Kuala Lumpur

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Maleisië: een paradijs voor backpackers

Kuala Lumpur,
Maleisië


Hiking en trekking met reisgenoten, genieten van een prachtige omgeving, de wonderlijke bezienswaardigheden en de Aziatische keuken. Lekker je eigen gang gaan in je eigen tempo. Spreekt dit jou aan? Ga dan eens backpacken en neem als bestemming Maleisië!
Waarom Maleisië?
In Maleisië zit je goed voor een vakantie op het hoogste niveau. Maar je kunt er even goed terecht voor een lowbudget vakantie. Eten kan bijvoorbeeld spotgoedkoop en heerlijk bij de stalletjes op straat en met een beetje creativiteit vind je overal een slaapplaats voor minder dan € 10,- per nacht. Voeg daar het uitgebreide, comfortabele en zeer betaalbare openbaar vervoer aan toe en de droom van elke backpacker is compleet.
Nasi en saté
Een echte backpacker proeft natuurlijk het eten van het land. De Maleise keuken is machtig en heet, wat komt door het gebruik van krachtige kruiden en een nat kruidenmengsel van rempah en kokosmelk. De Maleise keuken varieert van regio tot regio.

De Kelantanese keuken bijvoorbeeld heeft een zoetige smaak vanwege het royale gebruik van kokosmelk en suiker tijdens het koken. Aan de andere kant is de keuken van Kedah juist heter door de invloed van Indiërs die hier eeuwen geleden aankwamen, in de periode dat kruiden verhandeld werden. Voor de avonturiers zijn er een aantal populaire Maleise schotels die je zullen doen watertanden:
• Nasi Lemak, favoriet onder Maleisiërs. In kokosmelk gekookte rijst, geserveerd met ansjovis, inktvis, ei, komkommer en sambal.
• Nasi Dagang, populair aan de oostkust. Een geurige, glanzende rijst, die gestoomd wordt met kokosmelk en geserveerd met tonijncurry.
• Nasi Kerabu, een rijstschotel die uit Kelantan stamt. Het wordt opgediend met plaatselijke kruiden en gezouten vis.
• Saté. Een Maleise maaltijd zou niet compleet zijn zonder gemarineerd kippen- of rundvlees, gegrild boven een houtskoolvuur en aan een spies geregen. Het wordt opgediend met pindasaus, blokjes rijst, komkommer en uien.
De beste backpackbestemmingen
Selamat Datang! Dit betekent ‘Welkom’ in Bahasa Melayu, de nationale taal. Deze groet zul je nog vaak gaan horen wanneer je rondreist door Maleisië. Maar welke bestemmingen mag je absoluut niet missen tijdens je avontuur?
• Pulau Perhentian. De Perhentian eilanden is een groep relaxte eilanden aan de oostkust. De Perhentian liggen in de Zuid-Chinese Zee, ongeveer 21 km vanaf de kust van de deelstaat Terengganu. Een trip naar deze mooie, exotische, tropische eilandjes is een must voor elke natuurliefhebber en voor degenen die van duiken, snorkelen, diepzeevissen, zwemmen, surfen en zeilen houden. De eilanden zijn bedekt met oerwoud. In het oerwoud zie je apen, leguanen, eekhoorns en vlinders. Verder zijn er wuivende palmen, wit zandstrand, een warme diepblauwe zee en kleurrijke koraaltuinen.
• Penang. De bevolking is hier voornamelijk van Chinese afkomst en dat is te merken in de hoofdstad Georgetown. Dit is tevens de tweede stad van Maleisië. Er is veel verkeer en er rijden fietstaxi's rond. De stad wordt gedomineerd door de toren van de Komtar. Je kunt vele dagen door deze drukke stad slenteren en de mooiste tempels, pagodes en clanhouses ontdekken. Er rijdt voor toeristen echter ook een gratis bus, die een route heeft gekozen, langs de highlights. Kortom: een spannende smeltkroes van culturen en een bruisend nachtleven.
• Taman Negara National Park. Het oudste en grootste Nationale Park van Maleisië bevindt zich in de jungle. De veelzijdige flora en fauna zijn het resultaat van een ongestoorde ontwikkeling die bijna 130 miljoen jaar duurde. De Taman Negara is bekend om de visrijke rivieren en de goede plekjes waar je dieren kunt observeren. Geliefd zijn de trekkingtochten op paden door de jungle. Maak kennis met de weelderige natuur en gigantisch hoge bomen, omgeven door exotische insecten en vlinders. Een boottochtje op de schuimende rivieren van de Taman Negara wordt tot de grote gebeurtenissen gerekend. De grootste berg van het schiereiland, de Gunung Tahan (2.187 m hoog) ligt midden in de Taman Negara. Daar kun je alleen maar komen met een langdurige trekkingtocht van negen dagen. Deze tocht, waarbij je vooral gaat afzien, mag niet ontbreken op je lijstje.
• Kuala Lumpur. Kuala Lumpur is de hoofdstad van Maleisië. De stad heeft bijna twee miljoen inwoners en kenmerkt zich door een grote diversiteit aan stedelijke bebouwing; van oude koloniale bebouwing, Chinatown en Little India tot de moderne en vooral hoge gebouwen die sinds de jaren negentig de skyline bepalen. Elke backpacker belandt vroeg of laat in deze hypermoderne wereldstad.
• Mount Kinabalu. De Kinabalu is de op één na hoogste berg van Zuidoost-Azië, de Hkakabo Razi in Myanmar is hoger. De berg is gelegen in het Kinabalu State Park op het Maleische deel van Borneo. De top van de berg kun je alleen bezoeken als je in het bezit bent van een goede fysieke conditie. Een zware beproeving, en daarom vooral geschikt voor de meer sportief ingestelde backpacker