaris

Zeer veel indruk hebben de neusapen op mijn gemaakt, vooral de neuzen van de mannetjes. Het volgende deel uit de songtekst Bubbly van Colbie Callait heb ik erbij gezocht: It starts in my toes and I crinkle my nose where ever it goes i always know that you make me smile please stay for a while now just take your time where ever you go http://www.youtube.com/watch?v=AWGqoCNbsvM

'493725' door TicoTica '493725' door TicoTica

MaleisiëSarawak

MaleisiëSarawak

Draakje

TicoTica

Heel stiekem in de bosjes zat dit kleine draakje met zijn mooie blauwe ogen. Bijna niet te zien, maar mijn dochter vond hem toch! Na wat zoeken blijkt het een Gonocephalus Liogaster te zijn, welke familie is van de agamen.

'345152' door Reiswandaris '345152' door Reiswandaris

MaleisiëSarawak

MaleisiëSarawak

Vrolijkerd

Reiswandaris

Varend over het dorpsriviertje van Mukah hebben we zitten kijken naar het leven aan het water. Moeders doen de was, vaders zijn bezig met visnetten en kinderen spelen met elkaar of staan te kijken naar wat er allemaal langs komt, zoals dit vrolijke jongetje.

'339619' door Reiswandaris '339619' door Reiswandaris

MaleisiëSarawak

MaleisiëSarawak

Oma

Reiswandaris

Van oma mag alles - Corry Konings Van oma mag alles wat moeder vaak verbied Want oma doet meestal alsof zij iets niet ziet Van oma mag alles wat moeder vaak verbied Haar kleinkind is alles waar zij nog van geniet Als een moeder soms heel boos is En haar kind de les eens leest Dan zegt oma vaak verwijtend Ben je zelf zo braaf geweest Van oma mag alles wat moeder vaak verbied Want oma doet meestal alsof zij iets niet ziet Van oma mag alles wat moeder vaak verbied Haar kleinkind is alles waar zij nog van geniet Voor een oma die haar kleinkind Graag vertroeteld en verwent Is ‘t alsof ze in dat kindje Weer haar eigen kroost herkent Van oma mag alles wat moeder vaak verbied Want oma doet meestal alsof zij iets niet ziet Van oma mag alles wat moeder vaak verbied Haar kleinkind is alles waar zij nog van geniet Laat een oma dat genoegen Want het leven is zo kort En wat doet een moeder later Als ze zelf eens oma wordt Foto: Iban uit Nanga Sumpa

'538298' door Jenny '538298' door Jenny

MaleisiëSarawak

MaleisiëSarawak

Orang-oetan Semenggoh

Jenny

Wilde orang-oetans zijn in Maleisië te vinden in de regenwouden van Sabah en Sarawak en in Indonesië in Kalimantan en Sumatra. Het Semenggoh Wildlife Center, gelegen op een half uurtje rijden van Kuching, is in 1975 opgericht als opvang voor gewonde, verweesde en uit gevangenschap bevrijde dieren waarvan orang-oetans de bekendste soort zijn. Het doel was ze uiteindelijk weer in hun natuurlijke habitat uit te zetten. Het project was erg succesvol en na verloop van tijd bleek de opnamecapaciteit van de bossen rondom de opvang onvoldoende voor het aantal apen. De rehabilitatiefaciliteiten werden daarom overgeheveld naar het Matang Wildlife Center. Het Semenggoh Wildlife Center is nu meer een onderzoekscentrum geworden. De reeds uitgezette apen zijn gebleven en worden twee keer per dag op speciale platforms van fruit voorzien. Dit is het moment waarop je als bezoeker de grootste kans hebt om ze, vanaf een soort houten tribune, te zien, maar garanties krijg je natuurlijk niet. Als er in de bossen veel voedsel wordt gevonden blijven de enigszins “verlegen” dieren lekker daar en als het regent komen ze ook niet naar “beneden”. De voedertijden zijn ’s morgens tussen 09.00-10.00 uur en ’s middags tussen 15.00-15.30 uur, tussen 12.30-14.00 uur is de opvang gesloten. Wij hadden het geluk twee moeders en twee baby’s/peuters te zien. Voor vertrek naar Maleisië had ik gedacht dat het zien van deze semi-wilde orang-oetans het hoogtepunt van de reis zou gaan worden, en geweldig was het zeker, maar eigenlijk heb ik veel meer genoten van de proboscisapen, de silvered leaf monkeys met hun knaloranje jongen en de dusky leaf monkeys met hun mooi getekende snoetjes.

'408524' door reysigers '408524' door reysigers

MaleisiëSarawak

MaleisiëSarawak

Waar ter wereld.....

reysigers

Waar ter wereld kennen kindertjes dit teken niet. Ze zijn hier met zijn vele en hebben dolle pret. Dit meisje springt eruit met haar big smile.

'337467' door Reiswandaris '337467' door Reiswandaris

MaleisiëSarawak

MaleisiëSarawak

Ibanmeisje

Reiswandaris

Tegen de grens met Kalimantan hebben wij in Noordoost Borneo een Ibanstam bezocht met de naam Nanga Sumpa. Zij wonen in een longhouse waar zo'n 30 families in wonen. Dit meisje is nog te jong om naar school te gaan en speelde dus in en om het huis. Ik vind haar al een wijze uitstraling hebben.

'536895' door Jenny '536895' door Jenny

MaleisiëSarawak

MaleisiëSarawak

Neusaap in Bako NP

Jenny

In het prachtige, slechts 26 km2 grote, Bako NP spotten we hoog in de bomen een aantal proboscisapen, ook wel neusapen of orang Belanda (en bedankt) genoemd. Het is tegenwoordig een bedreigde diersoort, door de toenemende boskap voor palmolieplantages wordt hun leefgebied alsmaar kleiner. Volwassen mannetjes hebben een enorme, naar beneden hangende, neus, vrouwtjes een kleine stompneus en jonge dieren een wipneusje. Op de foto een volgroeid mannetje.

'525157' door ClaudiaN '525157' door ClaudiaN

MaleisiëSarawak

MaleisiëSarawak

Portret van de mensaa

ClaudiaN

En dan gaat hij op nog geen meter van me vandaan poseren. Wat een geweldig moment. Het heeft dit prachtig portret opgeleverd. De orang-oetan is een mensaap met een roodbruine vacht. Orangs leven bij voorkeur hoog in de bomen van het oerwoud. Hun naam betekent dan ook 'bos-mens'. Tot voor kort werden de orang-oetans van Borneo en Sumatra als twee verschillende ondersoorten beschouwd. Volgens de meest recente opvattingen verschillen ze voldoende om ze als twee verschillende soorten te zien: de Borneose orang-oetan (Pongo pygmaeus) en de Sumatraanse orang-oetan (Pongo abelii).