Kuala Lumpur

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kuala Lumpur image

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur
Maleisië
Montsemario

16 november: Kuala Lumpur

En toen kwamen we aan op onze laatste bestemming. Erg jammer, maar niet als je het als een bonus ziet. Want dat was het eigenlijk wel. ‘Even tussendoor naar Kuala Lumpur voordat we naar huis gaan’ was niet bepaald een voortzetting van onze reis. Daar was Kuala Lumpur (‘KL’) te anders voor. We zijn duidelijk niet meer in ‘Indochine’. Te beginnen, zoals zo vaak, met het verkeer. We hebben hier wel een metro (wat hebben we die soms in Vietnam gemist!) en die gaat ook nog vaak boven de grond. Omdat we pas ’s avonds in KL aankwamen, en onze metro boven de grond reed, zagen we een prachtig verlichte stad. Met veel wolkenkrabbers maar er niet teveel, waardoor ze juist extra goed opvallen. Mooi een mooi aanzicht! En wat zijn de mensen aardig! Zowel bij het de tram instappen als bij het op zoek gaan naar de weg naar het hotel, werden we door de ‘locals’ geholpen. En dat verbaasde ons. Want velen die we in China en Vietnam hadden ontmoet, spraken niet al te best over KL. De bevolking zou niet zo aangenaam zijn en de stad niet zo leuk. Daar zijn wij het in ieder geval niet mee eens.
En, nogmaals, het verkeer. Hier sowieso geen brommers, met name auto´s. Maar, waar is iedereen? Net als in Hong Kong, hier weer 0,0 getoeter en het verkeer gaat vloeiend en respectvol! Voor het eerst in vijf weken stopte het verkeer toen we over een zebrapad liepen! Wat voelde dat gek!
Maar goed. De nacht in KL was de laatste nacht van onze Azië tour 2012, dus die wilden we in stijl afsluiten. We hadden een kamer geboekt in een vijf sterren hotel in de buurt van de bekende tweelingtorens van KL. Nou ja, eigenlijk hadden we een studio zonder view, dus we verwachtten er niet teveel van. Als we maar een lekker bed en een fijne douche hadden, waren we blij. Maar het werd beter dan dat. Blijkbaar was het hotel niet vol en mochten we een grotere kamer mét view op de torens hebben! Relaxed! We wisten dat de towers ‘in de buurt waren’ maar niet pal voor ons! We konden ons niet meer inhouden en deze echte bonus op facebook gezet (om veiligheidsredenen hadden we 5 weken lang geen enkel bericht op facebook gezet, maar gezien we de dag daarop weer in NL zouden zijn, hebben we op het laatste moment de regel overtreden…).
En toen werd het weer dag. Gezien onze vlucht naar Amsterdam pas net voor middernacht vertrok, hadden we feitelijk een volle dag in KL. En god, wat is het hier warm! Overdag minstens 35 graden en dat hadden we verwacht, ook omdat we nog dichter bij de evenaar zijn (overigens, KL is ons nieuw record vwb het ´dicht bij de evenaar komen´). Maar het was er minder benauwd dan in Saigon en dus beter te doen.
We zijn de dag begonnen met de omgeving van de twintowers van KL. Geen idee of de ruimte in de torens wordt benut (kantoorruimte?), maar de onderste verdiepingen zijn een ‘mall’ waar de airco keihard aanstaat. Voor de towers ligt een mooi groen park. Daar hebben we van een ice coffee genoten (“Grande, please”). Het merendeel van de middag hebben we in een vogelpark rondgelopen. Blijkbaar het grootste overdekt vogelpark ter wereld waar vogels vrij kunnen vliegen. Erg mooi, en bij de papegaaiengang erg grappige momenten beleefd! We hielden allebei een bakje drinken (het zag er als melk uit) en toen werden we getoverd tot het tegenovergestelde van menselijke vogelverschrikkers, ze kwamen aan alle kanten op ons af. Yep, we hebben foto’s!
Nadien zijn we naar China Town gegaan. Maar dat was maar een rommelmarkt en daar was weinig Chinees aan. En viel ons dus tegen.
Om de dag af te sluiten zijn we nog even naar ‘Little India’ gegaan. Waar we Indiaas hebben gegeten in een zeer kleurrijke wijk waar ze voornamelijk stoffen van alle kleuren van de regenboog verkochten, maar ook hoofddoekjes.
En dit brengt ons naar het begin van deze blog. Waarom KL een bonus was en niet een voortzetting van de afgelopen 5 weken.
Hoewel we heel de dag het genot van een biertje hadden gemist, wisten we vooraf dat het een moslimland was. Maar wat we feitelijk troffen, was een ware multiculturele (welvarende!) samenleving waar drie etnische groepen duidelijk te onderscheiden waren: De Indonesische/Maleise, de Chinese en de Indiase. Volgens ons waren juist de Indiërs de grootste groep, terwijl wij voornamelijk Indonesiërs en enkele Chinezen hadden verwachte te treffen. Maar dit maakte het extra leuk! Volgens ons is het een erg tolerante samenleving met respect voor andere religies en de jeugd is wellicht nog meer open dan de ouders, want we zagen enkele jonge koppels van verschillende rassen hand in hand lopen.
Afgezien van de bevolking, was het de architectonische mix erg bijzonder. Futuristische gebouwen die je (waarschijnlijk?) ook in Dubai treft, moderne gebouwen met een arabische ‘touch’, Buddhistische tempels… erg gevarieerd dus.
Wat ’n gave stad!

Ps. Foto's staan op http://www.flickr.com/photos/14971012@N06/