Kuala Lumpur

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kuala Lumpur image

Vuurvliegjes, feesten en aapjes

Kuala Lumpur
Maleisië
Davied

Vuurvliegjes, feesten en aapjes

Daar sta ik dan, wachtend op een bus die ik waarschijnlijk op het eerst gezicht niet eens zal herkennen. Het is boven de 35 graden en de luchtvochtigheid zit tegen de 100% aan. Ik sta te wachten bij bij het lokale busstation Medan Pasar in Kuala Lumpur.

Mijn reismaatjes legden het ook af, we moesten in de branden zon wachten. We zouden naar Kuala Selangor gaan, een stadje op ongeveer 60 kilometer van Kuala Lumpur af. Hier is 's avonds een waar spectalel van vuurvliegjes. Je gaat met een bootje de rivier op en in de bebossing rond de rivier zitten honderen, nee duizende vuurvliegjes die oplichten en uitgaan, oplichten en uitgaan. Zeer indrukwekkend.

Maar eerst moeten we er nog zien te komen. Endelijk, na de gebruikelijke Maleisische (of Zuid Oost Azische) vertraging komt een oude rode bus het plein op rijden. Als we instappen en gaan zitten blijken de stoelen wat lager en dichter op elkaar te staan als bij nieuwere bussen, maar we redden het wel, hoe lang kan het nu zijn? We mogen in ieder geval niet klagen over de ritprijs, 7,20 Ringgit, ongeveer 2 euro. Als we een taxi ernaar toe hadden genomen waren we boven de 100 Ringgit kwijt geweest.

Zo rijdend over de snelweg en later over de normale weg komen wij er ook achter dat de bus overal, maar dan ook echt overal haltes heeft. Je denkt bij jezelf, nu kan de bus wel een lekker stukje doorrijden we zijn in de middle of nowhere, maar nee, weer een busstation en weer mensen die meegaan. Het word een gezellige drukte in de bus en mensen zijn nieuwschierig wat wij hier te zoeken hebben en wat wij doen in KL. We vertellen dat wij allen stage lopen in Kuala Lumpur en nu de vuurvliegjes gaan bekijken.

Na anderhalf uur komen wij aan in Kuala Selangor. we hadden een hotel aan de rand van het stadje en gingen gelijk door naar de vuurvliegjes. Een prachtige ervaring! Helaas worden de vuurvliegjes bedreigd, er wordt steed meer leefgebied gekapt en tegenwoordig is de populatie nog naar 50% van wat het was en dan zal in de komende jaren nog flink afnemen.

We deden de bootocht vlak na zonsondergang, rond 8 uur in Maleisië. Daarna zijn we terug naar het Hotel gegaan omdat we niet wisten wat te doen in dit kleine stadje. Plotseling horen wij muziek aan de overkant van de straat. Het komt bij het politie bureau vandaan en wij gaan op onderzoek uit!

Het blijkt een verlate viering van Hari Raya, of ook wel het Suikerfeest. We verwachten te worden weggestuurd maar niks is minder waar. We worden als eregasten ontvangen, rondgeleid langs alle kraampjes met lekkers en iedereen wil natuurlijk dat we van hun kraampje iets proeven. En alles is even lekker, de Maleisiërs weten wel van koken! Het blijkt een wedstrijd te zijn, het kraampje met het beste eten wint.

Op het feest werd ons verteld dat we de volgende dag een bezoekje moesten brengen aan de heuvel met oude vuurtoren aan de kust, Bukit Malawati. Hier kon je aapjes voeren. Deze aapjes zouden tam zijn en zelfs op je klimmen. Dit was natuurlijk niet tegen dovemans oren gezegd!

Zo stonden we de volgende morgen aan het begin van de heuvel en hadden tickets gekocht voor het treintje dat naar boven reed, want ja, dat stuk gaan wij niet lopen als er ook een treintje rijdt. We hadden ook voer ingeslagen voor de aapen, stengels, bananen en papaya schijfjes. Eenmaal boven gekomen stonden we vlak bij de vuurtoren en de aapjes kwamen van alle kanten! En er was geen woord teveel gezegd. Je kwamen het eten netjes halen, je kon ze aaien en als je het stukje eten wat hoger hield klommen ze op je! Erg leuk na ervaringen met valse apen! Toen we in het treintje naar beneden reden gingen we ook nog even bij een klein museum langs met allerlei vissen, dat alles voor maar 3 Ringgit!

Na twee mooie dagen was het tijd voor relaxen aan het strand, Kuala Selangor ligt aan de Straat van Malakka. Helaas was er geen strand maar wel een paar kilometer zuidelijker richting KL. Wij gingen her met een Taxi naartoe want het strand lag nogal ver van de grote weg af. Het strand zelf was niet het schoonste van Maleisië, net zoals de straat, maar we mogen niet klagen, de zon schijnt en we hebben dit hele avontuur voor bijna niks gemaakt.

Je moet de tijd hebben en weten waar je naar toe moet!

Foto's

3f1a3.jpg
3f1a3.jpg
Davied