Sabah

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sabah image

Sabah

Sabah
Maleisië
Ingevalk

back to nature

Met de boot zijn we vrijdag eerst de zuidchinese zee opgegaan en daar dik en uur langs de kust gevaren om vervolgens
de eerste de beste afslag naar het binnenland de rivier op te duiken. Onderweg gestopt bij een leuk restaurant waar we heerlijk geluncht hebben.
Onze gids die ons vanaf het hotel kwam ophalen staat voorop de boot op de uitkijk. Al snel werd duidelijk waarvoor, want ziet voor ons de kant eruit als een groot ondoordringbaar bos; hij ziet de apen, vogels en reptielen. De boot mindert snel vaart en plos ien we duidelijk op een overhellende tak een proboscis monkey (neusaap). Wauw, we naderen 'm op ongeveer een meter of twee en hij blijft onverstoorbaar op zijn blaadjes kauwen. Hij is gewoon mooi van lelijkheid (de foto's zullen dat wel beamen). Toch moeten we weer verder. De boot stopt weer en op een zandoever ligt doodstl een krokodil van ongeveer 3,5 meter. Wij zouden 'm echt nooit gezien hebben. En het wordt nu ook duidelijk dat we het nog moeilijk krijgen, want in de lucht hebben we al eagels en hornbills zien vliegen in de bomen hebben we de aapjes gespot en nu blijken helemaal op de grond zich ook nog krokodillen voort te bewegen of nog erger stil te liggen zodat je ze helemaal niet meer ziet.

Dan komen we aan bij de lodge. De dag ervoor was ons al duidelijk geworden dat de accomodatie die we dachten geboekt
te hebben niet geboekt was en dat de lodges die we wel hadden gekregen niet waren wat mijn ouders van te voren
bedacht had. Het was zelfs nog erger. Piepkleine kamertjes met echt helemaal niks staan ons in de brandende zon op
te wachten. De overdaad aan bomen die voor schaduw hadden kunnen zorgen waren hier rigoreus gekapt. En quelle horror; geen airco. Een local zal dit misschien prima vinden, maar 33 graden in de volle zon schotel je je gasten niet voor. Binnen in de huisjes is het armoei troef. Drie bedden een kast en een kaptafel staan erin gepropt. Een deur
geeft toegang tot de badkamer. Nou ja badkamer...wastafel (zo eentje die je op je toilet beneden hangt) een toilet
en een douche waarin exact 6 gaatjes zitten waar water doorheen komt. Aan het plafond draait een ventilator die
herrie maakt. Op de bedden liggen matrassen die van een soort chemisch goedje zijn gemaakt waardoor "ademen" en
lucht doorlaten uitgesloten is. Al binnen een paar minuten begint je rug te zweten. Kussen zelfde laken. Ai, dit kon
nog wel eens vervelend worden. Maar goed we zijn hier niet voor de kamers, we zijn hier voor de natuur en de dieren.

Die middag kunnen we er helaas niet meer op uit, omdat een tropische stortbui blijft hangen. We wachten gelaten op
het diner. Godzijdank is die heerlijk. Keuze uit verschillende schalen met rijst, mie, kip en 2 soorten vis. Maar onze gids heeft niet zo'n leuke mededeling; het blijkt dat de reservering die wel voor ons gedaan is geen excursies behelst en dat we die los moeten boeken; 80 RM per persoon. dat tikt natuurlijk lekker aan met 6 personen. En dan moet je je ook bedenken dat een excursie ongeveer 2, 3 uurtjes duurt. Dus wat doe je de rest van de dag als je verder geen kant op kan in deze lodge... Normaliter heb je twee tot drie excursies op een dag, maar ja tegen deze prijzen bedenk je je nog wel een keer. Want het blijkt ook dat deze excursie zondr gids is, die moet je er los bijhuren voor 200 RM per dag... Na het eten trekken we ons terug op de steiger waar het goed toeven was (koel) en lekker zitten (banken, tafeltjes, sfeerlicht). Familieberaad, want dit zouden we zeker geen 4 nachten trekken. Er werd besloten dat we 3 nachten zouden blijven en eerder terug zouden keren naar Sandakan. We zouden nog diezelfde avond het Sabah hotel weer bellen om te vragen of het mogelijk was om 3 kamers te reserveren. Oef, geen enkel probleem dus dat was een zorg minder. We zouden de beide dagen 2 excursies doen. Eentje via de lodge en eentje via een local boot die we geregeld konden krijgen via een medewerker. Zo'n local boat betaal je per boot (en niet p/p) en dat scheelde toch weer 430 RM.

De nacht was een drama en we stonden dan ook allemaal gebroken op. Maar gelukkig was het droog en tot ieders verbazing streken er gewoon 4 hornbill vogels neer in onze voortuin. Ademloos hebben we de beesten bekeken. Snel naar het ontbijt. Ook geen feest; toast, sausage, eggs en....bonen. gelukkig hadden ze ook jam. Snel naar de boot. De tocht is adembenemend en we zien heel veel bijzondere dieren. Vooral de avondtochtjes zijn heerlijk, want dan gaan de apen zich opmaken voor de nacht en proberen ze de mooiste plekjes in de boom te bemachten. Het spel dat zich dan afspeelt is hilarisch. Vooral de makaken en proboscis monkey zijn zeer behendig in de bomen. Ook een pracht klein vogeltje (Kingfisher) heeft onze aandacht. Vliegensvlug scheert ie over het water en het wordt een sport om 'm te spotten en op de foto te krijgen. Maar wel gelukt! de klapper krijgen we op de laatste tocht. Eerst vinden we olifantensporen aan de oever van de rivier. We hebben ze ook nog gehoord, maar niet gezien. Misschien ook maar goed, want wild is wild. Als we terugvaren naar de lodge ontwaart de bootsman een oerang oetang die zijn nest bouwt voor de nacht. Helaas ver van de oever (ze zijn bang voor water), maar met de verrekijker duidelijk te zien. Meer dan bijzonder om te aanschouwen.

Vanmorgen waren we behoorlijk opgetogen allemaal. Hoe mooi de natuur ook is, een fijn bed een goede douche en een beetje koele lucht zijn op dit moment meer dan welkom. De boot vertrok vanmorgen om 7.30u en nog voor 12.00u lagen we allemaal bij het zwenbad en hadden we onze cappucino besteld.

Morgen vertrekken we naar het laaste hotel in Kota Kinabalu dit keer. We willen kijken of we dan een rafttocht kunnen boeken en nog bij 1 van de vele koraaleilandjes kunnen gaan snorkelen.

Laat een reactie achter

1 reactie(s) bij "back to nature"

  • profile image comment
    Door Jeannette• geplaatst op 02 Nov 2009 | 08:56:56

    Heel herkenbaar beschreven jullie hebben best veel wild gezien daar!

    Bericht aangepast op 08:13:33