Sabah

'496415' door RobHoekstra '496415' door RobHoekstra

MaleisiëSabah

MaleisiëSabah

Hoogtepunt Sabah

RobHoekstra

Nadat ik een keer ergens op internet een soortgelijk plaatje als deze had gezien wist ik zeker dat ik naar Sabah wilde. Duiken bij Sipadan island was de hoofdreden maar een hike naar dit uitzichtpunt op Bohey Dulang trok me over de streep. Bohey Dulang is een onbewoond eiland in het Tun Sakaran national marine park en zowel letterlijk als figuurlijk een van de hoogtepunten van mijn reis naar Sabah. Het ligt op ongeveer een uurtje varen van Semporna. Volgens mij is deze plek onder westerse toeristen nog niet erg bekend want ik heb er daar (op m'n maatje na dan) geen enkele gezien. De eilanden hier worden zoals je ziet op de foto omringd door prachtige koraalriffen.

'511495' door RobHoekstra '511495' door RobHoekstra

MaleisiëSabah

MaleisiëSabah

Panorama Bohey Dulang

RobHoekstra

Dit is een van mijn favo vakantiefoto's. Ergens een jaar geleden zag ik op internet een soortgelijke foto van dit paradijsje Bohey Dulang. Toen ik erachter kwam dat dit eiland niet ver van Sipadan island (top duikbestemming) ligt, boekte ik tickets naar Tawau. Om dit eiland te bereiken kun je beste een bootje regelen in de haven van Semporna. Deze brengt je in ongeveer 75 minuten naar het eiland. Eenmaal geregistreerd kan je beginnen met de klim naar boven. Verwacht geen mede blankies ;-) Deze plek is vooral populair onder de bebaarde en gesluierde Maleisiërs (die eenmaal boven bijna allemaal met je op de foto willen) Op de terugweg is het mogelijk om nog even te snorkelen in het Tun Sakaran marine park. Het koraal is hier nog echt in een heel goede staat. Deze dag was zeker een van de hoogtepunten van mijn reis.

'198271' door Bowral '198271' door Bowral

MaleisiëSabah

MaleisiëSabah

Proboscis

Bowral

Een mannetjes proboscis, ook wel neusaap of orang belanda genaamd. (PS Elke gelijkenis met welke Friese Reisreporter dan ook berust op puur toeval)

'241995' door Bowral '241995' door Bowral

MaleisiëSabah

MaleisiëSabah

Duimelot

Bowral

Ode aan de aap! Mijn 1.000e foto die ik hier plaats, draag ik op aan de vele apen die wereldwijd de grootst mogelijke moeite hebben in hun natuurlijke omgeving te overleven. Deze kleine makaak zal het wel redden, omdat hij veilig aan moeders borst zorgzaam wordt opgevangen in een nationaal park in Sabah, Maleisisch Borneo. Met name de ongebreidelde (illegale) houtkap zorgt ervoor dat steeds meer apenrassen met uitsterven worden bedreigd. En dat wil toch niemand …

'493425' door RobHoekstra '493425' door RobHoekstra

MaleisiëSabah

MaleisiëSabah

The Bajau people of..

RobHoekstra

Wanneer je van de boot stapt op Mabul eiland in Maleisisch Borneo, is daar een lange steiger die je naar het strand brengt. Een steiger die twee werelden verdeelt. Aan de ene kant is daar een prachtig stuk strand met palmbomen en mooie door bloemen omgeven bungalows die bij het duikresort horen. En in sterk contrast van dit tref je aan de andere kant een kuststrook met kleine armoedige paal

'506399' door RobHoekstra '506399' door RobHoekstra

MaleisiëSabah

MaleisiëSabah

Tun Sakaran

RobHoekstra

Wat mij betreft een van mooiste marine parken van Maleisië, het Tun Sakaran marine park. Het ligt op ongeveer een klein uurtje varen van het vasteland van Sabah (Semporna) en biedt een supermooie boven en onderwater wereld. Ga eerst even de top Bohey Dulang beklimmen voor het uitzicht en neem daarna een frisse snorkelduik in het marine park en je hebt een topdag.

'58000' door ingrover '58000' door ingrover

MaleisiëSabah

MaleisiëSabah

Giftige groene...boom

ingrover

Wij gingen wandelen over Pulau Gaya en werden door een local gewaarschuwd voor de slang.Wij liepen gewoon op onze slippertjes.Als deze zou bijten moest je heel snel naar het ziekenhuis.Aangezien wij midden in de middle of nowhere liepen,letten we goed op.Opeens zagen we hem.Zo klein maar erg giftig!Gelukkig zijn we niet gebeten!

'451830' door TicoTica '451830' door TicoTica

MaleisiëSabah

MaleisiëSabah

Tractor duizendpoot

TicoTica

Deze duizendpoot zagen we in Sepilok. Hij liep er net voor ons langs. Het schijnt dat deze duizendpoot zo giftig is dat hij een kind kan doden met zijn gif. Mijn kids kwamen er dan ook absoluut niet bij in de buurt.

'504985' door RobHoekstra '504985' door RobHoekstra

MaleisiëSabah

MaleisiëSabah

Donkere wolken boven.

RobHoekstra

Landschap of stadsbeeld, ik heb maar gekozen voor het eerste omdat je deze verzameling van paalhutjes nou niet echt meteen een stad kunt noemen. Het zijn de huisjes van de Bajau zee nomaden. Ik heb deze steiger meerdere malen belopen ivm het vele duiken en kon het niet laten om telkens weer een plaatje te schieten van dit eilandaanzicht.

'251142' door Bowral '251142' door Bowral

MaleisiëSabah

MaleisiëSabah

Geborgen

Bowral

Deze baby-makaak zit veilig en geborgen in de schoot van moeder. Ondertussen verkent het kleine aapje de grote onbekende wereld om hem heen, terwijl moeder een oogje in het zeil houdt

'497058' door RobHoekstra '497058' door RobHoekstra

MaleisiëSabah

MaleisiëSabah

Bajau kids

RobHoekstra

Het lijkt wel alsof deze Bajau kinderen zweven op het water. De Bajau zijn zeenomaden die op en rond de zuid Filipijnse en oost Maleisische (noordoost Sabah) eilanden leven. Ze zijn altijd op zoek naar vis, zowel jong als oud. Deze jochies waren met een handlijn aan het vissen op needlefish. Als je inzoomt op het vlotje kan je er eentje zien liggen. Foto genomen op Mabul island, een leuk eiland om de omliggende eilanden vanuit te verkennen. Ook een supergoede duik en snorkelplek trouwens.

'514709' door RobHoekstra '514709' door RobHoekstra

MaleisiëSabah

MaleisiëSabah

Samen uit eten

RobHoekstra

Dit stel Moorish Idols was gezellig aan het smikkelen van de algen op de grote betonnen palen van het oude boorplatform (tegenwoordig duikershotel) Onder dit hotel, tussen de betonnen palen, ligt een prima duikplek. Ben redelijk tevreden over deze onderwater opname omdat deze vissoort erg beweeglijk is en zich niet heel gemakkelijk laten vastleggen.

'460208' door jamievanommering '460208' door jamievanommering

MaleisiëSabah

MaleisiëSabah

Zó dichtbij!

jamievanommering

In Maleisië maken we een boottocht over de Kinabatagan rivier, dwars door de jungle. We zijn op zoek naar apen en exotische vogels en krijgen deze gigantische krokodil er als bonus bij. Veilig vanuit de boot is het fantastisch om zó dichtbij het beest te kunnen komen (en om zo veel details te kunnen zien)!

'510911' door RobHoekstra '510911' door RobHoekstra

MaleisiëSabah

MaleisiëSabah

In zijn nopjes

RobHoekstra

Deze clown anemoonvis verschuilt zich tussen de voor hem veilige tentakels van de anemoon. De hele kleine haakjes aan deze tentakels schaden hem niet in tegenstelling tot andere (roof) vissen. Ze bewegen continue als je in de buurt komt. Dit maakt ze niet tot de allermakkelijkst te fotograferen visjes.

'493826' door RobHoekstra '493826' door RobHoekstra

MaleisiëSabah

MaleisiëSabah

Deserted beach

RobHoekstra

Voor de (noord)oost kust van Sabah liggen een aantal kleine bounty eilandjes. Enkele van deze worden bewoond door de Bajau zeenomanden. Dit is Sibuan island. Ongeveer een klein uurtje varen uit Semporna.

'495833' door RobHoekstra '495833' door RobHoekstra

MaleisiëSabah

MaleisiëSabah

Si Amil island

RobHoekstra

Ik zie nu net pas dat er een thema "eilandhoppen" is hier op RR. Laat dat nu net toevallig mijn favoriete bezigheid zijn ;-) De laatste keer dat ik ben wezen eilandhoppen was vorige maand in Maleisie. De eilanden voor de kust van oostelijk Sabah om precies te zijn. De bekendste is misschien Sipadan island het duikparadijs. Dit is een eilandje op een uurtje varen Sipadan, Si Amil island. Ik heb het bezocht op een duiktrip. Tussen de duiken door verbleven we op dit eilandje wat uiteraard geen straf was.

'514130' door RobHoekstra '514130' door RobHoekstra

MaleisiëSabah

MaleisiëSabah

Snorkelland

RobHoekstra

Wat mij betreft voldoet Bohey Dulang aan bijna alle eisen voor de titel; ultiem bounty eiland. Het heeft witte stranden, kokospalmen, uitstekend snorkelen vanaf het strand en een uitzichtpunt om de omgeving vanaf te overzien. Het ontbreekt er enkel aan een goede beachbar om na al het snorkelgeweld even een ijskoude pot te halen ;-)

'277297' door Bowral '277297' door Bowral

MaleisiëSabah

MaleisiëSabah

Mooie aap

Bowral

Deze jonge mannetjes probuscus (neusaap) gaat er eens even goed voor zitten. De apensoort heeft een bedreigde status en komt alleen voor op Borneo. Oorzaak hiervan is met name de (illegale) houtkap, waardoor zijn leefruimte steeds kleiner wordt

'268376' door Bowral '268376' door Bowral

MaleisiëSabah

MaleisiëSabah

Nieuwsgierig

Bowral

Er schijnen 59 soorten neushoornvogels te zijn. Welke deze is, weet ik niet ... Wat ik wel weet, is dat ik dit paartje heb gespot in het noordoosten van Sabah, Maleisië

'552643' door RobHoekstra '552643' door RobHoekstra

MaleisiëSabah

MaleisiëSabah

Tun Sakaran bovenwate

RobHoekstra

Een paar dagen gelden plaatste ik een foto van een "koraalbos" onderwater in het Tun Sakaran marine park. Hier een plaatje genomen vanaf de aanlegsteiger naar Bohey Dulang island. Hier dien je je even te registreren alvorens je de berg beklimt of het water induikt. Een van de meest bounty plekjes waar ik geweest ben dit marine park.

'206671' door mamacaro '206671' door mamacaro

MaleisiëSabah

MaleisiëSabah

Zonsondergang

mamacaro

Onze reis door Maleisië eindigden we op een van de mooie eilanden voor de kust van Sabah. Daar konden we genieten van zon, zee en strand. Als je dan aan het einde van de dag getrakteerd wordt op zo'n mooie zonsondergang, dan wil je haast niet meer naar huis...

'195494' door Bowral '195494' door Bowral

MaleisiëSabah

MaleisiëSabah

Het Familiediner

Bowral

In Sabah, op zo'n zestig kilometer ten noorden van Sandakan, ligt Labuk Bay. Hier is een groot reservaat en opvangcentrum voor proboscis apen (ook wel neusapen of 'Dutchman Monkeys' genaamd). De mannetjes hebben de kenmerkende grote neus, de vrouwtjes en jonkies hebben een 'wipneusje'. De apen leven in grote groepen.

'302438' door pbroek '302438' door pbroek

MaleisiëSabah

MaleisiëSabah

OOGVERBLINDEND MOOI.

pbroek

Wij zelf konden er geen genoeg van krijgen, elke avond was dit de gratis show die ons werd aangeboden,uiteraard geen dag het zelfde, maar ook iets wat niet fout kan gaan, dat is de natuur !

'552550' door RobHoekstra '552550' door RobHoekstra

MaleisiëSabah

MaleisiëSabah

Sprookjesbos...onderw

RobHoekstra

Zowel boven als onderwater tref je in Maleisië mooie landschappen. Een van de mooiste snorkelplekjes die ik heb gezien moet toch wel het Tun Sakaran marine park zijn. Hier ziet het koraal er nog gezond en in tact uit. Op de foto een indrukje van het landschap onderwater daar.