Kuala Lumpur

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kuala Lumpur image

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur
Maleisië
Lione Kolsteren

maleisie reisverhaal deel 1

(dit is het eerste deel van ons reisverslag Maleisië, de andere 3 delen volgen)

Het had Thailand moeten worden, maar het werd, door een bizarre speling van het lot, Maleisië. Hoewel Maleisië dus niet onze eerste keuze was, hadden wij er achteraf geen spijt van. Maleisië is alleszins de moeite waard.
Het plan was om met de kerstdagen een relaxvakantie te boeken naar de Thaise Andamaneilanden: Phuket, Ko Phi Phi, Khao Lak, kortom de paradijselijke plekjes van Zuid-Thailand. Vlak vóór Kerstmis vertrekken en dan met de feestdagen in deze tropische oorden, lekker bijkomen. Er zijn van die momenten waarop je een ingeving krijgt, een niet beredeneerbare beslissing neemt, die later cruciale gevolgen blijkt te hebben. We bedachten ons in tweede instantie dat het ons eigenlijk beter uit kwam om in januari te gaan, dat was wel iets langer wachten, maar wat in het vat zit…..

En zo kwam het dat wij, in plaats van op 21 december op het vliegtuig te stappen, de kerstdagen gewoon in Nederland doorbrachten. Op Tweede kerstdag werden wij wakker en keken, de slaap nog uit de ogen wrijvend, naar CNN. Er was iets met een flood, een wave, maar wij dachten dat het om een oude documentaire ging. Langzaam drong de vreselijke werkelijkheid tot ons door. Het was 26 december 2004, een datum die velen nog in het geheugen staat gegrift: een allesvernietigende tsunami overspoelde grote delen van Zuidoost Azië. Na een tijdje de verschrikkelijke beelden gezien te hebben begon langzaam het besef door te dringen, dat ook de eilanden waar wij binnenkort naar toe zouden gaan zwaar getroffen waren. En nog veel later, kippenvel, beseften wij dat wij op 26 december in de ochtend eigenlijk, volgens het oorspronkelijke tourschema, in een huisje aan het strand van Khao Lak hadden gezeten, het strand waar 900 toeristen geen schijn van kans hadden. Wij hadden niet de illusie dat wij die kans wel gehad zouden hebben.… Wij waren die kerstdag behoorlijk van slag, vanwege het leed en de ellende die deze landen hadden getroffen en ook met een vreemde mengeling van blijdschap en verbijstering dat wij nog leefden. Het had vrijwel zeker anders gelopen, als……
In de dagen erna hadden wij contact met onze touroperator. Thailand was voorlopig geen optie. En zo boekten wij onze reis om naar Maleisië. Wij kozen voor een combinatie Kuala Lumpur, Pangkor eiland aan de westkust en Sabah (Borneo) in Oost-Maleisië. Een lang intro voor een relatief korte reis. Maar wel een reis die achteraf in alle opzichten bijzonder goed bevallen is.

Kuala Lumpur is een boomtown, de belichaming van de aspiraties die Maleisië heeft om een moderne industrienatie te worden. En dat lukt aardig. Maleisië, zeker delen van West-Maleisië is modern, goede wegen en een goede levensstandaard. Die voordelen gaan wel ten koste van het prachtige landschap. Hele delen bos verdwijnen voor de industrie en vooral voor de palmoliefabricage. De vooruitgang heeft zijn prijs. Er zijn uiteraard wel mooie, redelijk onaangetaste delen over. Maleisië heeft talloze bounty-eilandjes voor de kusten en hoewel ook Maleisisch Borneo te lijden heeft van verlies van natuur, is er nog redelijk wat van over. Het vliegveld van Kuala Lumpur, ook wel kortweg KL genoemd, is een modern vliegveld. Over 50 km mooie snelweg zoeven we naar het centrum van KL. De skyline is er een van “the sky is the limit”. De vooruitgang is hier goed te zien: de ene na de andere wolkenkrabber staat er, en er wordt ongelooflijk veel nog gebouwd. KL is een bedrijvige en drukke stad. Maar gelukkig is hier ook nog het nodige aan traditie. Traditie en moderne tijden gaan hier hand in hand. KL is vooral ook een multiculturele stad. De drie grote bevolkingsgroepen, Maleiers, Chinezen en Indiërs leven hier samen in betrekkelijke rust en harmonie, hoewel er in het verleden wel raciale onlusten geweest schijnen te zijn. Die mix maakt dat KL ook een gevarieerde en levendige stad is met Maleise, Indiase en Chinese buurten. De Maleiers zijn net iets in de meerderheid, en dat betekent dat Maleisië formeel een moslimland is.

Ons hotel bevindt zich in de buurt van de Petronas Twin Towers, één van de bekendste attracties van KL. Met 452 meter behoren ze tot de hoogste torens ter wereld. Van verre zie je tussen de overige wolkenkrabbers deze Petronas al omhoog rijzen. Het is warm als we in ons hotel aankomen en het zwembad op het dakterras is dan ook welkom. We wandelen wat rond, naar de Petronas. We zitten in een zakenwijk, brede straten, hoge gebouwen. Het interessantere gedeelte ligt enkele kilometers westwaarts.
De volgende dag wandelen we door Kuala Lumpur. Een flinke wandeling, zo blijkt achteraf, want we vergissen ons toch wel in de grootte van het centrum van deze metropool. We beginnen bij het fraaie, in 1911 gebouwde, centraal station. Wat een grandeur, het heeft meer weg van een paleis dan van een station. Langs een drukke weg (hoe komen we hier aan de overkant???) lopen we richting China Town, Petaling Street en omgeving. Inderdaad onmiskenbaar Chinees. De Masjid Megara moskee, de staatsmoskee, Merdeka Square (wat een enorm plein!) en, bij de samenvloeiing van de rivieren Kelang en Gombak (waar KL is ontstaan) de Jame moskee. Dan de drukke Jelan Tua Perak over, naar Indiatown. Het is prettig wandelen hier, ondanks de hitte. Zo tegen de avond valt de bijna dagelijkse stortbui, die KL heel even afkoelt en de straten in kleine stromende riviertjes doet veranderen.