Maleisië reisblogs

Natuurschatten van Sabah’s Borneo

Femkeopwereldreis was er (tot 19 jan 2010) Gepost op 21 jan 101 reacties

Een nieuw jaar, een nieuwe stad. Beginnend met Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisie. Binnen 150 jaar uitgegroeid tot een waar metropool. Ondanks de vernietiging van veel Portugees, Nederlands en Engels koloniale gebouwen, zijn er toch nog een aantal overeind gebleven. De walking tour uit de Lonely Planet brengt ons langs deze goed bewaarde koloniale wijken, waar tussen grote moskeeën en gebouwen met door de islam geïnspireerde architectuur uitprijken.

Kuala Lumpur
De Petrona Towers torenen hoog boven de stad uit en behoren tot een van de hoogste gebouwen (451,9 meter) ter wereld. In de twin towers zit niet alleen het hoofdkantoor van het Maleisische nationale olie- en gasbedrijf de Petronas gehuisvest, ook kun je uren vertoeven in het kosmopolitische winkelcentrum op de eerste zes verdiepingen. In Little India word ik weer even herinnerd aan de starende blikken van de Indiers. En in China Town kunnen we weer ongegeneerd mensen bekijken vanaf een street food market.

Handel in Sandakan
Na de stad zijn we klaar voor de ongerepte natuur in Borneo. We komen aan in Sandakan, een havenstad in Oost Sabah. Grote containerschepen voeren producten met onder andere birds nests, palmolie, rubber, hout en copra de grote wateren op. Vanaf een fantastisch dakterras in Hotel Nak, hebben we een 360 graden uitzicht over dit karaktervolle stadje. Voor nog geen twee euro eten we in een lokaal restaurantje heerlijke copra roti en nasi goreng, en likken onze vingers erbij af. Tot nu toe ranken we de Maleisische keuken als een van de betere in Azie.

Orang-utans
Natuurlijk kom je naar Borneo om orang-utans in het wild te spotten. We nemen ’s ochtends de bus naar het Sepilok Orang-Utan Rehabilitation Centre om op tijd te komen voor de voedertijd. Weesapen en gewonde orang-utans worden naar een afgezet gedeelte van het Kabili-Sepilok regenwoud gebracht. In dit centrum krijgen ze de juiste verzorging, met als uiteindelijke doel de mensapen weer terug te plaatsen. In totaal leven ongeveer honderd orang-utans in het centrum. Dat wil niet zeggen dat ze allemaal op komen dagen met voedertijd. Wij hadden geluk: ongeveer zes orang-utans en een macaque hadden wel zin in een banaantje of wat suikerriet. Vanaf een platform middenin het regenwoud, komen ze een voor een langs om een banaan uit de emmer te graaien. Het is een bijzonder tafereel en tientallen toeristen fotograferen de apen tot het moment dat de emmer leeg is en de laatste orang-utan zich terugtrekt hoog in de bomen.

Wildlife in Borneo
Twee dagen later aanschouwen we de orang-utans in het wild. Je bent immers niet in Borneo geweest als je niet het regenwoud intrekt. Een waar trekpleister voor de budget-backpacker is Uncle Tan’s Wildlife Camp in Sepilok. Omschreven als zeer basic accommodatie en de kans om met olifanten in het wild te zwemmen, laat ons geen seconde twijfelen. Drie dagen, twee nachten in de jungle.

Vastgesteld als de ‘Gift of Earth’ van Maleisie, vertrekken we richting de oneindige en modderige Sungai Kinabatangan, met een lengte van 560 km, Sabah’s langste rivier. In een busje van Uncle Tan passeren we tientallen palmolie-plantages, voordat we de rivier bereiken. Door de aanleg van deze plantages, zijn helaas grote delen van het regenwoud gekapt, waardoor veel wildlife verdwenen is. Gelukkig zijn de wetlands en het rainforest inmiddels in handen van het Wereld Natuur Fonds.

Via een glibberig trappetje stappen we het bootje in en verkennen de rivieroevers. Na nog geen tien minuten zien we de zogenaamde proboscis monkey genoemd welke alleen in Borneo voorkomt. Misschien een leuk weetje: deze aap wordt geassocieerd met Nederlanders omdat ze zo’n grote neus hebben. Gelukkig valt de accommodatie van Uncle Tan ons alles mee. We slapen op een dun matrasje op de grond in een houten hutje op palen tussen de mangroven. De staf van het kamp is zo gek als een deur en ’s avonds dansen we op het ritme van de live music, het fictieve dak eraf, terwijl de jungle juice rijkelijk vloeit. Ondanks dat doe ik de eerste nacht bijna geen oog dicht en luister ik naar de non-stop oerwoudgeluiden, bang dat een spin door de gaten van het musquitonet zal kruipen.

Om 6:00 uur worden we gewekt, het is tijd voor de ochtendsafari. We gaan de rivier over op zoek naar wilde orang-utans en olifanten. Helaas zonder succes. Wel spotten we de nationale vogel van Borneo de hornbill, en zien we kingfishers af en aan vliegen. In de middag hijsen we ons in de kaplaarsen van uncle Tan, en banen we ons een weg door de modderige paden van het regenwoud. Ook deze keer geen olifant, maar wel grote spinnen en andere vreemdsoortigen waarvan ik de naam niet meer weet. Op de terugweg zien we een drie meter lange krokodil het water in schieten. Tijdens de avondsafari zien we vanaf de rivier een python op weg naar het water. Met een grote zaklamp varen we langzaam de rivier over en in de donkere gaten van het regenwoud, schuilen uilen, long-tailed macauques en slapende kleurrijke vogeltjes.

Borneo is rijk aan zoveel natuurschatten dat je ogen en oren te kort komt. Voor we het weten blazen we bubbels op de zeebodem van de Celebes Sea. Duikfanaten vanuit alle hoeken van de wereld, starten hun trip in het armoedige kustplaatsje Semporna waar tientallen duikscholen gevestigd zijn. De eilanden rondom Semporna zijn uitgeroepen tot beschermd gebied en de 325 km2 tropische wateren heten vanaf 2004 het Tun Sakaran Marine Park. Sipadan is een van de grootste trekpleisters, en uiteraard ook de duurste: je betaalt 100 euro om een duik te mogen maken in deze top-vijf-duiklocatie ter wereld. Voor mensen met een minder hoog budget zijn de overige rifs van de Celebes Sea ook zeker de moeite waard. Van barracuda’s, lionfish, schildpadden en stonefish tot aan tientallen nudibranches (slakjes), prachtige koralen en voor mij nieuwsoortigen als de crododilefish en de freckled porcupinefish.

We verlaten dit paradijselijke oord en vliegen van Tawau naar Kota Kinabulu. Tijd voor alweer het laatste deel van onze trip door het indrukwekkende, wonderschone Borneo.

Femkeopwereldreis Positie 30050 (0 p.) Lid sinds 27-10-2009 Foto's en tips: 10 Blogs: 17 Fans: 1

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
In de wijk Little India in Kuala Lumpur vind je een schat aan cu
blogfoto nr. 2
Buiten de stad, vind je een geweldige Aziatische markt, een van
blogfoto nr. 3
Nieuwsgierige en hongerige orang-utan in het Sepilok Rehabilitat
blogfoto nr. 4
Kingfisher komt even op adem op een tak langs de Kinabatangan Ri
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Een gezegende motorrit door Flores
0 3
Gepost op 25 augustus
Indonesië Flores
Op de thee bij de nonnen
0 2
Gepost op 25 augustus
Indonesië Flores
Flora, Fauna, Flores!
0 2
Gepost op 25 augustus
Indonesië Flores

Reacties bij deze blog

judithpit

Door: judithpit • Geplaatst op

Beste Femke,

Wat een leuk verhaal om te lezen. Mijn vriend en ik vliegen aanstaande vrijdag naar Maleisië en we gaan ook Sabah bezoeken. Ik heb een vraagje hebben jullie dat Uncle Tan van te voren geboekt of daar ter plaatse?

Met vriendelijke groeten,

Judith Pit

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.