Sabah

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sabah image

Borneo: oerang oetans, bekerplanten en rafflesia

Sabah
Maleisië
Lsteentjes

Borneo: oerang oetans, bekerplanten en rafflesia

……en vliegen we naar Sandakan. Dit is een havenstadje in het noordoosten van Maleisisch Borneo. Dit gedeelte van Maleisië bestaat uit Sabah in het noorden en Sarawak in het zuiden.
Wij bezoeken Sabah, dat voornamelijk bestaat uit regenwouden, rivieren en mangrovebossen en hopen er natuurlijk de oerang oetans en neusapen te zien, waar dit gebied bekend om is.

We blijven twee dagen in Sandakan en bezoeken het huis van de schrijfster Agnes Keith, die verschillende romans over Borneo heeft geschreven. Naast haar huis ligt het English Teahouse, waar we onder het genot van een kopje thee met scones hebben genoten van het uitzicht hoog boven de baai en de haven.
Tot slot hebben we de enorme boeddhistische tempel bezocht die hoog boven de stad op een heuvel gebouwd is. De tempel zelf is prachtig en het uitzicht vanaf het plein ervoor fenomenaal.

De volgende dag worden we opgehaald bij ons hotel en vertrekken we met een gids naar het Sepilok Oerang Oetan rehabilitatiecentrum. Hier worden de apen die in gevangenschap of als huisdier hebben geleefd voorbereid op hun terugkeer naar een leven in het wild. Op een video wordt dit allemaal uitgelegd en zien we hoe de babyaapjes gevoed worden. Ze zitten met zijn zessen met hun luiertje om in een kruiwagen, zo schattig! Om 10.00 uur en 15.00 uur worden de apen die al in de jungle leven nog gevoed. Zij komen echter alleen als ze er behoefte aan hebben. Het kan dus zo zijn, dat je tijdens deze momenten geen oerang oetans te zien krijgt, dus heel benieuwd lopen we naar het platform waar de medewerkers van het centrum het voedsel hebben klaargelegd.

Na vijf minuten begint het touw bij het platform te bewegen en jawel, daar komen de eerste apen aan geslingerd! Al spelend drinken ze van de kokosmelk en eten van de bananen en jagen intussen ook de kleinere aapjes weg, die ook wel zin hebben in deze lekkernijen. Eén oerang oetan gaat er zelfs met de hele schaal vandoor en slingert ermee het bos in.
Wat bijzonder dat we dit kunnen meemaken, want de oerang oetans worden ernstig bedreigd in hun voortbestaan en we besluiten meteen om een aapje te adopteren.

Na deze ontmoeting gaan we vanuit het dorp van de zeenomaden met een boot over de Kinabatanganrivier dieper de jungle in en onderweg zien we langs de oevers de huizen van de Orang Sungai (riviermensen), allerlei apen en zelfs een enorme krokodil. We overnachten in Sukau in een lodge aan de rivier.

De volgende dag gaan we met een klein bootje een zijarm van de rivier op en gaan op zoek naar neusapen, die alleen maar op Borneo voorkomen. Hele groepen hebben we gezien en met name de mannetjes hebben een enorme rode hangneus. Hierdoor worden ze ook wel Monyet Belanda genoemd; een Hollander met een rode verbrande neus….

Als we weer terug zijn in Sandakan nemen we een vlucht naar Kotakinabalu, de hoofdstad van Sabah aan de noordwestkust van het eiland. Hier verblijven we nog een week in het Shangri La Tanjung Aru hotel. Dit is een fantastische plek om bij te komen van alle indrukken.

Het plein met de vele hawkerstalletjes (restaurantjes in de openlucht) ligt op loopafstand van dit hotel, dus hier hebben we elke avond heerlijk gegeten en genoten van het contact met de lokale mensen.

Voor de kust van dit hotel ligt het uit vijf eilanden bestaande Tunku Abdul Rahman Park, waar je prachtig kunt snorkelen en duiken. Met een shuttlebus kun je naar het zusterhotel Shangri La Rasa Ria gaan, dat meer afgelegen tussen jungle en strand ligt. Dit hotel heeft een eigen oerang oetan opvangcentrum. Wanneer de apen zich in Sepilok niet lieten zien, is er hier nog een tweede mogelijkheid om ze te spotten.

Vanaf ons balkon zien we de Mount Kinabalu in de verte liggen. Dit is de hoogste berg van Zuidoost-Azië en ligt in een nationaal park. Wij bezoeken dit park en samen met een gids maken we een wandeling. Hij laat ons veel bijzondere orchideeën, vlinders, insecten en planten zien, waaronder de zeldzame vleesetende bekerplanten. Deze groeien op de hellingen van de berg.
In het zuiden van het park liggen de geneeskrachtige zwavelbronnen van de Poring Hot Springs, waarin we even een verfrissende duik nemen.

Op de weg terug naar ons hotel komen we langs een rafflesiatuin en de vlag hangt uit! Dat betekent, dat er op dat moment een bloeiend exemplaar aanwezig is van de grootste bloem – één meter doorsnee – op aarde. Deze bloem komt alleen op Borneo voor en het is een raadsel of en wanneer deze bloem gaat bloeien. Natuurlijk zijn we gestopt en hebben deze grote – en stinkende! – bloem zien bloeien. Wat een mooie afsluiting van een prachtige reis!

Foto's

eb0ed.jpg
eb0ed.jpg
Lsteentjes
8b0e4.jpg
8b0e4.jpg
Lsteentjes
11473.jpg
11473.jpg
Lsteentjes

Laat een reactie achter

1 reactie(s) bij "Borneo: oerang oetans, bekerplanten en rafflesia"

  • profile image comment
    Door Henkencaro• geplaatst op 02 Mar 2015 | 10:53:52

    Wat bijzonder, en leuk dat we op deze manier kunnen meegenieten. Zou er ook graag nog eens heen gaan!

    Bericht aangepast op 08:12:04